HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Szuperhősnek lenni közügy vagy magánügy? – Politika az Amerika kapitány: Polgárháborúban

Az Amerika kapitány: Polgárháború egésze a politikára hegyeződik ki, ám ez nem egyfilmes probléma, hanem hosszú ideje épülő jogi kavarodás következménye.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Amerika kapitány: Polgárháború központi kérdéskörét tulajdonképpen egyetlen dologra le tudjuk szűkíteni. Hiába támogatják meg egy rakás személyes motivációval és drámával, mégiscsak a politikáról szól az egész film. Az eddigi Marvel-filmek alapján már jól láthatóan érett, hogy tisztázódjon, mi is a Bosszúállók, sőt a teljes szuperhős-társadalom jogállása, ugyanis nem lehet komplett városokat és fiktív országokat csak úgy büntetlenül lelakni. Ez pedig elvisz minket a szuperhőslét legvelejéhez: vajon államok vagy magánszemélyek feladata a világbéke fenntartása? Ha államoké, akkor miért adatott meg ezeknek az embereknek, hogy szuperhősök legyenek? Ha pedig az övék, akkor hogyan felelnek a köznek a tetteikért?

A Bosszállók belpolitikája – Kormányszerv vagy magánszemélyek?

A szuperhősök jogállásával kezdetben az ég világon semmi probléma nem volt. Az univerzumépítés elején magánszemélyekről beszélünk, akik lokális vagy legfeljebb szövetségi problémákat oldanak meg. Kivétel mindössze az új film két főszereplője, Amerika kapitány és Vasember, hiszen egyikük titkos kormányprogram részeként a második világháború európai frontján tevékenykedik, míg a másik Amerika önjelölt egyszemélyes hadseregeként terroristákat rendez el. Ha minden szuperhős megmaradt volna a lokális konfliktusok szintjén, valószínűleg nem is jön be a képbe a politika, csakhogy nem így történt.

A Bosszúállók már olyan szervezet, amelyre az egész világ védelmében van szükség a kívülről (értsd: az űrből) érkező konfliktusok kezelésére. A jogállás itt is tiszta: a SHIELD hívta életre, a SHIELD tartja a hátát miattuk. Ugyanis valami ilyesmi történt az Amerika kapitány: A tél katonájában. A SHIELD és a HYDRA kölcsönösen kiütötték egymást a nyeregből és mindkét szervezet underground folytatta a munkát. Hőseink pedig nyíltan folytatták a bosszúállást, csak az amerikai kormány felügyelete nélkül.

HIRDETÉS

Így születik egy új kormányszerv
Így születik egy új kormányszerv

Ilyesmi a valóságban nem fordulhat elő. A Bosszúállók olyan kormányszerv, mint mondjuk a rendőrség kötelékébe tartozó TEK. Képzeljük el, mi történik, ha a rendőrség megszűnne működni, mert egy gonosz, náci időkből fennmaradt rendőrség megpuccsolná. Talán a TEK innentől önhatalmúlag játszana rendfenntartósdit? Vagy privatizálnák és zsoldoshadseregként működne tovább? Nem, a kormány azonnal intézkedne és valamilyen formában újra a felügyelete alá vonná a TEK-et. Teljességgel érthetetlen, hogy miért nem történt meg mindez még A tél katonája végén.

De ha már nem történt meg, miért nem lett mindenki azon nyomban körözött személy és az Ultron kora végén hogyan kaptak a kormánytól csak úgy egy SHIELD létesítményt új főhadiszállásul, tendereztetés nélkül? Hiszen a szenátusi meghallgatáson nyíltan megtagadták az együttműködést, ami azért valljuk be, elég merész. A probléma az, hogy az ég világon semmi nem legitimálja, hogy magánszemélyek kiragadják az állam kezéből az erőszak monopóliumát és utána még azt mondják, hogy megtettük, mert szükségünk van rátok, felelősségre vonni pedig lehetetlen őket, mert túl erősek/gyorsak/stb.

A Bosszúállók külpolitikája – És a nemzetközi egyezményeket ki tartja be?

A SHIELD bukása után a Bosszúállók tevékenységi köre az egész világra kiterjedt. Ultrontól a Földet kellett megvédeni, amihez pedig Norvégiába is el kellett menni a fiktív Sokovia és Wakanda mellett. Márpedig a Bosszúállók nem csupán a vámvizsgálatokon nem vesznek részt, de még komplett országrészeket is lelaknak egy-egy akciójuk során, engedély nélkül használnak fegyvert, nem is beszélve arról, hogy hiába a hosszas mentőakciók, mindig hagynak hátra civil áldozatokat.

Valószínűleg nem is lett volna akkora gáz a magánszemélyi státuszuk, ha Amerikán belül folytatják a szuperhősködést. Viszont úgy, hogy amerikai állampolgárokként más országokba járnak gyepálni az ellent, hát az elég necces. Gyakorlatilag nincs olyan nemzetközi egyezmény, amit ne szegnének meg az Ultron kora játékideje alatt. A probléma, hogy még ezután sem tudjuk meg, hogy mi róluk a kormány álláspontja a Bosszúállókkal kapcsolatban, mert ha nyíltan kiállnak mellettük, akkor jó esély van a háborúra is, ha viszont elhatárolódnak, akkor a külhoni kormányoknak voltaképpen ugyanolyan terroristaként kéne kezelniük őket, ahogyan ők kezelik a HYDRA sokoviai sejtjét.

