HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Filmekről látatlanban: A Zsivány Egyes oltári nagy ostobaság lesz

Vagy csudajó móka lesz. Más opció nincs. Mutatjuk a legjobb és a legrosszabb forgatókönyveket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ami biztos:

Muchichka László: A droidok legtöbbször szerethetőbbek, mint az élőszereplők és valószínűleg most sem lesz ez másképp, hiszen az eddig érkezett trailerekben eléggé exponálták, hogy K-2SO (vagy röviden Kaytoo) olyan robot lesz, akinek nem raktak szűrőt az agya és a szájmodulja közé, ezért mindent kimond (ráadásul eléggé hasonlít a The Iron Giant Szuper haverjára). Ebből majd biztosan fakad jónéhány „tréfás pillanat”.

Koós Anna:I have a bad feeling about this” – ez nem maradhat ki. Eddig mindig a „jó” oldalhoz tartozó karakterektől hallottuk, általában főszereplőtől. Ha ebben a filmben is elhangzik, Jyn Ersótól fog?

Konkol Máté: Az előzményfilmek átka elkerülhetetlen: nem kérdés, hogy sikerül-e ellopniuk a szereplőknek a Halálcsillag terveit (igen), de arra is számíthatunk, hogy hiába lesz kevés átfedés az eddig látott epizódok szereplőivel, utalások és kikacsintások továbbra is előfordulnak majd, és szinte kizárt, hogy a 7. és 8. részekhez valahogy kapcsolni is akarják majd a különben tét nélküli sztorit.

HIRDETÉS

Pavlics Tamás: Nem lesznek jedik, csak egy rossz útra tévedt. Ez már önmagában izgalmasabb helyzetet teremthet, hogy a szereplők egy-egy problémát nem oldhatnak meg az Erő segítségével, ezzel ráerősítve arra a bizonyos háborús tónusra.

Pintér Máté: Ezt a filmet közel sem övezi akkora (megtekintés előtti, vagyis indokolatlan) lelkesedés, mint Az ébredő Erőt, de attól még biztosan jól fog teljesíteni a pénztáraknál. A hírek végig kissé baljósak voltak, a trailerek sem különösebben eredetiek vagy fantáziadúsak, de a Star Wars cím és a látvány így is bőven elviszik majd a hátukon a filmet.

rogue-one-k-2so_1276-0-0

Ami a legjobb lehet:

Muchichka: A Star Wars-univerzumát jól ismerők tudják, van történet bőséggel a Skywalker-famílián túl is. Elvileg ebben a sztoriban nem lesznek (leszámítva valószínűleg egy ötperces jelenetet, amiben feltűnik Darth Vader) és lesz lehetőségünk megismerni egy valag új szereplőt, bolygót, illetve fajt, amit még nem láttunk a korábbi hét epizódban. Mivel a film cselekménye ismert (a Zsivány Egyesnek meg kell szereznie a Halálcsillag terveit), csak abban van bizadalmam, hogy a galaxist tényleg addig tágítják, ameddig lehet.

Koós: Én pont azt várom, hogy rehabilitálják Darth Vadert, és újra lehessen az a rettegett gonosz, akinek az Egy új reményben eredetileg szánták. Minél több Star Wars film jelent meg, Darth Vader annál szánalmasabb lett, és ennek a csúcsa volt a harmadik rész vége. De ki lett belőle valójában ennyi év után? Én szeretném, ha többet szerepelne a történetben, és látnánk, hogy nem csak egy báb az Uralkodó kezében.

Konkol: Hajlamos vagyok gyanakvó távolságtartással kezelni a Zsiványt, de mi van, ha az előzetes nem a legjobb pontjait emeli ki a kísérletnek? Mert kísérlet: Skywalkerek, vagy egyáltalán, fénykardok nélkül Star Wars-filmet még senki nem látott. Ha nem is valószínű, de előfordulhat, hogy a szappanoperai „mindenki mindenkinek a rokona” elvet eldobva olyan kincseket rejthet magában az új film, hogy hátast hátas után dobunk majd a moziban. Például A galaxis őrzőihez hasonló hanyag lazaság, egy szerethető csapat megalakulásának finom karakter-dinamikája, néhány ízlésesen koreografált harcjelenet, vagy a frontvonali katona-dráma, mint a lázadás kevésbé heroikus oldala mind-mind jót tehetne a Zsiványnak – akár együttesen is. Óvatos kísérlet ez így is, közismert végkifejlettel, de ha sikeres, utat nyithat Lucas eredeti világának szabadabb kitérői felé is.

