HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost: GoT 6×5 – Nagyon rég fájt ennyire Trónok harcát nézni

A sorozat hatodik évada szinte minden epizódban tartogat valami hatalmas csavart. Az ötödik epizód is. Kibeszélő spoilerekkel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Figyelem, a cikk SPOILEREKET tartalmaz a Trónok harca korábbi epizódjaival kapcsolatosan, így továbbolvasása az ezen információkra immunisak számára ajánlott. Íme, ezek voltak a hatodik évad ötödik részének sarokkövei:

HIRDETÉS

„És szerinted még mit csinált Ramsey Bolton?”

Kisujj és Sansa újabb találkozása egyáltalán nem volt baráti, a fiatal Stark lány legszívesebben kettévágatta volna Brienne-nel, de ehelyett csak jól helyretette Lord Baelish-t. Amióta Sansa ilyen önérzetes lett, várható volt, hogy visszautasítja Kisujj felajánlását, egy esetleges sereget illetően, ami értékelendő, viszont kérdés, hogy hosszútávon mennyit nyernek ezzel Havas Jonnal. Az a pár ezer katona még jól jött volna később… A jelenetnek ez volt a legfontosabb része, de merengjünk el máson is. Sasfészek de facto urának indíttatásai a legködösebbek, egyáltalán nem tiszta, miért vetette oda a szeretett lányt a Boltonok elé és valójában mik a további céljai. Hiszen a westerosi sakkjátszmában nyilvánvalóan nem elégszik meg azzal, hogy van egy magas vára, amin egyébként kirugdoshat olyan embereket, akiket nem kedvel.

1. sansa

Már megint egy királyölő!

Euron Greyjoy belépője nem volt semmi, egy pillanatig sem rejtegette, hogy Balon meggyilkolása az ő lelkén szárad, a királyválasztásra megjelent 20 ember pedig még ennek ellenére is őt választotta, mintsem Yarát. Gyakorlatilag a döntés meghozásában az játszott szerepet, hogy kinek van farka. A koronázás/vízbefojtás pillanatok alatt meg is történt, Yara és Theon Greyjoy pedig el is inalt az összes hajóval. Vajon mi lehet az úticél? Esetleg véletlenül belefutnak Havas Jon és Sansa formálódó seregébe és csatlakoznak?

4. greyjoy

És az első igazi pöcsközeli megvolt?

Az epizód ezen jelenete a színielőadással kicsit görbetükröt tartott saját maga előtt, bár sokak számára biztosan túltolt volt az Adam Sandler-filmeket idéző fingóspoén. Arra viszont jó volt, hogy lássuk, a westerosi csikicsuki miként csapódik le az egyszerű emberek szintjén, s ez a sok királydráma mennyire nevetséges sokak számára. Ez arra is jó volt, hogy Arya újabb próbatétel elé álljon, s kicsit ráeszméljen, honnan is jött. Innentől még mindig kétfelé vezethet az útja, vagy tényleg sikerül lelketlen asszasszinná válnia, s brutál gyilkológép válik belőle, vagy ráeszmél, királyi vér csörgedezik az ereiben, amivel kezdenie kéne valamit. Bármelyik útra lép, a sorozat szempontjából egyaránt izgalmas. Az pedig, hogy a sorozat első full frontal male nudity-ja is megérkezett, legalább annyira indokolatlan volt, mint a színésznők meztelenkedései.

2. Arya

Jorah és a barátzóna

Az epizód legindokolatlanabb jelenete kétségtelenül Jorah és Daenerys találkozása volt, ahol a Sárkányok anyja először jól meglepődött, hogy egykori bizalmasa szeremet vall, majd elküldte, hogy keressen gyógymódot betegségére. Ez már a sorozatévad középső része volt, szóval Daenerysnek már ideje lenne a következő részben rendbe tenni a meereeni eseményeket, aztán elindulni Westeros felé már végre.

Óvakodj a vörös boszorkányoktól!

És ha már Meeren, akkor emlékezzünk meg Tyrion és Varys városvédő intézkedéseiről, amihez most épp egy újabb Fény Urát szolgáló vörös boszorkányt próbálnak beszervezni. Good Luck!

6. Vörös boszi

HODOR!!! ;(

Felháborodás ide, az egyik legnagyobb sorozatos mém kialakulása (Hold the door) oda, ez a rész okkal lehetne az egész sorozat egyik legjobb, legszívbemarkolóbb epizódja, ha nem rontaná el néhány butaság. Például miért kellett megvárni, amíg a Mások tényleg odaérnek, az utolsó Erdő gyermekének miért kellett feláldozni magát a hődetonátorral a folyosón, amikor simán a zombik közé is dobhatta volna azt, ráadásul egy ajtó, amit szerencsétlen Hodor megtart, miért kéne, hogy megfékezze az élőhalott bagázst. Arról nem is beszélve, hogy az félóriás önfeláldozása is csak időlegesen segíti Meera és Bran menekülését.

A haláleset ez esetben is rengeteg kérdést vet föl. Egyrészt Bran személye mitől lehet olyan fontos, hogy az Éjkirály elindul az egész seregével, hogy eltegye láb alól a Stark fiút? Másrészt Bran miként volt képes Hodort irányítani téren és időn át? Valójában időutazott? Rengeteg a kérdés, de végre megint van miért rajongani a Trónok harcáért és tűkön ülve várni a folytatást.

A The Door című ötödik epizódot egyébként a Kapcsoljuk Westerost című élő kibeszélőműsorunkban is szétcincáltuk, László Viktória, jutyúber segítségével:

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.