HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A 10 legcoolabb fiktív bagázs

A következő, erősen szubjektív, de mégis professzionálisan átgondolt és összeállított listánkat azokról a fiktív csoportosulásokról készítettük, melyek szakértői véleményeink alapján, a legütősebbek és a legkúlabbak a filmtörténelemben.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

10. G.I. Joe

TEAM 001
Paramount Pictures

Kezdjük is a listát a valaha rajzfilmhősként és akciófiguraként még király, ámde mostanra élőszereplős filmkarakterként kissé lezüllött szuperkatonák regimentjével: a Joe-kkal. Ezek a kiválóan felszerelt, tettre kész és elvileg egymást is jól kiegészítő (de valójában egy kaptafát képviselő) 21. századi harcosok, immáron két nagyjátékfilmben is felvonultak. E művekben aztán volt megannyi pusztítás és agonizálás, na és habár akadtak szemrevaló akciók is, mégis az egészből összvissz két maradandó dolgot tudunk felsorolni: az egyik az, hogy Ray Park Kígyószemként még mindig rendkívül agilis és gyors, a másik pedig, hogy Dwayne Johnsonnak bizony tényleg jól állnak a bazi nagy fegyverek és a keménycsávó-szerepek. Egyébiránt ezektől eltekintve sajnos hiába is vetették be eddig Channing „Gambit” Tatum-ot és a jó öreg Bruce „McClane” Willis-t, egyikük sem alkotott a filmekben semminemű maradandót, olyat, ami a katonás brand nevéhez is méltó volna. Lényeg a lényeg: a G.I. Joe-k jobb filmekre is érdemesek lennének, hiszen az eredendően sokszínű brigádban azért rejlik ám nem kevés potenciál, mind harcászatilag, mind az egyéniségek tekintetében.

9. A feláldozhatók

TEAM 002
Lionsgate Films

Következik a Sly vezette, minden egyes eresztés során exponenciálisan növekvő létszámú, kiégett akcióhősöket tömörítő (ön)feláldozós osztag. Igazság szerint az „öregfiúk” nem sokban überelik a Joe-kat, azonban ha végignézünk rajtuk, szinte megszámlálhatatlanul sok ezer perc akciófilmes játékidővel találjuk szemben magunkat. Bizony ám, egy-két kivételtől eltekintve (pl. Randy Couture: ugyan mégis mit keres egyáltalán közöttük?), mindnyájan sokat letettek már az asztalra. Ráadásul állományként is egész jópofák, csak mondjuk nem ártana értelmesebb sztorikat írni köréjük, plusz jobban árnyalni A feláldozhatók-szériában megformált karaktereiket. Hiába akcióhősök, akkor is, mert egyszerűen túl egydimenziósak mind. Az egyszer viszont biztos, hogy még mindig egytől-egyig irtó kemények (persze azért a kivétel erősíti a szabályt…), következésképpen akár reggelire is lenyomnák a Joe-kat, The Rock ide vagy oda. Csak aztán nem árt majd vigyáznia Sly-éknak a folytatásokkal, mert lassan annyian lesznek már, hogy végül az 5. részben jó ha majd mindenkinek jut egy-egy fél perces cameo, aztán azzal kész is, annyi volt/lesz az egész film.

8. Impossible Mission Force

TEAM 003
Paramount Pictures

Avagy „Maverick és a Detektívek”.  Ezek az IMF-esek, azaz a nemzetközi valutaalap lehetetlen küldetéses galeri, melyről lássuk be: még mindig vajmi keveset tudunk, pedig már idestova 4 filmben kémjátszmáztak itt nekünk. Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy ez a kétes kilétű háttérrel rendelkező IMF, egészen konkrétan Tom Cruise-ból és hű társából, Ving Rhames-ből, illetve a körülöttük sűrűn változó összetételű (és képességű) csapattagokból áll. Az, hogy ennek a szervezetnek, mely jobbára az MI6-hez hasonlítható, vannak egyéb emberei és erőforrásai, utóbb inkább csak a 3. installáció eseményeiből szűrhető le, de ez az egész egyébként is teljesen mellékes. Ugyanis a főkolompos itt mindenkoron a szuperügynök Ethan Hunt (Cruise), aki örökösen belekeveredik valami kalamajkába, hogy aztán odáig ügyeskedje magát az éppen aktuális társaival, hogy végül a világot is megmentse. Hát igen: ez így szokott menni. Az viszont elvitathatatlan, hogy ezek az IMF-esek remek játékszerekkel rendelkeznek és általában megvan a magukhoz való eszük is, ennélfogva azt vizionáljuk, hogy simán kijátszanák és lerendeznék a lista korábbi helyezett felfegyverzett izomagyúit.

