HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Sepsi László: Pinky – Tündérek, személyiségváltó drogok és Billy Idol

A Pinky nem pusztán a nemzetközi fantasy-felhozatalban állná meg a helyét, de csont nélkül ott van az év legjobb geek regényei között.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A pinky tudatmódosító italfajta. Legalizált drog, amelynek zavaros, húsdarabokkal teli, narancsos textúrája szimbolizálja a város bűntől mocskos utcáit, rózsás színe pedig az ott uralkodó béke álságos törékenységét. Ami miatt pedig mindenki issza városszerte, az az a tény, hogy nem okoz különösebben durva függőséget vagy őrületbe hajló hallucinációt, sőt, még csak be sem lehet különösebben állni tőle. Pusztán áthuzaloz néhány dolgot az ember agyában, amitől a fogyasztója új személyiséget kaphat néhány órára. Aki fogyasztja, félreteheti a gondjait és valaki mássá változhat egy kis időre.

Nem csoda, hogy a regény hőse, Jynx nap mint nap a pohár fölött görnyed, amiből még az sem zökkenti ki, hogy a rendet fenntartó Mágustanácsnak dolgozó öccsét, majd az ő szeretőjét valaki meggyilkolja a nyílt utcán. Sőt, a pinky még segítségére is van a nyomozás során, mert más-más személyiségekkel felszerelkezve könnyebben tudja kifaggatni a város oligarcháit és bűnözőit. A nyomozásban segítségére van rég eltaszított nevelőapja, Agrippa, aki egyben a Tanács feje és barátnője, Wendy, akit kitaszítottak a tündérek közül, amiért nem tündért választott párjául.

Sepsi László (rs9.hu)

Sepsi László olyan urban fantasy világot alkot, amely térből-időből kiszakítva működik. Jól megfér a vidéki rockkocsma, a pizzéria, Billy Idoltól a White Wedding, a bennük lakó vámpírokkal, tündérekkel és gólemekkel együtt. A város egyes részei, nem emberi maffiózói emlékeztetnek bármely amerikai nagyvárosra, más téren pedig tökéletesen áthatja a kis magyar rögvalóság népi alkoholizmusa. Mindezzel együtt érződik a kortárs politika hangulata, az, hogy a várost uraló erők között törékeny béke köttetett egykor, amelyet egyik félnek sem érdeke feladnia. Sepsi a karaktereit és a párbeszédeket használja arra, hogy folyamatosan építgesse a könyv világát, újabb és újabb rétegeket mutasson be belőle az olvasónak.

HIRDETÉS

Márpedig karakterekből és párbeszédekből is van bőven a kötetben, gyakorlatilag a cselekmény nagy részét az utóbbi teszi ki. Jynx igazi hard-boiled detektív, aki naphosszat talpal és issza a pinkyt, ha kell, kiveri bárkiből az információt, amire szüksége van, ami pedig kiemelkedően jó párossá teszi a tündér barátnőjével, hogy Wendy, ha szükséges, gond nélkül asszisztál a faggatózásban. A cselekményt tulajdonképpen az teszi ki, hogy Jynx lehajt egy löketet, ami után közösen kifaggatnak valakit. Ha nincs pia, a sztori sem halad előre. Amikor pedig a főszereplő a múltba réved, tökéletesen klappol a krimik hatásmechanizmusa, ugyanis rájövünk arra, hogy a jelen eseményeit nagyban befolyásolják a múltban elkövetett bűnök és elszenvedett tragédiák. Karakterek tekintetében látszik, hogy mindenki alaposan kidolgozott háttértörténettel bír, noha ebből a szerző épp csak annyit mutat meg, amennyit az egyes szám első személyű elbeszélő is lát belőlük. Az is pozitívum, hogy a kevéske leírás miatt lényegében az olvasóra bízza, hogy milyennek képzeli az adott figurákat.

Libri
Libri

A Pinky mégis azért kiugróan jó a magyar zsánerirodalomban, mert a szöveg egésze szépirodalmi minőségű. Elismerem, első blikkre nem hangzik túl érdekesnek, hogy párbeszéd követ párbeszédet, azonban ha minden fantasy dialógusával ennyit dolgozna az írója, akkor mindegyiket szívesebben is venné a kezébe az ember. Narrátorunk, Jynx elméje pedig van olyan izgalmas a személyiségváltásoknak köszönhetően, hogy még a hosszas belső monológok is pörgősnek hatnak. A szöveg azonban nem csupán a magyar fantasy közegéből emeli ki Sepsi László könyvét, hanem már előre borítékolható, hogy az év végi legjobb geek könyves listákon is bebetonozott helyet biztosít neki.

10 /10 raptor

Pinky

Szerző: Sepsi László
Műfaj: weird
Kiadás: Libri kiadó, 2016
Oldalszám: 357