HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Meglepő helyről kapott övön alulit Hollywood

Úgy tűnik, James Gunn, A galaxis őrzőinek rendezője nem olyan fából van faragva, hogy véka alá rejtse véleményét. Most a Deadpool kapcsán fakadt ki, és tapintott a szuperhős-filmek fájó pontjára – meglepően éleslátóan.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

„A film annyira önironikus hangot üt meg saját magával szemben, hogy az szinte vérlázító. Ilyen eddig még nem volt. A Marvelből űz gúnyt. A cég olyan komolyan veszi magát, el tudod képzelni, hogy hülyét csináljanak magukból filmen? Inkább szúrnák le magukat.”

Ez az idézet a Deadline Hollywoodban olvasható, akik egy hollywood-i vezetőnek tulajdonítják. Én szeretem a Deadline-t, a legtöbb filmipari hírt tőlük szerzem, a Deadpoolt pedig még jobban szeretem – őrülten vicces film, tele van szívvel és pontosan az, amire szükségünk van: kockázatot vállal látványfilm létére.

DE ÁLLJON MEG A KIBASZOTT MENET!

HIRDETÉS

Ez nem indokolja a történelem újraírását. A fenti idézetet csak a gyökér hollywood-i vezetők történetének leggyökerebb hollywood-i vezetője mondhatta.

Tegyük félre egy pillanatra A galaxis őrzőit, ami az egyik percről a másikra él túl, folyton fölépítve és lebontva saját magát – Isten a megmondhatója, hogy elfogult vagyok ezzel kapcsolatban. De szerintetek mit csinált Jon Favreau és Robert Downey Jr. a Vasemberben? Vagy mi a pokol volt A Hangya?

Ne már, Deadline.

Miután minden film rekordokat dönt (bevételi, nézettségi – a szerk.), Hollywood szereti kijelenteni, hogy mi volt a siker kizárólagos oka. Láttam ezt A galaxis őrzőinél is. „Nem félt szórakoztató lenni” vagy „színes és vicces” volt, stb, stb, stb. És azon kapom magam, hogy filmek százáról hallom vissza, hogy úgy próbálják eladni őket, hogy „A galaxis őrzőihez hasonló”, és trailerek tucatjait látom a Galaxis stílusában vágva: egy menő popdal és egy adag beszólás. Jaj.

Jaj-jaj-jaj-jaj-jaj.

A Deadpool viszont nem ez volt. A Deadpool egy külön dolog. ERRE reagálnak az emberek. Eredeti, baromi jó, a készítők szerették csinálni, és nem félt a kockázatoktól.

Ahhoz, hogy a mozi mint olyan fennmaradhasson, a szórakoztató filmek látóterét ki kell szélesíteni a lehetőségeiket illetően. A mögöttük álló filmesek egyedi és valódi hangjainak kell lenniük. Nem másolhatják örökké az előzőt.

Szóval, aki odafigyel a trendekre, a következő hónapokban észreveheti, hogyan érti félre Hollywood a leckét, amit a Deadpoollal meg kéne tanulnia. Zöld utat kapnak „a Deadpoolhoz hasonló” filmek – de ez alatt nem a „jó és eredetit” fogják érteni, hanem a „lerobbant szuperhősös” filmeket, vagy „a negyedik fal áttörését.” Hülyére fogják venni a nézőt, ami pontosan az ellentéte a Deadpool hozzáállásának.

De remélhetőleg mindeközben lesz egy vagy kettő stúdió, ami a megfelelő tanulságot vonja le a fentiekből – ahogy a Fox tette a Galaxis után a Deadpoollal -, és azt mondják majd: „Hé, mi lenne, ha valami olyat csinálnánk, ami még nincs?”

És ők lesznek a sikeresek.

Szép napot!
James Gunn

(forrás: a rendező facebook-oldala)