HIRDETÉS

7. Bírók

Dredd
DNA Films

Legismertebb előfordulási helyük: Mega City One. Főbb ismertetőjeleik: rendfenntartói egyenruha, szemeket eltakaró sisak, sokoldalú motor; azaz a „Törvényszolga”, illetve a multifunkciós egyenfegyver, vagyis a „Törvényhozó”. Mindezek és a törvények bemaflázott ismerete, hovatovább a hatalom, hogy egy emberként ítélkezzenek és rendelkezzenek a bűnözők felett, mind-mind egy Bíró mindenkori jellegzetességei. Saját világukban ők jelentik a közrend védelmének és megtartásának 21. századi, szuperhatékony megvalósulását. Természetesen egy olyan jövőképben, ahol a végletekig elharapódzott a bűnözés, nincs is már mit pepecselni a felesleges és elhúzódó tárgyalásokkal. Ezért léteznek immáron ők, a Bírók, hogy ötvözzék a klasszikus funkciókat és a helyszínen cselekedjenek. Noha a látszólag túlzott hatalmuk visszásságain és egy bizonyos Dredd nevű bíró keménykezűségének negatív következményein (továbbá mindennek a szimbolikáján) lehetne akár órák hosszat is elmélkedni, mi most nem tesszük. Ellenben legyen elég annyi, hogy a Bírók testülete mind létszámuk, mind hatékonyságuk révén méltán szerepel a lista 7. helyén, tudniillik Dreddék csoportosan és egyénileg is abszolúte eredményesek az utcákon.

6. Sötét Zsaruk

TEAM 005
Columbia Pictures

Ugyancsak „hivatalos szerv”, habár enyhén szólva is titkos és ismeretlen a plebsz számára: ez a fekete öltönyös csávók hivatala/osztálya, vagy valami ilyesmije. Amit három filmet követően tudunk róluk az az, hogy a Földön már mindenütt hemzsegő idegenek jelenlétét és tevékenységét szupervájzolják, egy laboratórium-szerű űrkikőtő-terminál a központjuk, egymást kizárólag a korábbi nevük kezdőbetűjén szólítják, illetve dugig vannak a csúcstechnológia fellegvárát képviselő, ezüstösen csilivili fegyverekkel. Utóbbiak közül pedig némelyikkel akár egy várost is porig lehetne rombolni… Szóval ezek ők: a ‘sötét zsaruk’, akik a mi afféle űrközi békefenntartóink, élükön a sztárduó K és J ügynökökkel. Szervezettségben és rejtélyességben listánk korábbi helyezettjeit kenterbe verik, nem beszélve a felszereltségükről, ami azért enyhén szólva is imponáló (az arzenál mellett gondoljunk csak a szupergyors verdáikra). Tény és való, hogy a filmtrilógia nyomán ők is inkább párosával járnak (akárcsak a Bírók), de ha számításba vesszük a valószínűsíthető létszámukat, továbbá az így kapott bevethető erőt, amit képviselnek, akkor nincs is mit csodálkozni ezen a 6. pozíción.

5. Grammaton papok

TEAM 006
Dimension Films

A hidegvér és a „pisztoly kata” mesterei. Harcművészetük magyarul ugyan ritka ostobán hangzik, miközben angolul, mint „gun kata” nem is olyan rossz, de akárhogy is: ha létezik rettentő király és innovatív „küzdősport” a 2000-es évekből, akkor ez az. A pisztoly kata a maga nemében abszolúte eredeti és zseniális: az elképzelés szerint a művelője az önmaga körüli tér totális lefedését valósítja meg azáltal, hogy a harcművészetek formagyakorlatainak mintájára, a fegyvereivel minden létező irányba tüzet nyit, legalább egyszer. Mindeközben akár mozdulatlan, akár elmozog, a tökéletes kombinációknak köszönhetően sértetlen marad. Mindez nem hangzik túl egyszerűen, de nem is értenek ám sokan a pisztoly katához. Az egyedüli erő, mely ezt a (nem is harcművészeti, mint inkább) kivégzési formát gyakorolja, az a Grammaton Papság, akik a Prozium nevű „szenvtelenítő drognak” köszöhetően képesek a nap 24 órájában teljesen érzéketlennek maradni. Persze ezt nem csak ők szedik, de az Equilibrium disztopikus világának egész népe. A Papok nyugalmuk, koncentráltságuk és a pisztoly katával elért harci jártasságuk nyomán, a TEAM TOP 10 eddigi leghalálosabb gárdáját képezik.

4. Szellemirtók

TEAM 007
Columbia Pictures

Íme a kakukktojás: a nagy négyes, az alternatív „Fantastic Four”, akik ha nem is olyan halálosak, mint fentebb egyesek, de a humoruk és a kúlságuk bárki máséval felveszi a versenyt. Nem mellesleg ők az egyetlen együttes, akik képesek a szellemvilág undok csúfságait helyre tenni: bizony ám, a Szellemirtók mintegy különdíjasként nemcsak, hogy a lista 4. helyét érdemelték ki, de gyakorlatilag ezzel ők a ‘Best Egyszerű Emberek Team’ trófea megkaparintói is. Nem hiába, hiszen az Egon Spengler – Winston Zeddemore – Peter Venkman – Raymond Stanz összeállítású „szupercsapat” a maga két filmjében (de főként az örökzöld elsőben) megmutatta, hogy milyenek is azok az igazán lökött faszagyerekek, akik protonfegyverrel a kezükben (és a hátukon) mind a Stay Puft Habcsókemberkét, mind Gozeri Gozert, mind Vigót lerendezik, mindezt úgy, hogy közben még lazázni és hülyülni is van lélekjelenlétük. Pedig azért lássuk be: a fent említett lények egyike sem volt ám kismiska, listánk korábbi bagázsainak egytől-egyig meggyűlt volna a baja eme rémségekkel. Ezek a Szellemirtók azonban már csak ilyenek: ők bezzeg még a sugarakat is merték keresztezni!

