HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: A legendás X-Men vs Linda meccs!

Bevallom talán kissé eltúlzott prekoncepcióval ültem a monitor (hangfal) elé, amikor meghallgattam a kérdéses Linda és az X-Men: Animated Series sorozatok főcímzenéit. A számok elhallgatása után pedig döbbenten konstatáltam: ezt nem hiszem el!

 

HIRDETÉS

HIRDETÉS

De előbb a száraz tények ismertetése:

Linda főcímdalát Vukán György szerezte, 1983-ban. Az X-Men animációs sorozat muzsikájáért ketten, Shuki Levy és Ron Wasserman, voltak a felelősek. Wassermann lényegében a sorozat részeihez írta a zenéket, Shuki Levy pedig a kérdéses főcímet szerezte. Kettejük munkássága ismerős lehet a ”régi korok” gyermekeinek, hiszen például Wassermannak köszönhetjük a Go Go Power Rangers!-t, Levynek pedig a Spider-man animációs sorozat főcímzenéjét is! A lényeg, hogy az X-Men animációs sorozat főcímdalának megszületését kb. 1992-re datálhatjuk. (Nem kell emelt szintű érettségi ahhoz, hogy lássuk, Linda főtémája látta meg először a napvilágot!)

HIRDETÉS

Ezt nem hiszem el! – gondoltam.

Nem hiszem el, hogy valóban vannak olyanok, akik néhány hasonló dallam után arra verik a nyálukat, hogy az X-Men főcíme a Lindáéról lett koppintva. Nem hittem el, amíg rá nem kerestem az interneten. Mára szinte komoly kultusza van annak a teóriának, miszerint az X-ek főcímdala bizony a kis magyar sorozat átirata. Bár bizonyos kommentek esetében ez a meggyőződés inkább egy elburjánzott magyar öntudatnak tudható be, mondván a magyaroktól(!) loptak valamit a külföldiek. (Maximum Vukán Györgytől és a sorozat készítőitől, de tőled semmit barátom, azt garantálom!)

4641506_1d59c80f90e7570b28ebe86e1aaaa959_x

A  videás összehasonlító videót nagyon ügyesen vágták össze, hiszen kiemeli azt a 7 (azaz HÉT) MÁSODPERCET, amely nyomokban hasonlít az X-Men főcímdalában hallottakhoz. Azonban ne tekintsük el attól a ténytől, hogy a Linda főcímdala több mint két perc, a fennmaradó időnek pedig köze sincs a mutánsok bevonulójához. Sajnálatos módon Vukán Györgyöt már nem kérdezhettük meg erről a teóriáról, mivel a zeneszerző 2013 augusztusában elhunyt. 2010-ben viszont így nyilatkozott az ”esetről” a Quart-nak:

Amit le tudtam hallani, az az általam írt Linda-zene, a másikból nem igen hallok, csak egy-két ütemet. Mi Gát Gyurival ezt 1992 előtt csináltuk. Nem tudom megítélni. De nem csodálkozom már semmin…

A kegyetlen igazságot kutatva e-mailben felkerestük az eset másik érintettjét is, az X-Men témáját jegyző Shuki Levyt. Kikértük a véleményét az alábbi teóriáról, kérdésünkre azonban semmilyen választ sem kaptunk tőle.

Hallgatásának oka számunkra rejtély. Esetleg nevetségesnek vagy pusztán sértőnek tartja magát a feltételezést is, de lehet csak nagy ívben tesz ránk. Annyi bizonyos, hogy
hallgatása révén a koppintás pártiak önelégülten bólogathatnak a székükben.

XLinda

Bónuszként ajánlanám az összeesküvés elméletek szerelmeseinek a következőket: Shuky Levi és felesége, Aviva Paz, 1975-ben megalapította a Shuky and Aviva fantázianévre hallgató együttest. Az együttes világszerte komoly sikereket ért el, többek között Európában is nagyon közkedveltek voltak. Így tehát feltételezhetnénk, hogy akár meg is fordulhattak kis hazánkban 1983 és ’89 között (kötve hiszem), a Linda televíziós sugárzása alatt, amikor is esetleg hallhatták… Ezt persze most találtam ki, de nyugodtan gondolja tovább aki akarja.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.