HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

A szexi női páncél egy halálos csapda

Az talán senkit sem ér meglepetésként, hogy a fantasy filmekben és a számítógépes játékokban látott női páncélok általában távol állnak a valóságtól, és a praktikumot rendszerint felülmúlja a szexiség fontossága. Jelentős különbség van az acélbikinik és az egész testet fedő páncélok között, azonban az utóbbi is rendelkezik egy végzetes tervezési hibával: a mellrésszel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Itt most nem az a kérdés, hogy a fantasy műfajban sokszor megjelenő női páncélzat – élükön a domború keblek formájára alakított mellrésszel – szexista vagy sem, mivel ez egy teljesen más diskurzus lenne. Hanem inkább azzal érdemes tisztában lennünk, hogy a női vonalakat követő páncélzat valós viszonyok között viselője legnagyobb ellenségévé válna.


Az a legnyilvánvalóbb oka a mell formáját követő női páncélzat logikátlanságának, hogy egy páncélzat minden esetben ki van bélelve, hiszen anélkül is elég kényelmetlen, ráadásul egy testre simuló páncélzat nem hagyna kellő mozgásteret a viselőjének. Így tömés és levegő is található a páncél és a test között, tehát a nőies formák nyomokban sem találhatók meg egy valamire való páncélzaton.

Azonban nem az életszerűtlenség a legnagyobb baj az ilyen kialakításokkal, hanem az, hogy a domború kebelrész megakadályozza a páncél legfőbb funkcióját, az ütések tompítását vagy elterelését. A szabályos páncélzat mellrésze úgy lett kialakítva, hogy a támadó fegyver jobb esetben lepattanjon a legjobban védeni kívánt területről, vagyis a mellkasról.

HIRDETÉS

A női mell formájára kialakított páncélzat kifejezetten segíti a gyilkos fegyvert betalálni a szívbe, hiszen akadályozza a fegyver lepattanását, a két mell közötti rés pedig tökéletes céltáblának számít.

Az ilyen páncélzat viselőinek nem csak attól kell félnie, hogy az első közelharcban könnyedén mellkason szúrják őket, számukra a mindennapi séta is halálos kimenetelű lehet. Egy hasra esés következtében a két mell közötti hasadék olyan mélyen belefúródhat a mellkasba, hogy eltörheti a szegycsontot, és olyan létfontosságú szerveket érhet, mint a szív vagy a tüdő. A női páncélzat kialakítása nem csupán logikátlan, hanem egész egyszerűen egy halálos csapda. A női és a férfi páncél nem feltételül ugyanolyan, hiszen eltérnek a váll- és a derék arányok, szóval az sem megoldás, hogy férfi testalkatra kialakított védőruházatot adunk a nőkre. Ez a probléma például túl is mutat a művészeti ábrázoláson, ugyanis nem olyan rég jöttek rá az amerikai hadseregnél, hogy az uniszexnek kikiáltott katonai viselet férfiakra lett kialakítva, és a nők számtalan nehézséggel szembesültek a hordásuk során, a méretbeli, súlybeli és egyéb kialakításbeli problémák miatt.
Természetesen létezik különbség a férfi és a női páncélzat között, de azt egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kidomborodó acélmellek mindössze a férfi fantázia megelégedésére szolgálnak, a női harcosok tényleges védelmére nem.

Forrás: Tor.com