HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Ezért nézd meg az új Star Wars-t akkor is, ha Trónok harca-rajongó vagy

Tarthi Brienne-ről már régóta rebesgették, hogy az Első Rend egyik magas rangú tagjává vált – de mi a helyzet Jojen Reeddel vagy mondjuk az egyik Homokkígyóval? Az ébredő Erőben több Trónok harca-színész mellett ők is szerepet kaptak.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Tarthi Brienne Phasma kapitánnyá lépett elő

christie-captain-phasma
Vanity Fair

Az egyik legizgalmasabb casting hír Az ébredő Erő kapcsán az volt, hogy az igencsak magas Gwendoline Christie is szerepet kapott a filmben (a Trónok harcában ő játssza Tarthi Brienne lovaghölgyet, Jamie Lannister nagy cimboráját és a Starkok önjelölt védelmezőjét). Sőt, nem is akármilyet: csillogó krómpáncélt öltött magára Phasma kapitányként. Én személy szerint nagyon büszke voltam a hölgyre, hogy nem csak a Star Wars-franchise-ban kapott fontosabb(nak tűnő) szerepet, hanem Az éhezők viadala-széria utolsó epizódjában is. Aztán megnéztem A kiválasztott 2. részét, és jó nagyot koppantam. Ha nettó 3 perc jutott Christie-nek, akkor már sokat mondtam. Sebaj, hiszen közeledett Az ébredő Erő, itt lesz majd szerepe bőven még akkor is, ha az arcát nagyon nem is láthatjuk majd! Hát, mondanom sem kell, ebben a tekintetben (is) újabb csalódás ért. Az oké, hogy ezúttal kicsivel több mondat jutott a hölgynek, de cseppet sem nagyobb a szerepe. Amennyire be lett harangozva Phasma karaktere, az ember egy kidolgozottabb, jóval fontosabb figurát várt volna – és hát, valljuk be, amit kaptunk, egyik kritériumnak sem felel meg. Kérdés, hogy a folytatásokban jut-e még szerep Gwendoline Christie karakterének, és ha igen, akkor sikerül-e kinőnie magát valami igazán fasza Star Wars karakterré.

Egy Homokkígyó is vezethet X-szárnyút

sw-cameo-jessica-henwick
Vanity Fair

Bár a könyveket is olvasó Trónok harca-rajongóknak nagy csalódást jelentettek a legutóbbi évadban bemutatott Homokkígyók, a harcos amazon címkét tőlük sem lehet elvitatni. A trió (szerintem) legmenőbb tagja az ostorcsattogtató Nymeria, aki egészséges egyensúlyt teremtett a két végletet jelentő tesók között. Obara ugyanis már annyira tökös, hogy én azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy valójában pasi, Tyene pedig a csábító csaj szerepében tetszeleg leginkább. Nym viszont erős is meg dögös is – de minek is lamentálok én ezen, hiszen aki nézi a sorozatot, úgyis vágja az ilyesmit. A lényeg most az, hogy a Nymeriát alakító Jessica Henwick nem szakadt el túlságosan Westeros-beli karakterétől: tökös csajt játszik Az ébredő Erőben is. Igaz, csak villanásnyi szerepe van, azért Jessika Pava X-szárnyú pilóta személyében rendesen odateszi magát. Poe Dameron társaként neki is jelentős szerepe volt ugyanis az Első Rend új szuperfegyverének megsemmisítésében. Sőt, Pavának még a későbbiekben lehet szerepe, hiszen már az eredeti trilógia és a folytatás közötti időről szóló regényben is szerepet kapott, mint lelkes Luke Skywalker-rajongó.

