HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

A magyar képregény helyzete – reakciók

Múlt hét pénteken szerveztük meg A Magyar Képregény Helyzete nevű kerekasztal beszélgetésünket. Íme a reakciók!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Múlt hét pénteken szerveztük meg A magyar képregény helyzete elnevezésű kerekasztal-beszélgetésünket. Az eseményen a hazai képregényes szcéna jelentősebbnek számító alakjait verbuváltuk össze (Tálosi András, Bayer Antal, Rusznyák Csaba, Budai Dénes, Pálinkó Tibor) hogy közösen gondolkodva lamentáljunk azon: mi is az a magyar képregény, hova tarthat, mi a jövője? Szervezőként csak megköszönni tudjuk a vendégeknek a részvételt, az alant lévő két cikk pedig szolgáljon itt örök mementóul az utókor számára, hogy mi is volt a helyzet a magyar képregénnyel 2015-ben…

Bayer Antal – neroblanco.blog.hu

Van, aki a magyar szuperhősnek már a gondolatától is hideglelést kap, és van, aki szerint a nyugati mintákat is lehet követni, ha az ember megfelelően adagolja bele a helyi sajátosságokat, Trabantokkal vagy aktuálpolitikával hívja fel a figyelmet arra, hogy története a szélesebb hazai olvasóközönséget célozza meg, nem szűk baráti körét és az elnyűhetetlen gyűjtőket.

HIRDETÉS

Pintér Máté – sci-fi.mandiner.hu

Hiába ástak a résztevők a magyar képregény helyzetének legmélyére a Pókember hazai eladásaitól kezdve a Rejtő újranyomásokon át egészen a Titánember legalsó bugyraiig, az látszott, hogy tulajdonképpen itt is pontosan ugyanaz a helyzet, mint általában minden más művészeti ágban az országban: a van helyett csak számtalan „volna”, „lehetne” és „akkor, ha” repkedett a teremben.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.