HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A bevándorló szuperhősök is emberek

Igen-igen ez a felület alapvetően nem azért született, hogy politizáljunk, vagy a közélet aktuális ügyeiről elmondjuk a véleményünket. Viszont mindig is nagyon fontosnak tartottuk, hogy ne hunyjunk szemet a társadalmi igazságtalanságok felett, mert geekség ide vagy oda, mi is ennek a társadalomnak vagyunk a részei, s ha csak egy ilyen kicsike platformon is, lehetőleg mocskolódás és gyalázkodás nélkül, de szeretjük megmondani a magunkét a nagyok dolgairól.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A geekoszférában szerencsére rengetegszer találkozunk olyan társadalmi ügyekkel melyek közvetlen környezetünkben történnek, de sokszor mégsem vagyunk hajlandóak őket észrevenni, csak a képregény lapjain, a rajzfilmek képkockáin vagy a videojátékok villózásán keresztül. Persze az az ember, aki alapvetően is nyitott a közügyekre és mondjuk a képregényekre, nagy eséllyel mind a két dimenzióban eleget foglalkozik ezekkel a dolgokkal. De vajon egy történet tanulságait, tapasztalatait milyen hatásfokkal viszi magával a való életbe? Hogyan alkalmazza a saját mindennapjaira és tágul-e a látásmódja a megéltek fényében?

col-nemzkonz

Az, hogy bármilyen ország polgárai arra kényszerülnek, hogy elhagyják hazájukat, minden valószínűség szerint egy rémálom lehet. Gondoljunk abba bele, hogy ha csak egy félig leélt élet is van a hátunk mögött gyakorlatilag a nulláról kell kezdenünk az életet egy idegen (remélhetőleg befogadó) ország, számunkra ismeretlen kultúrájában.

HIRDETÉS

Itt van mindjárt Superman. Mint ismeretes, Clark Kent eredetileg Kal-El néven látta meg a napvilágot a haldokló Krypton bolygón. Miután kiderült, hogy a bolygó nem csak, hogy haldoklik, hanem hamarosan fel is fog robbanni, szülei úgy döntöttek, hogy kilövik egy űrhajóval a Föld nevű bolygóra. Kal-El, alias Superman, az ismert szuperhős-történelem első nagyszabású alakja tehát nem más mint egy menekült, aki bár nem önként döntött sorsáról, tulajdonképpen szülei abban a biztos tudatban adták ki útját, hogy soha nem nőne fel szülőbolygóján. Lehet ezért bárkit is megvetni, amiért semmi mást nem akar szeretett gyermekének, csak élhető jövőt biztosítani?

Ezek az emberek azt a döntést, hogy „lelépjenek otthonról” nem önszántukból hozzák meg. Olyan politikai elnyomás és zsarnoki rendszerek működnek a Föld bizonyos országaiban, amiket itt, a viszonylag higgadt Közép-Európában elképzelni sem tudunk. Tömegmészárlások napi szinten, éhínség, kilakoltatási hullámok, terrorista kormányok (Burma, Szíria, Líbia stb.). Próbáljuk meg elhinni, hogy aki magát menekültként definiálja, nem azért teszi, mert olyan nagyon menő manapság ez a kifejezés. A menekültek utolsó racionális gondolata, mielőtt teljesen feladják az életüket, csak ennyi: El innen, minél messzebb! Ezek az emberek abban a reményben érkeznek Európába, hogy itt lesz majd egy olyan ország, ahol ha kis időre is, de megnyugodhatnak és remélhetőleg elfogadják őket, ne adj isten képesek lesznek integrálódni a társadalomba. Magyarország ráadásul elméletileg egy keresztény szellemiségben működő ország, és azt hiszem a kereszténység egyik alapja, hogy szeresd felebarátod, mint tenmagadat.

Thor persze abból a szempontból egy picit más helyzetben van mint Superman, hogy őt egyenesen száműzik világából. Mit kezdjen hát magával egy száműzött menekült? Hova forduljon hát ha segítségre van szüksége?

mis-nemzkonz

A menekült kérdést hazánkban – egyébként meglehetősen buta módon – minden esetben egyfajta rasszista felhanggal kezelik (direkt nem mutogatok szélsőjobbra… ja de). Akinek a bőrszíne sötétebb néhány árnyalattal, szükségszerűen még nem lesz terrorista. Mert ugye részint mi magyarok éppen ettől is félünk jelen pillanatban állítólag… Érthetetlen, hogy miért, hiszen Európában nem jellemző a terrorizmus. (Igen tudom, Charlie Hebdo… de az ottani elkövetőkről is az derült ki, hogy francia állampolgárok.)

