HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Mit feleljünk, ha E. T. van a vonalban? #1

Lehetséges, hogy a sokak által az év sci-fijének kikiáltott Érkezés új fejezetet nyit a first contact filmek történetében? A kapcsolatfelvételről szóló eddigi filmek ugyanis még másként képzelték el a kommunikációt az idegenekkel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Figyelem! A cikk a Harmadik típusú találkozások és a Kapcsolat című filmekből súlyos spoilereket tartalmazhat.

A first contact a sci-fi műfaj kedvelt, ugyanakkor ambivalens témája. Számos lehetőség rejlik egy történetben, melyben az emberiség először veszi fel a kapcsolatot a földönkívüli életformákkal, azonban számos buktató is. A szerzők számára a kapcsolatfelvétel szempontjából a könnyebb út, amikor az idegen lények nem barátságos szándékkal látogatnak a Földre. Ebben az esetben nem kell elgondolkodni azokon a kérdéseken, hogy a találkozás során milyen kommunikációs formát válasszunk, vagy akár azon sem, miért jöttek az idegenek. A legfontosabb kérdés, amelyet ezek a filmek feltesznek, hogy hogyan leszünk képesek megvédeni magunkat egy földönkívüli, jóval fejlettebb életforma támadásával szemben, hogyan élhetünk túl egy inváziót. A kommunikáció pedig kimerül abban, hogy a két fél egymásra támad.

Illusztráció a Világok harca című regényhez
Illusztráció a Világok harca című regényhez

Azoknak a filmeknek, amelyekben az idegenek békés szándékúak, már bonyolultabb kérdésekkel kell megbirkózniuk. Az egyik ilyen kérdés, hogy hogyan fogjuk megértetni magunkat az idegen lényekkel. Vagy hogy lehetséges-e egyáltalán bármilyen információcsere. Ezeknek a kérdéseknek a buktatóit egyre ügyesebben kerülik el a sci-fi történetek. Ha a műfajban mérföldkőnek számító Harmadik típusú találkozások (1977) megoldásaira gondolunk, ott először az idegenek lépnek kapcsolatba egyes emberekkel a földről. Attól kezdve, hogy egy űrhajó közelébe kerülnek, leküzdhetetlen késztetés él bennük, hogy vizualizálják az Ördögtornyot (Devils Tower). Minden hétköznapi tárgyban azt a formát kezdik látni, lerajzolják, megformálják agyagból, stb. Ezen kívül egy hangsort is elkezdenek hallani, dúdolni, melyet később a fogadóbizottság visszajátszik a földönkívülieknek. Tehát ebben az esetben az idegenek telepatikus eszközökkel próbálják elérni, hogy az emberek tudomást szerezzenek a találkozó tervezett helyéről, az Ördögtorony koordinátáiról. Egyrészt a látomásokkal, másrészt a hangsorba kódolt számjegyekből összeálló koordinátákkal. Azonban hogyan fejtik meg ezeket a számjegyeket? Az egyes hangok közti szünetek időtartama adja majd meg a földi koordinátákat.

Harmadik típusú találkozások
Harmadik típusú találkozások (1977)

Ez az a pontja a történetnek, amelyre azt mondhatjuk, hogy ma már nem felel meg a tudományos elvárásoknak. Hiszen azt joggal feltételezhetjük, hogy az idegen életformák előzetesen megfigyelik az emberiség fejlettségét, a tudomány állását, gondolkodásmódját, mielőtt felvennék velünk a kapcsolatot. Azonban a későbbi írásokban, filmekben joggal vetődik fel, hogy nem feltételezhetjük, hogy a gondolkodásmódjuk legalább olyan mértékben hasonlít a miénkhez, hogy az univerzumról megszerzett tudásukat számok sorozataként fogják fel, ahogy az emberi faj. Természetesen, mivel a film záró jeleneteinek egyikében olyan rég eltűnt személyeket engednek el az űrhajóból, akik akár fel is fedhették ezeket a gondolkodásmódbeli határokat az idegenek előtt, mint pl. az alapvetően 10-es számrendszer használata, az idő alapegységei, vagy a földi hosszúsági és szélességi fokok meghatározása. Mivel a „meghívót” a találkozásra eleve telepatikus eszközökkel küldték, így nem is biztos, hogy szükség lehetett kétirányú kommunikációra, egyszerűen csak kiolvasták az elrabolt emberek agyából. Lehetséges, hogy ez ilyen egyszerű lenne? Abban az esetben is, ha szerencsénk van, és az idegen életforma képes telepátiára, feltételezhetjük, hogy egy bármilyen kis mértékben eltérő idegrendszerrel is működhet? Vagy van valamilyen technikai átalakító szerkezetük, és a mi VGA agyjeleinket HDMI-vé alakítják vele? Ha ilyen univerzális átalakítójuk lenne, akkor állatok is eljöttek volna a találkozóra, de legalábbis a delfinek biztosan. Természetesen a telepátia sok kérdést meg tud válaszolni, viszont ennek a filmnek sokkal fontosabb fejleménye, hogy a matematika nyelvét teszi meg a fő kommunikációs kóddá az idegen életformákkal.