Így kell megszegni egy nemzetközi egyezményt
Így kell megszegni egy nemzetközi egyezményt

Márpedig egy ilyen esetben a wakandai kormány is ugyanazzal szembesül, mint az amerikai. Ha van is érvényben körözés ellenük, egész egyszerűen a rendfenntartó sejtek nem tudnak elegendő forrást megmozgatni ahhoz, hogy szupererővel bíró személyeket polgári – illetve itt már inkább nemzetközi – bíróság elé citáljanak, mert SZUPEREJÜK VAN.

Ha pedig Wakanda, T’Challa, a Fekete párduc figurája rátesz még egy lapáttal. Gyakorlatilag ugyanúgy magánszemélyként szuperhősködik külföldön, mint a Bosszúállók, csakhogy közben egy afrikai ország uralkodója is, vagyis ha ő akciózik valahol külföldön (igen akciózik), mondjuk Sokoviában és közben esetleg életét veszti egy szolgálatot teljesítő sokoviai katona, akkor ő még el sem tud határolódni magától, hogy terroristaként kezelhesse a sokoviai kormány. A Fekete párduc karaktere önmagában nyílt hadüzenettel ér fel az összes létező ország számára, de közben őt is lehetetlen felelősségre vonni, ha ő nem akarja, mert gyors és vibrániumruciban van.

A rendfenntartók lehetőségei – Bucky Bukarestben

A Polgárháború bukaresti szála az, amely a legjobban bemutatja, hogy milyen lehetőségei vannak a világ kormányainak, ha bíróság elé szeretnének citálni egy szupererővel bíró személyt. A film egy pontján ugyanis a Tél katonáját, azaz Bucky Barnes-t megvádolják egy robbantással, így az ENSZ (természetesen amerikai irányítással) üldözőbe veszi a gyanútlan, Bukarestben éldegélő Buckyt.

Így kell megsérteni egy másik állam szuverenitását

Először is relatíve gyorsan ki tudják deríteni a média segítségével, hogy hol van, mivel a képével van tele az összes napilap. Másodszor összehangolt nemzetközi akcióba kezdenek a német rendőrség különleges alakulatának bevonásával, ami aztán azért sikerül balul, mert Bucky oldalán megjelenik Amerika kapitány, majd azért sikerül mégis elfogni, mert a rendőrök oldalán megjelenik még egy szuperhős.

Jól látszik, hogy ha akciódúsan is, de egy ilyet nagyon megbonyolít, hogy a képlet folyamatosan kibővül újabb szuperhősökkel, ennek ellenére mégis az összehangolt nemzetközi rendfenntartás az, ami a kormányok fegyvere lehet velük szemben. Ezzel együtt persze egészen vicces, hogy Bukarestben német rendőrök teljesítenek polgári rendfenntartói szolgálatot, de egyben megdöbbentő is, ugyanis ilyesmire manapság nincs példa, hiszen az a mi világunkban Románia szuverenitásának a semmibe vétele lenne. Ilyet a nyugati világban utoljára a Gestapo csinált, viszont nekik sem ez volt az egyetlen tevékenységi körük, ráadásul akkor sem szuverén államokban, hanem már megszállt területeken.

A Bosszúállók státusza – A Sokoviai Egyezmény

 Az Amerika kapitány: Polgárháború cselekménye a fenti zavaros jogi helyzetet igyekszik tisztázni. Egy balul sikerült és sok civil áldozatot követelő akció után ugyanis a világ kormányai úgy döntenek, hogy nem engedhetik tovább ténykedni közszereplő magánszemélyeinket, ezért megalkotják a Sokoviai Egyezményt, amely közvetlenül az ENSZ felügyelete alá vonná a Bosszúállókat. Vasember benne van, mert szerinte kell a kontroll, Amerika kapitány viszont ellenzi, mert szerinte ez a felelősség áthárítása.

És így lehet jogilag tisztázni egy méretes katyvaszt
És így lehet jogilag tisztázni egy méretes katyvaszt

A kapitánynak igaza van abban, hogy az ilyen felügyelettel az a gáz, hogy megtörténhet olyan forgatókönyv, hogy ott kényszerítik őket beavatkozásra, ahol nem kéne és ott nem avatkozhatnak be, ahol kéne. Csakhogy így még mindig könnyebben felelősségre vonhatók, mint korábban, hiszen van jogi státuszuk. Nagyon zengzetesen hangzik Steve szájából, hogy „nekünk kell vállalnunk a felelősséget a saját tetteinkért”, de egyetlen olyan eset sem volt, hogy ezt megtették volna. Gyakorlatilag Tony az egyetlen, aki eljárt szenátusi meghallgatásokra a páncélja miatt, Steve pedig baseballsapkát húzott a szemébe és bőrdzsekibe bújt, ha egy kicsit is úgy tűnt, hogy most nem tündökölhet a világ védelmezőjének fényes-szivárványos szerepében. Amerika kapitány nem vállalt felelősséget soha, semmiért.

A Sokoviai Egyezmény nyilván csupán gyújtópontul szolgál a polgárháború kitöréséhez, hogy aztán a szuperhősök jól elgyepálhassák egymást, de attól még ez a legfontosabb előrelépés az univerzumépítés szempontjából. Az ENSZ valószínűleg tényleg elég nagy szervezet ahhoz, hogy bíróság elé juttasson egy hőst, és ez jó. Ha igazi hős, egy bíróságon úgyis kiderül az ártatlansága.