Ms. Marvel – erdetileg Carol Denvers – a Marvel Univerzum egyik kiemelkedő nőalakja. 2014-ben azonban rebootolták a képregényt és Carol helyét egy új karakter vette át, a pakisztáni felmenőkkel rendelkező Kamala Khan. Kamala karaktere az első olyan szuperhősnő, aki muszlim vallású, így az újonnan kapott képességek mellett, tinédzserként még az amerikai-muszlim diaszpórában is helyt kell állnia. A képregénnyel elsősorban az volt a cél, hogy az Amerikában élő muszlim bevándorlókra hívják fel a figyelmet, akik nem kizárólag arról ismeretesek, hogy robbantgatnak, ha rossz napjuk van. Kamalán keresztül a muszlim vallás hétköznapjaiba is betekintést nyerhetünk, ráadásul egy olyan kulturális környezetben mint az USA.

Aki cigánynak születik, az elsősorban ember és csak utána cigány. Aki afrikainak születik, az elsősorban ember és csak utána afrikai. Aki szírnek születik, az elsősorban ember és csak utána szír. Nem tudom eléggé hangsúlyozni és már kezdem is néha cikinek érezni, hogy ezt még mindig el kell mondani, de az ember bőrszíne nem határozza meg a jellemét. Egy olyan társadalomban élünk jelenleg, ahol sokan előbb látják a bőrszínt és csak utána/vagy soha magát az embert. Ez nagyon oravecznórai és coelhoi megfogalmazás egyben, de furcsamód 2015-ben, Magyarországon még mindig erről kell diskurzust folytatnunk. Igen, tudom vannak negatív tapasztalatok amik elővigyázatosságra intenek… de könyörgöm, hogy csempésszen át egy iraki menekült anyuka csecsemővel a karján egy Scud-rakétát?

nig-nemzkonz

Tévhit, hogy a menekült egyenlő lenne a bevándorlóval. Nem. A menekültek – ha illegális ha nem –, azért érkeznek az adott országba, mert valami rákényszeríti, hogy meneküljön. A bevándorló viszont adott esetben azért, hogy tovább tanuljon, munkát vállaljon, kapcsolatokat építsen és sikereket érjen el. Őket nevezi ma a politika előszeretettel „gazdasági bevándorlónak”. Az a hiszti, hogy a bevándorlók elveszik a keményen dolgozó kisemberektől a munkát, egyszerűen nem igaz. Jelentkezzen akinek egy bevándorló vette el a munkáját és nem saját maga tehetett arról, hogy mondjuk ki lett rakva a munkahelyéről vagy lusta volt, nem tanult, nem épített kapcsolatokat a szülőföldjén, csak várta a sült turult. Csak Louis C. K.-t tudom idézni: „Persze, a külföldiek ellopják a munkádat, de ha valaki kapcsolatok, pénz és nyelvtudás nélkül elveszi a munkádat, akkor semmit sem érsz”. És ez itt a lényeg. Az ember természetéről fogva irigy. A legtöbben dühösek és tehetetlenek lesznek irigységükben, de azok az igazi hatalmasságok, akiket éppen ez inspirál abban, hogy előre törjenek.

Nightcrawler – csakúgy mint Colossus – olyan bevándorlók, akik voltaképp azért épültek be az amerikai társadalomba, mert képességeiket jobban képesek ott kamatoztatni, mint saját szülőhazájukban. Nem a munkát akarják elvenni mások elől, mi több, konkrét személyeik éppen a világ jobbá tételén fáradoznak. Persze ez csak mese habbal, a valóság ennél sokkal bonyolultabb. A Fekete Özvegy a képregényes eredeti történet szerint például azért marad az USA-ban, mert beleszeret Sólyomszembe. A szándékok ezer és egy félék lehetnek.

natasha

Pontosan tudom, hogy erről az egész menekült és bevándorlási kérdésről nem lehet három bekezdésben beszélgetni de azt hiszem néhány alapvetést leszögezhetünk:

– se a menekültek, se a bevándorlók nem akarnak megölni minket

– ha a munkánkat is „akarják”, pontosan ugyanolyan helyzetből indulnak mint mi magyarok, sőt sokszor rosszabb helyzetből, hiszen ők az „idegenek”

– ha egy idegen kultúra integrálódik egy másik kultúrába, az szükségszerűen még nem fojtja el a másikat, az integráció lényege éppen az, hogy identitását megőrizve de mégis szimbiózisban élve, egymástól tanulva többek legyenek a másik által

– ha Magyarország olyan baromi keresztényi lenne, mint amilyennek beállítja magát, segítene a bajbajutottakon és nem csinálna ebből az egészből politikai játszóteret

Ez az egész ugyanis semmi másról nem szól jelenleg, mint a kormány szavazatmaximalizálásáról. Azon szavazatok megszerzéséről amit a szélsőjobboldali párt elől akar elnyerni. És ezen emberi sorsok múlhatnak.

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.