3. Bosszúállók

TEAM 009
Marvel Studios

A dobogó legalsó fokára került az Avengers, azaz a Bosszúállók (leánykori nevükön: A Bosszú Angyalai). A különféle képességekkel bíró szuperhősök egylete, ahhoz képest, hogy (a filmen egyelőre) elsősorban mezei emberekből áll (kivéve a Hulk révén gyakorlatilag elpusztíthatatlan Bruce Banner-t, na és persze Thort, aki egy félisten), mégsem tekinthető a korábbi csoportosulásokhoz tagjaihoz hasonlatosan „pusztán embereknek”. De nem ám, hiszen mindegyikük tud valami pluszt, egy kis extrát: határtalan bátorságot és kitartást (Rogers), agilitást és kíméletlenséget (Romanoff), éleslátást és halálbiztos íjász-készséget (Barton), na és persze annyi egót és zsenialitást, amennyi egyben a többieknek is elég lenne (Stark). Na jó, természetesen Tony-nak azért még ott van a maga kis pancél-kollekciója is… A lényeg tehát az, hogy ez a 6 fős kompánia a kis létszámának dacára rendkívül ütős (emlékezzünk New Yorkra!) és a nézetkülönbségek ellenére is kiválóan kiegészítik egymást. Ennélfogva a Szellemirtók után a Bosszúállókra érvényesül a leginkább a ’csapat’ mint definíció, mely erényükkel, hovatovább az eredményes világmegmentő tevékenységükkel, méltán váltak rövid úton máris a filmtörténet egyik legfrankóbb alakulatává.

2. X-Men

TEAM 008
20th Century Fox

Ezüstérmes lett a másik közimádatnak örvendő kompánia, a mutánsoké, mely érthető okokból egyszersmind a Bosszúállók jelenkori legnagyobb mozis ellenlábasa is. Vakmerő dolog is lenne a részünkről megkísérelni prediktálni azt, hogy elméletben melyik kollektíva is győzné le a másikat: a homo superioros, avagy a superheroizálós. Így vagy úgy, az X-esek végül két okból kerültek a listán a másik Marveles társaság elé: az egyik az, hogy már jóval több filmben tűntek fel, a másik pedig, hogy különleges adottságaiknak hála, rájuk még hatványozottabban igaz az ’egymás kiegészítése’-faktor. Az pedig már csupán hab a tortán, hogy Professor X kis magánkommandójának a létszáma és összeállítása nincs ám kőbe vésve, ezáltal a Logan – Storm – Küklopsz – Jean Grey kemény maghoz hozzágondolhatjuk még akár az Iceman – Vadóc – Kolosszus – Kitty Pride kiegészítőket is, hogy a Days of Future Past-ben feltűnő újabb gyerekekről aztán meg már ne is beszéljek. Egy szó mint száz: a jóravaló mutánsok gyanítható, hogy egy kis team work közepette végezni tudnának a listánkról mindenkivel (kivéve az Avengerst?), mindamellett csupa érdekes egyéniség és/vagy dögös csaj alkotja a társulatukat, ebből kifolyólag az X-Men megérdemelten foglalja el listánkon a TOP 2. pozíciót.

1. A Jedi Rend

t
Lucasfilm

Végezetül következzenek hát a TOP 10 bajnokai: a Star Wars-univerzum legkiválóbb harcos szerzetesei, az Erő szakértői, az intergalaktikus béke őrei (de nem ’a galaxis őrzői’!): azaz a Jedik. Legyenek ők akár lovagok, akár mesterek, nekik köszönhetjük mind azt a nemesen egyszerűen és tisztán működő Rendet, melyben szerveződnek, továbbá annak a mindent átjáró, bűvös és megrészegítő Erőnek az ismeretét és koordinálását, illetve azt a szemet gyönyörködtetően elegáns és hatékony harcművészetet, melyet a fénykardvívással mívelnek. Mindezek együttese és az a tény, hogy ha a Jedik fénykorát vesszük alapul, akkor a világegyetemben nem csupán egy vagy kettő, de egyenesen rengeteg van belőlük, összességében vitathatatlanul a filmen valaha látott legdominánsabb közösséggé teszi őket. Ezenfelül nem árt még megjegyezni, hogy az SW filmek során olyan kiváló Jediket ismerhettünk meg, mint Yoda, Mace Windu, Ki-Adi-Mundi, Kit Fisto, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, valamint a későbbiekben a lovagok hírmondóját megtestesítő, Luke Skywalker. A Jedi Rend tagjai a Köztársaság aranykorában a létező legeffektívebb védelmi erőt jelentették, egyúttal kétség nem fér hozzá, hogy ez más univerzumokban is így lenne.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.