HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost: GoT 6×4 – Sokan ráfáznak Daenerys meztelenségére

A Trónok harca negyedik részében végre előkerült Kisujj, és egyből sólymot dobott a politikailag inaktív Arryn-völgybe. Tyrion újra megvillantotta politikai készségeit, még ha ezzel némi ellenszenvet is vátlott ki támogatói oldalon. A Lannisterek és a Tyrellek egy oldalra álltak a Verebek ellen, Ramsey Bolton pedig meghívta Havas Jont Deresbe, hogy végleg pontot tegyenek Észak birtoklásának ügyére. Persze Ramsay Bolton ezúttal sem bírta ki fenyegetés nélkül. Daenerys viszont bedobta magát délen és olyan cicit villantott, hogy egyből térdre kényszerített vele néhány ezer embert. SPOILEREK!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Jaj Ramsay, ne már! 🙁

Úgy tűnik már nem lesz olyan rész ahol Ramsay Bolton ne végezne akár önkezével valakivel, legutóbbi kirohanásának áldozata, az évadban mindössze eddig egyszer felbukkanó Osha volt. Bár korábban már szót ejtettünk róla, hogy Ramsay őrültsége mellett kitűnő stratéga ezúttal ez csak félig bizonyosodott be.

image (3)

Osha életben maradása ugyanis nem jelentett volna közvetlen veszélyt Deres jelenlegi urára, amit viszont mindenképp elért vele, hogy a szintén raboskodó legkisebb Stark-fi, azaz Rickon most már tökéletesen egyedül van a karmai közt. Jon találkozása Sansával várható volt, korai örömüknek Ramsay Bolton vetett véget egy hosszú levéllel. Ebben többek között kilátásba helyezte Sansa megerőszakoltatását a katonáival és Rickon megölését, ha Jon nem adja meg magát önként. Ehhez viszont úgy tűnik Sansának, a vadaknak és Kisujjnak is lesz néhány szava.

HIRDETÉS

Kisujjnak a kisujjában van a taktikus ármánykodásVégre előkerült Petyr Baelish, és egy darab sólyommal a befolyása alá hajtotta az ifjú Robin Arrynt, és befenyítette Lord Royce-ot. Az Északon hamarosan kirobbanó “Fattyak csatájában” nagy szerepet játszhat az, hogy az Arrynok (Petyr protektori vezetése alatt) csatlakoznak-e Jonékhoz. A szándék egyértelműen megvan, de Sansa még kifogásolhatja a javaslatot, noha épp ő annak az álláspontnak a szószólója, hogy mindenkire szükség van Ramsay ellenében. 

image (1)

Sansa és Kisujj kapcsolata szürreálisan alakult az elmúlt évadokban. Petyr intrikus királynőjelöltet nevelt a naiv kislányból, és könnyen lehet, hogy Sansa öntudatossága állja útját Kisujj segítő szándékának. Hiszen mégiscsak ő volt az aki feleségül adta Ramsayhez a legidősebb Stark lányt aki mindeközben hivatalosan még mindig Tyrion hitvese. Ha Sansa tényleg azzá vált, akinek reméljük, elfogadja az Arrynok támogatását.A Greyjoyok bekavarhatnak jelenleg bármibe is?A Vas-szigetek lakói még mindig uralkodó nélkül vannak, hiszen az öreg Balon Greyjoyt a szakadékba vetette bátyja, a félszemű Euron. Egy másik testvér-találkozásnak is szemtanúi lehettünk, Theon ugyanis hazatért, de nővére, Yara inkább kicsit beparázott, minthogy örült volna neki. Yara ugyanis arra aspirál, hogy ő lesz a Vas-szigetek következő uralkodója, és eleinte azt hiszi, Theon is erre pályázik.

image (4)

