HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

The Man in the High Castle: 1. évad – The House of the Rising Reich

Miközben atombombaként robbant a Jessica Jones a köztudatban, árnyékában megjelent egy általam régóta várt másik sorozat is, a The Man in the High Castle.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Véleményem szerint Philip K. Dick egyik legjobb regénye Az ember a Fellegvárban. Egy olyan disztópiát vetít az olvasó elé, amelyben a nácik és a japánok megnyerték a második világháborút és elfoglalták, majd felosztották egymás között az Amerikai Egyesült Államokat nagyjából kétharmad-egyharmad arányban. A kettő között terül el egy demarkációs zóna, ami egy nagyjából függelten senkiföldje a Sziklás-hegység területén.

Olyan disztópikus világképet láthatunk, ami azért zavaró, mert túlontúl valós alapokra támaszkodik. A háború egy olyan kimenetelére mutat rá, ami megtörténhetett volna, és addig amíg a Szövetségesek ’44-ben meg nem fordították a háború menetét, igen csak valós jövőkép volt. A regény eme világ ’60-as éveibe kalauzol el minket. A cselekmény mozgató rugója egy könyv, ami szerint a szövetségesek nyerték meg a háborút, a nácikat pedig eltörölték a föld színéről. A Sáska (teljes címén: Nehezen vonszolja magát a sáska) című könyvet teljesen az egész kiterjedt német birodalomban betiltották, a szerző pedig elbarrikádozta magát a Fellegvárnak nevezet helyen, a Szilkás-hegység egyik rejtett zugában.

Amazon
Amazon

A könyv cselekménye e Sáska köré fonódik, ahogy Philip K. Dick szereplői egyre jobban kételkednek valóságukban és egyre jobban hisznek a Sáska által lefestett alternatív történelem létjogosultságában. Az ember a Fellegvárban másik fő vonulata a Martin Bormann (a Hitlert követő új Führer) betegsége és haláli körüli mizériát írja le, ahol a különböző német hatalmi blokkok esnek egymás torkának, közben valós veszéllyel fenyeget a harmadik világháború kitörése, melyben a Reich lerohangja az idő közben eléggé meggyengült Japán Birodalmat. A könyv jó olvasmány, érdekes aspektusban tálalja a kis emberek látáspontjait a mindenkori hatalom felé, és leírja, hogy a hatalmasoknak, soha sem elég a világ csak egy része.

HIRDETÉS

No de evezzünk át a sorozat hullámaira: 10 rész + Amazon = Instant Win. Komolyan mondom, hogy nálam leelőzte a Jessica Jones témát, vagyis legalább feláll mellé a dobogó legtetejére. Átgondolt, összerakott sorozattal van dolgunk, ami tökéletesen hozza a könyv hangulatát, persze helyenként reinterpretálva a cselekményt. Külön tapsvihar az első részért, ami lényegében  egyes egyedül is megállná a helyét mint az eredeti könyv előzménye. Azért ez elég Franki téma. A sorozatban a Sáska egy filmtekercs, nem pedig könyv. De minden más lényegében ugyanaz. A szereplők jól megállják a helyüket, de a sorozat igazi varázsa az amerikai álom dekonstrukciójában rejlik.

A sorozat néhol finoman, néhol pedig brutálisan az arcunkba bassza, hogy ez most nem a szép szabad álmok hazája, hanem bizony a kibaszott III. Birodalom egyik tagállama. A blend nagyon szép. A mozikban szereplő buzdító filmek, amik szerint minden amerikai boldog, munkás ember, miközben Volkswagen bogarakat szerelnek össze. A városokat hatalmi jelképek és különböző propagandaeszközök díszítik. Erős képek ezek. Külön pirospöttyös túrórudeszt érdemel az amerikai marshal elferdített képe, ami jelen esetben nem a törvényt képviseli, hanem egy elmebeteg náci mészáros. A jelentéstartalom teljesen megváltozik és egy alapvetően pozitív konnotációval rendelkező személy/titulus/helyzet olyan negatív lesz, hogy hozzá képest Voldermort Teréz anya szerepkörében díszeleg.

Amazon
Amazon

Tagomi és Wegener viszonya külön figyelmet érdemes. Két kiemelkedő vezető, aki egy örült világban még őrzi az épelméjűség lángját. Tisztában vannak vele, hogy Hitler halála után a Japán elleni német offenzíva és a későbbi atomháború elkerülhetetlen. Minden eszközzel azon vannak, hogy megakadályozzák létező világuk végét. Ezen karakterek ellentéte John Smith, Obergruppenführer ami a legnagyobb SS rendfokozat, amit csak el lehet nyerni. Ezen emberek felett már csak Heinrich Himmler állt. Smith lényegében a náci rezsim könyörtelen metaforája, nem is egy személy (ezért a személytelen, tucat név), hanem egy eszme megszemélyesítése. Joe Blake a beépített náci kém fejlődéstőrténete is érdekes, hiszen a történet előrehaladtával egyre jobban örlődik a  Reich, a Sáska valósága és Juliana felé táplált érzelmei fogaskerekei alatt. Az egyetlen gyengepont a Julianát játszó Alexa Davalos és a Frank Frinket alakító Rupert Evans között hangyafasznyi kémia, hát annyi sincs. Ezt a castingon elkerültem volna egy Counter Spell segítségével, de hát nem így lett.

A The Man in the High Castle egy zseniálisan hátborzongató sorozat, amely nagyon közel hoz egy olyan valóságot, ami megtörténhetett volna. Persze a mai ember számára, már sokkal inkább fikció, mint valóság, de mondjuk, hogyha ez a hatvanas években dobták volna be… na ugye? Szóval mielőtt mindenki újranézné a Jessica Jonest, tessék adni egy esélyt ennek az eléggé Franki sorozatnak.