A Háromszemű Holló továbbra is vén bölcs maradt

TFA-MVS-as-Lor-San-Tekka1
Lucasfilm

Bár hivatalosan még nem láthatták a képernyőn a Trónok harca rajongói a legendás színészt, Max von Sydowt, hivatalos a bejelentés: a tavasszal érkező hatodik évadban már ő fogja alakítani a Bran Starkot okító Háromszemű Hollót. Nos, mondhatjuk, hogy Az ébredő Erőben ő is szerepénél maradt, hiszen itt is egy vén bölcset játszik. Ő volt Lor San Tekka, az Erő Templomának vezetője, aki ugyan maga nem rendelkezett Jedi-képességekkel, a Templom többi követőjével együtt a mesterek tanításai szerint élt. A film elején pedig ő az az idős úr, aki Poe-nak adja a Luke Skywalkerhez vezető térképet – és aki emiatt igencsak ráfázik az Első Renddel és Kylo Rennel esedékes találkozóra.

HIRDETÉS

A jófiúból az Első Rend tisztje lett

sw-cameo-thomas-brodie-sangster
Vanity Fair

Nincsen olyan Trónok harca-rajongó, akit ne érintett volna meg Jojen Reed története, és az, ahogy Bran Starkot segítette. De amennyire szerethettük a fiú karakterét a sorozatban, annyira rühellhetjük most, hogy az őt alakító Thomas Brodie-Sangster Az ébredő erőben az Első Rend tisztjének állt. Finn és Poe szökésénél pedig még egy mondat is jutott neki – de ezzel biztosan nem lopta be magát a szívünkbe.

…és akiket TÉNYLEG úgy kell kimazsolázni, de igenis ott vannak!

Lucasfilm
Lucasfilm
got-game-of-thrones-31641945-1398-930
HBO

Mark Stanley neve már kevésbé csenghet ismerősen a Trónok harca-rajongók fülének, ugyanis ő az a színész, aki nem csak Az ébredő Erőben, de a George R.R. Martin regényéből készült sorozatban sem kapott túl nagy szerepet. Utóbbiban Grennt játssza, Havas Jon egyik fekete testvérét, vagyis az Éjjeli Őrség jeles tagját. A legújabb Star Wars epizódban pedig a fekete gönc maradt, a harcos közösséghez való tartozás szintúgy – Stanley ugyanis most Ren Lovagnak állt. És hogy pontosan melyiknek? Ígérem, amint kiderül, giga méretű fotót spammelek az oldalra a jelmezről! Addig viszont tessenek találgatni, például a fentebbi két csoportkép alapján (a Trónok harca-stábból Stanley a középső úriember).

syriojedi_480
Vanity Fair
vanity-fair-star-wars-02
Vanity Fair

Szintén a support-kategóriába tartozott, és csak az első évadban tündökölt az Arya Stark mesterét játszó Miltos Yerolemou. Mivel Az ébredő Erőben még kevésbé látni, mint Syrio Forel braavosi kardvívóként, fentebb egy kis mash up jár ajándékba, valamint egy tabló Maz Kanata bárjának galerijéről. Yerolemou ugyanis innen valaki. Hogy pontosan ki, azt fedje a pöpec kis maszkok jótékony homálya.

marillion-game-of-thrones-22081911-1216-684
HBO

Emun Elliott kapcsán is hasonló játékra hívnék mindenkit: azt tudjuk, hogy a Trónok harcában Marillion bárdot alakította, és azt is, hogy Az ébredő Erőben az Ellenállás egyik aktív harcosát – de sajnos csak egy álközépkori képet sikerült csenni róla. Azért ha nem csak kiszúrjátok, mint mi, de lencsevégre is kapjátok, megköszönjük a fáradozást!

ninagoldgot
Vanity Fair

Végül pedig essen néhány szó egy fantasztikus hölgyeményről is, aki nélkül valószínűleg nem csak ezek a crossoverek maradtak volna el, de a Reyként übercuki Daisy Ridley, vagy a Cersei Lannisterként tökéletesnél is tökéletesebben működő Lena Headey sem kapta volna meg a szerepét. Ő Nina Gold, a castingolás nagymestere, aki (többnyire) kitűnő érzékkel válogatta össze mindkét franchise-hoz a szereplőket. A jövőre nézve pedig, ahogy egyik nagy Trónok harca-rajongó társam mondotta volt, csak ennyit tartanék szem előtt: in Nina Gold, we trust! (Vagyis hiszünk Nina Goldban.) Remélem, ezek után ti is!

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!