A megtört és megalázott Theon viszont kizárólag arra vágyik, hogy nyugi legyen körülötte, így felajánlja szolgálatait nővérének, aki ezt készséggel el is fogadja. Hogy a Greyjoyok beszállnak-e a közelgő “Fattyak csatájába” egyelőre kérdéses, először mindenképpen a hatalmi kérdéseket kell tiszázni, és ha Ramsaynek nem jut eszébe, hogy újra talpat nyalasson Theonnal, esetleg megbosszúlja az árulását, akkor a Greyjoyok jól elvannak még egy ideig a Vas-szigeteken. Persze az is lehet, hogy Theon megpróbálja meggyőzni majd az épp regnáló uralkodót, hogy álljanak a Starkok mellé.A Lannisterekkel és a Tyrellekkel Verebet lehetne fogatniTommen király kedvese Margery még mindig a Verebek fogságában van bátyjával Lorassal aki most már bármit bevallana csahogy szabadulhasson a tömlöcből. Margery nincs könnyű helyzetben, a Főveréb is inkább azt “javasolja”, hogy álljon a Hit oldalára, ez lenne a legegyszerűbb módja annak, hogy Loras és ő is megszabaduljanak bűneiktől. Tyrell kisasszony pedig akármennyire is kemény nő, nincs könnyű helyzetben, hiszen most két rossz döntés közül kell meghoznia a jó választást.

image (6)

Az eltévedt ágyúgolyóként mindent szétbarmoló Verebek ellen egyetlen esély van – ha a sokat szenvedett Lannisterek és Tyrellek összedolgoznak. A Kistanács visszafogadja Cerseit, Olenna pedig ideiglenes hajlandó elásni a csatabárdot, amíg unokái ki nem szabadulnak a fogságból. Feltehetőleg a Verebek számítanak valami hasonló összeesküvésre, így a közeljövőben még egyáltalán nem biztos, hogy szabadon láthatjuk a Tyrell testvéreket. A Verebek elleni összeesküvés mindenesetre valószínűleg polgárháborút fog kirobbantani Királyvárban. Olenna Tyrell jól össze is foglalta a lényeget: “Valakinek úgyis meg kell halnia, ne mi legyünk azok.”Tyrion most nem túl népszerű, Daenerys pedig begorombulTyrion a szürkeeminenciás politikus, nem is túl népszerű emiatt. A Mesterekkel kötött egyezség hosszú és rövid távon is kedvezhetne a meereeni polgároknak, noha ezt még nem hajlandóak belátni. Tyrion ugyanis elég végletes választás elé állította a Mestereket: kapnak hét évet, hogy felszámolják a rabszolgaságot. Ha vállalják, de nem sikerül, akkor kegyetlen válaszreakcióra kell számítaniuk, ha viszont nem élnek a hét éves ultimátummal, előbbre hozza a leszámolást.

image (2)

Missandei és Szürke Féreg idealizmustól túlcsordulva tolmácsolják a nép akaratát, de Tyrion hosszú távban gondolkodik, a kapkodás semmi jóra nem vezet. Kérdés, hogy ha a Mesterek nem fogadják el Tyrion ajánlatát, nem robban-e ki egy polgárháború az amúgy sem túl békés Meereenben. Bár Missandei némi egyetértést mutatott a rész végén Tyrionnal, ez még koránt sem jelenti azt, hogy a meereeniek is könnyű lesz meggyőzni.

Daenerys Dosh Khalenbe vonulásáról már eddig is voltak kétségeink de ami a rész végén történt – azaz a Sárkányok Anyja leégette a khalokat a khalasarjaik előtt minden értelemben – ijesztőbb volt, mint amire számítottunk! Lehet, hogy Daenerys Targeryan az egyébként sem kevés jelzője mellé, az Özvegyek Felszabadítója név után felveheti az Őrült nevet is?

image (5)

Kapcsoljuk Westerost! legutóbbi vendége, Laklia Nándor, a Tűz és Jég útjai – Trónok harca túrák szervezője osztott meg velünk a dubrovniki különkiadásban egy rajongói elméletet. A Targeryen-ház eddig is bőséggel rendelkezett kattos uralkodókkal, akkor miért pont Dany maradna ki? Ebben a részben ugyanis nemcsak felszabadította az özvegyeket, hanem hideg vérrel megölte a khalokat. Csak nehogy rákapjon az efféle fegyelmezésre.


Született gyilkosok is lehetnek szerelmesek

Egy kis cukiság is jutott ebbe a részbe. Hajrá Thormund, hajrá Brienne! :3 <3