HIRDETÉS

Ezt a gondolatot vitte tovább a Kapcsolat (1997) című film is. A történet kezdetén, miután felfedezik, hogy a Vegáról közvetített jel egyértelműen idegen eredetű és értelmes létformára utal, az amerikai kormány elküldi az embereit a kutatóbázisra, hogy ostoba kérdéseket tegyenek fel. Dr. Arroway és a kormány emberei között lezajlik a következő párbeszéd is, miután megállapítják, ha annyira fejlett fajjal van dolgunk, miért egy számsort küldtek üzenetként:

– … minek kell a matematika?
– Pontosan. Mért nem angolul üzennek?
– Talán mert a föld 70%-a más nyelvet beszél. A matematika az egyetlen egyetemes nyelv…

Később megfejtik az üzenet audiovizuális részét is, melyben Hitler megnyitja a berlini olimpiát. Ezen a ponton következik be a bizalom megingása, mivel az egyszeri ember hajlamos ezt a videofelvételt hadüzenetként értelmezni. Az Érkezésben is van egy ugyanilyen megingás, amikor a tudóscsoport hadsereg sürgetésére megkérdezi a heptapodoktól, mi célból érkeztek a Földre, az „adni eszköz” vagy „adni fegyver” homályos választ kapják. Hiába is figyelmezteti Dr. Banks a kutatócsoport tagjait, hogy egy hiányos nyelvi kód totális félreértésekhez vezethet, természetesen a pesszimizmus győzedelmeskedik, és választ ellenséges szándékként értelmezik. Érdekes, hogy mindkét esetben a félreértés abból adódik, hogy az adott jelzéssel nem megfelelő nyelvi jelentést kapcsolnak össze.

Jodie Forster a Kapcsolat (1997) című filmben
Jodie Forster a Kapcsolat (1997) című filmben

Visszatérve a Kapcsolatban vett üzenetre, az a prímszámokon és a hitleres videón túl tartalmaz „zajt” is, melyről kiderül, hogy több ezer oldalnyi adattömeg. A megfejtéssel azonban nehézségek támadnak. Ebből a szempontból párhuzamot lehet vonni a Harmadik típusú találkozásokkal, hiszen a Kapcsolatban is azt feltételezik, hogy az idegenek a matematika nyelvén fognak üzenni, továbbá hogy az üzenet kódolt lesz. Érdekes, mivel eleve nehéz elképzelni, hogy az idegen életforma valamilyen átalakító segítségével közvetlenül tudja majd tudatni velünk az üzenetét, tehát mindenképp szükség lesz „fordításra”. Viszont a biztonság kedvéért, még el is rejtik az üzenetüket, lekódolják, hogy az embereknek ne legyen egyszerű a dolga. A megfejtéshez szükséges kulcs a Kapcsolatban magában az üzenetben van elrejtve: egy olyan szimbólumokat tartalmazó mátrix, mely emberi matematikára „lefordítva” olyan állításokat tartalmaznak, mint: 2 + 3 = 4 = HAMIS, 2 + 3 = 5 = IGAZ, 2 + 2 = 4 = IGAZ, stb.

Érdekes, hogy a történet azt feltételezi, hogy az idegen lények egy pontosan olyan ”szótárt” mellékeltek az üzenetükhöz, amilyenhez hasonlót Dr. Hans Freudenthal alkotott meg, és publikált 1960-ban. A Lincosnak keresztelt mesterséges nyelv kifejezetten a csillagközi kommunikációra lett kitalálva, és főként alapvető matematikai fogalmakkal kommunikál, mint az egyenlőség, összeadás, kivonás, stb. Ezek által tanítja meg az ellentétes fogalmakat, mint az IGAZ és HAMIS.

Arecibói üzenet 1974-ből
Arecibói üzenet 1974-ből

Viszont amikor először veszik a rádiójeleket, azok prímszámok tízes számrendszerben. Ebből vonják le azonnal a következtetés, hogy egy értelmes életforma jelzését fogják. Az 1974-ben elküldött arecibói rádióüzenet „megírásában” is nagy volt a prímszámok használatának a szerepe. Azonban az üzenetet alapvetően kettes számrendszerre alapozták, nem pedig a tízesre. A Kapcsolatban az embereket nem továbbítanak üzenetet a Vegára, viszont az onnan kapott üzenet kódolása, formája megkérdőjelezhető, hiszen a földönkívüliek miért éppen tízes számrendszer használnának? Ekkora szerencsénk lenne? Vagy előre megfigyelték az embert, hogy tudják, hogyan üzenjenek? Akkor viszont egyszerű képleteket, és tervrajzot is küldhettek volna, nem igaz?

Az említett két film a felvetett kérdések ellenére legalább felvetik a kérdést: mi lenne az a közös tudás, tapasztalat a világról, amelyre alapozva kidolgozhatunk egy fordítási elvet. Ez egy nagyon fontos kérdés. Nem véletlen, hogy a mindkét film egyszerre érzékszervvel is felfogható üzenttel dolgozott. A Harmadik típusú találkozások megjelenése után húsz évvel a Kapcsolat már azokat a buktatókat is kikerülte, amiket a másik film még nem. Az idén – csaknem ismét húsz év elteltével – megjelent Érkezés még újabb, relevánsabb kérdéseket feszeget, amelyek felett az eddig first contact filmek elsiklottak. Mint pl. lehetővé teszi-e az idegenek anatómiai felépítése a kommunikációt? Ahogyan a világot mi érzékeljük, és ahogyan az idegenek, egyezhet-e annyiban, hogy megértsük egymást? Képes-e pusztán a kommunikáció egy idegen fajjal döntő hatást gyakorolni az ember gondolkodásmódjára?

Többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ a cikk a folytatásában.

… to be continued

Képek forrása: 1, 2, 3, 4