HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost: GoT 6×1 – Most akkor mi lesz Jon Snow-val?

A Trónok harca rajongói már 10 hónapja várják feszülten, hogy végre folytatódjon kedvenc sorozatuk. A hatodik évad viszont már mindenféle támasz nélkül érkezik, nincs könyv, ami viszonyítási alap lehetne, a regényeket jól ismerők is csak a sötétben tapogatóznak, mit hozhat a következő epizód. A nyitány ugyan nem lett unalmas, de egyelőre nélkülözte a fajsúlyosabb történéseket, egy tabló volt, ahol a szereplők felelevenítették, mi is történt velük az ötödik évad záróepizódjában. Előremutató történésekből öt darab akadt, ezeket vettük sorra:

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Danerys és az erkölcscsősz khalasar esete

GOT_MP_092415_3330A közönség kedvenc karakter immár sokadjára játssza el, hogy nem szólal meg, úgy tesz, mintha nem beszélné az adott idegen nyelvet, aztán jól rácsodálkozik mindenki, hogy mégis. Ezúttal volt még egy aduja, bedobta Khal Drogo nevét, ex-Khal özvegyéhez meg ugye nem érhet senki, így megmenekült egy esetleges szörnyű haláltól. Ez a mozzanat már előrevetíti, hogy ha jól keveri a kártyáit (márpedig a meereeni történéseken kívül rendre jól jött ki mindenből), serege újabb tagokkal bővülhet, és közelebb kerülhet a Keskeny tengeri átkeléshez (mondjuk a hetedik évadban).

Arya és a Daredevil-kiképzésgame-of-thrones-001221834

A legtökösebb Stark az előző évad végén nem teljesített egy küldetést, sőt megölt egy olyan embert, akit nem kellett volna (bármennyire is szerepelt a saját halállistáján), ezért büntetésből megvakult, sőt, elküldték az assassin-képzőből is. Szemlátomást (muhaha) ez csak álca, pontosabban kiképzésének egy következő állomása, és Matt Murdockhoz hasonlatosan úgy fejlesztik majd harci képességeit, hogy közben világtalanul kell elszenvednie rengeteg botozást. Viszont szomorú lennék, ha ez az évad csak azzal telne, hogy trenírozzák. Jó lenne látni a harcos hercegnőt, ahogy beszivárog Királyvárba és kicsit megkavarja a Verebekkel terhes, amúgy sem unalmas déli mindennapokat.

A Dorne-i mészárlás

game-of-thrones-dorne
Ez a helyszín az ötödik évad talán leggyengébben felskiccelt szála volt, az egész mentőakció, amit Jaime Lannister lánya/unokahúga megmentéséért szervezett, elég tessék-lássék módon lett összerakva, az ott megismert karakterekkel idő sem volt érzelmi kötődést kialakítani, annyira kevés időt töltöttünk Dorne-ban. Az Ellaria vezette vérfürdő viszont most dramaturgiailag teljesen adekvát volt, hiszen ha már egy méregcsókkal megölte az egyik Lannister gyereket, s valószínűleg Cersei habzó szájjal akar majd vendettát venni, legalább nem a pacifista Doran Martell ellen kell vonulnia, így pedig mi, nézők járunk a legjobban. Ez a betét arra is jó volt, hogy a Homokkígyókról végérvényesen kiderüljön, milyen elvtelen, szemét kis ribik.

HIRDETÉS

Melisandre, a vasorrú bába

Azt már régóta tudjuk, hogy Melisandre nagy mágiatudással bíró boszorkány, aki a megtévesztés nagymestere, s ennek most tanúbizonyságát is láttuk. Vele kapcsolatban már amúgy is egy ideje él az a teória, hogy igazából nagyon-nagyon öreg, sőt egy ízben a karaktert alakító Carice van Houten azt mondta állítólag, hogy 400 éves boszit játszik, de ez ha igaz, ha nem, az tuti, hogy a sötét varázslatok nyomot hagytak rajta és csak mágiával kelti azt az illúziót, hogy fiatal. A rusnya kinézet egyébként amiatt is autentikus, mert amióta világ a világ, a boszorkányokat a mesékben és fantasy-történetekben pont így képzeljük el.

Egy másik kedvelt teória szerint arra is vannak utalások, hogy valójában őt is feltámasztották már egyszer, mert ugyanúgy nem alszik és nem eszik, mint Beric Dondarrion. Ezt úgy tűnik cáfolja az, hogy az epizód végén bebújt az ágyba, de könnyen lehet, hogy a halálára készül… Sokakat izgat az is, hogy miként tartja fenn a látszatot? A viselt ékszer egyáltalán nem kell, hogy varázstárgy legyen, hiszen láttunk már olyan fürdőzést, ahol Melisandre nem viselte a nyakéket, mégsem volt öreg:

Melisandre

A valószínűbb megoldást valamelyik fiola rejtheti, amik az asztalán helyezkedtek el. A még nagyobb kérdés, hogy ezt megmutatni mire volt jó? Csak nem amiatt, hogy…

Jon Snow MÉG MINDIG halott, avagy Luke Skywalker in da house

Cersei szégyentúrája ide, Stannis gyermekálodzata oda, az ötödik évad záróepizódja után a legtöbb rajongót az foglalkoztatta igazán, mi lesz Havas Jon sorsa. Tényleg meghalt? Vagy Melisandre a Fény Urának segítségével feltámasztja? Egy korábbi cikkünkben már boncolgattuk Havas sorsát és dramaturgia fontosságát, az ott felvetett gondolatok pedig még most is adekvátak, ugyanis a hatodik szezon nyitánya után sem vagyunk okosabbak. Jon továbbra is kiterülve fekszik egy asztalon, és csak reményemet tudom kifejezni, hogy hamarost vagy tényleg feltámasztják, vagy elégetik, mert rendkívül bús panda lennék, ha az évad végéig tartana ez a kérdéses állapot, s játszva a nézők idegeivel, az utolsó pillanatig nem derül ki, mi lesz a sorsa. Mint ahogy tette ezt J.J. Abrams Az ébredő Erő végén Luke Skywalkerrel is, a magyarázatokat rálőcsölve a nyolcadik epizódra…

Lamentálhatunk még azon is, mi lesz Sansa és Theon sorsa, hogy birkózik meg Tyrion és Varys Meereen vezetésével, miért nem láttuk Kisujjt és Samet, de innentől tietek a terep. Várjuk észrevételeiteket, konteóitokat itt kommentben, vagy tegnap esti kibeszélőnk, a Kapcsoljuk Westerost alatt, amelyben Kovács Gellért Filmszerésszel veséztük a szezonnyitót:

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.