Pavlics: Ben Mendelsohn birodalmi tisztje. Az eddigi Star Wars-filmekben jobbára csak statisztaszerepre kárhoztattak a birodalmi vezérkar tagjai, leszámítva Peter Cushing Tarkinját, aki – annak dacára, hogy a színész 20 éve meghalt – valamilyen formában biztosan tiszteletét teszi most is. Orson Krennic már csak Mendelsohn tehetsége és karizmája miatt is a széria emlékezetes antagonistái közé sorakozhat, ráadásul bármiféle lézerkard, vagy Erő használat nélkül. Persze azért Vader nagyúrral még ő sem veheti fel a versenyt, de egyszerű ember létére jó esélyekkel indul, már csak a menő köpenye miatt is.

Pintér: A látvány. Itt most nem arra gondolok, hogy mennyire lesz túltolva a CGI-orgia meg milyen arányban láthatunk épített díszleteket, hanem egészen másra. Arra gondolok, hogy a legelső teaser remek, izgalmas képekkel operált: kemény csaták (kamera felé lövő AT-AT), feszültséggel teli fegyvergyártás (a Halálcsillag építése), félelmetes vezetők (Vader-cameo). Ilyesmiket kaptunk ahelyett, hogy láthattunk volna bármi kemény akciót, és ha ebből valamicskét sikerülne hozni a filmben is, akkor valószínűleg a Zsivány Egyes lenne az egyik legjobban sikerült Star Wars-film.

vader

Ami a legrosszabb lehet:

Muchichka: Ha a trailerben nyúlfarknyi ideig látott Darth Vader túlságosan sokat szerepel majd a filmben.

Koós: Leginkább attól félek, hogy további megválaszolatlan kérdéseket kapunk majd, és éveket várhatunk a válaszra. Remélem, hogy a filmben is egyértelművé teszik, hogy Jyn és Rey nem rokonok, és nem hoznak be több találgatásra okot adó karaktert. Ha mégis, akkor el fogja venni a kedvem a további Star Wars történetektől.

Konkol: Sajnos könnyen lehet, hogy a mennyiség már most a minőség rovására megy, és mind forgatókönyv, mind rendezés szintjén egy kínos kitérőt kapunk. Eleve az volt a megérzésem a lázadó katonák szaladgálásánál és a tengerparti rohamosztagosoknál, hogy egy új Battlefront-kiegészítő trailerét nézem, és ezt a félelmemet a filmhez illeszkedő játék előzetese sem oszlatta el teljesen. A legrosszabb, ami történhet, hogy egy olyan fölösleges, kínos és sablonos adalékát kapjuk meg az univerzumnak, mint a The Clone Wars-film volt, csak ezúttal színészekkel. Ha az eddig hallott dialógok mélysége reprezentatív, akkor mélypontról indul a „A Star Wars Story„-sorozat.

Pavlics: A fent idézett komor, háborús hangulat ígérete helyett a túlzott könnyedség, miután a Disney beijedt, hogy a rendező, Gareth Edwards túl mélyre merészkedett a nyúl üregébe. Ezt a könnyedséget úgy fest, hogy elsősorban K-2SO fogja szolgáltatni, aki remélem nem fog Jar Jar Binks-i mélységekbe süllyedni.

Pintér: Komolyan senki nem vette észre az előzetesek vágásakor, hogy Felicity Jones-nak mindösszesen egy darab arca van? És különben is, mi a fene az az „I rebel” mondat? Reméljük a filmben kiderül, hogy legalább kettő, vagy akár három arckifejezésre is képes lehet a főszereplőnknek.

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.