HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Meglepő válaszlevelek művészektől #1: Pete Docter

Pete Docter, a Szörny Rt., a Fel!, és az idén két kategóriában is Oscar-díjra esélyes Agymanók rendezőjének válaszlevele egy rajongójának.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Pete Docter leginkább a Szörny Rt., a Fel!, és az idén Oscar-díjra jelölt Agymanók rendezőjeként vált ismertté, közreműködött továbbá olyan alapművek, mint a Toy Story első és második része, illetve a WALL·E elkészülésében is. 2010-ben Oscar-díjat nyert a Fel! című animációs filmjéért, 2009-ben jelölték a Szörny Rt.-ért is, azonban abban az évben a Shrek vitte el a díjat. Eredeti forgatókönyv kategóriában pedig 2010-ben, 2009-ben és 1996-ban is jelölték a Fel!, a WALL·E és a Toy Story társszerzőjeként. Magáról azt nyilatkozta egy interjúban, hogy ő még mindig csak „egy geek srác Minnesotából, aki szeret rajzfilmeket rajzolni”, az elért sikerei ellenére is.

PeteDocterPete Docter

21 éves korában kezdett dolgozni a Pixarnál , a stúdió tizedik alkalmazottjaként. Egyike volt a Toy Story három legmeghatározóbb forgatókönyvírójának, és Buzz Lightyear karakterét részben magáról mintázta. Rendezőként 2001-ben debütált a Szörny Rt.-vel, azután, hogy Nick, az első gyermeke született. Saját bevallása szerint a szülőség nagy hatással volt a munkájára. Talán ezzel is magyarázható, hogy filmjeiben a központi karakterek mindig egy gyerek szereplőt próbálnak megóvni és támogatni: a Szörny Rt.-ben Sully próbálja megvédeni Boo-t; a Fel! mogorva, öreg Carlja pedig – akinek a karakteréhez Docter merített saját személyiségéből is merített – bár kezdetben nem túl kedves Russelhez, próbálja megelőzni, hogy a kissrácnak bármi baja essen. Mind Sullynak, mind Carlnak kevés érzéke van a gyerekekhez, és kezdetben végtelenül idegesíti őket az esetlenségük, de végül mégis belejönnek. (Az Agymanókban pedig nem is egy, hanem mindjárt öt karakter próbálja megóvni Riley-t a bajtól a maguk módján.)

HIRDETÉS

2008-ban, amikor még a Fel! nem készült el, levelet kapott az egyik rajongójától, Adamtől, aki egy autogrammal ellátott fotót kért Doctertől. Íme Docter válasza a srácnak:

Pete Docter's letter to a fan

Szia Adam!

Először is, had kérjek bocsánatot, hogy eddig tartott válaszolnom a nagyon kedves leveledre. Tiszta bolondokháza van errefelé. Egy aláírt fényképet kértél tőlem. Mivel nem vagyok híres, semmi ehhez hasonlót nem tudok küldeni, helyette itt egy rajz rólam neked.

Biztos vagyok benne, hogy felfedezed a hasonlóságot.

Teljesen igazad van a jó történet fontosságát illetően a filmekben. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Sok munka (és utómunka, és utómunka, és utómunka), mire jó lesz. És még így is elég ritkán vagyunk 100%-ig elégedettek.

Ahogy John Lasseter szokta mondani, a mi filmjeink nincsenek befejezve, csak kiadva.

Remélem, tetszeni fog a „Fel” jövőre!

Pete Docter

Pete Docter's letter to a fan

Idén az Agymanók szintén két kategóriában számíthat díjazásra, mint anno a Fel!; legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb animációs film kategóriában is díjazott lehet. Animációs filmek közül versenytársai lehetnek Charlie Kaufman Anomalisa című szürreális stop-motion filmje, A fiú és a szörnyeteg című anime Mamoru Hosodától, a Shaun, a bárány, illetve a When Marnie Was There, melyet a Studio Ghibli utolsó filmjének mondanak, mert a stúdió hosszabb szünetet tart a filmgyártásban. A felsoroltak közül Pete Docter filmjét tartják idén a legesélyesebbnek a díjra.

Forrás: Collider