HIRDETÉS

HIRDETÉS

Videó

Tudáspercek: A Wonder Woman jobb lett volna szőrös hónaljjal?

Nőjogi aktivisták szerint a Wonder Woman nem éppen a legfeminisitább film a világon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Wonder Woman kétségtelenül a DC legjobb filmje lett, ezt nem csak a számok (769 millió dolláros összbevételt produkált) hanem a kritika is alátámasztja, friss, üde és szórakoztató, ráadásul az első olyan női főhős, aki valamilyen nagyobb képregény-univerzumban saját filmet kapott. Sokan egyből feminista remekműnek kiáltották ki, pedig különösebb feminista törekvése nincsen a filmnek, csak egyszerűen azt mutatja be, hogy milyen lehetett (szuperhős)nőnek lenni az első világháborúban. A Wonder Woman jó film, de megosztó a tekintetben, hogy mennyire segíti elő a női emancipációt.

  • Miért volt minden nőnek behajlakkozva a haja az Amazonok szigetén?
  • Rasszizmus-e csempészként ábrázolni egy amerikai őslakost, egyáltalán hívhatjuk-e indiánnak?
  • Miért nem mernek a filmkészítők izmos nőket bemutatni?
  • Miért nem szőrős az amazonok hónalja?
  • Miért mindig a férfi menti meg a nőt és nem fordítva?

Vetődtek fel a furábbnál furább, mégis releváns és érdekes elemzői szempontot adó kérdések a Drágám, hol a vacsorám?  című, nőjogi beszélgetős műsor legutóbbi adásában, ahol Mihalovics Éva műsorvezető meghívására vendégeskedtem.

HIRDETÉS

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.