HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost 7×3 – A Lannister bosszúnál nincs félelmetesebb a Hét Királyságban

A Trónok Harca hetedik évadának kezdő epizódjai tartották a sorozattól eddig megszokott, kimérten építkező tempót, ami valljuk be őszintén, kissé vegyes érzelmekre adhattak okot annak tudatában, hogy idén tíz epizód helyett mindössze héttel kell beérnünk. Az e heti, harmadik epizódra viszont egy szavunk se lehet, egymást érték a sorsfordító események. Nem is csoda, hisz már a levegőben érezni a végső összecsapás jeges illatát. Az eddig alaposan szétszórt történetszálak egyre jobban egymásba fonódnak, ennek megfelelően a játszma színterei is fokozatosan szűkülnek. A feszültség pedig egyre csak nő, ahogy Westeros két királynője mindinkább egymásnak feszül.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sárkánykő

Az epizód rögtön egy olyan eseménnyel nyitott, amire már évek óta vártunk: Havas Jon és Daenerys Targaryen végre szemtől szemben találkozik Sárkánykőn!

A parton Jont és kíséretét Tyrion fogadja, ami szintén egy régóta várt találkozás, hisz ők ketten még a történet kezdetén kerültek együtt a Falra, ahol komolyan megkedvelték egymást. A félember igyekszik barátságosan elcsevegni Havassal az elmúlt idők eseményeiről, a tőle megszokott, és mostanában sajnos eléggé elhanyagolt fanyar humorával. A beszélgetést megzavarják az alacsonyan szálló sárkányok, amitől ser Davost és Észak királyát is elfogja egy pillanatra a halálfélelem. Bizony, hiába tud már egész Westeros a Targaryen lány sárkányairól, egy személyes találkozás a kifejlett állatokkal vérfagyasztó élmény, ami óriási taktikai előnyt jelenthet a trónkövetelőnek.

A sárkányok anyja tróntermében fogadja a küldötteket. A találkozás kevésbé katartikus a vártnál, viszont annál feszültebb pillanatokat okoz mindkét fél számára. Tengerjáró Észak királyaként mutatja be Havast, ami Danynek egy cseppet sem tetszik, és emlékezteti a különítményt, hogy anno a Starkok örök hűséget fogadtak Hódító Aegonnak, és az az örökké még most is tart, így ideje a fattyúnak is felesküdni a fiatal uralkodónőre. Jonnak persze esze ágában sincs ezt megtenni, őt Észak népe választotta vezetőjének és nem fog letérdelni egy keletről érkezett ismeretlennek, bármely családhoz is tartozzon. A tárgyalás így hamar patthelyzetbe fullad. Jogi szempontból viszont nagyon izgalmas szituáció. Vajon jelen forradalmi helyzetben a tradíciók vagy a nép által választott vezér számít legitim uralkodónak?

HIRDETÉS

Amikor a fattyú kijelenti, hogy nincs idő gyerekjátékokra, és a nőnek is ugyan akkora szüksége van rá, mint fordítva, ráadásul halottak serege ellen akar hadba vonulni, Daenerys végképp elveszti türelmét. Teljes arroganciával közli Havassal, hogy az ő célja a Hét Királyság trónjának visszaszerzése, ez élteti és az egyetlen, amiben hisz, az ő maga és öröksége visszaszerzése, ettől semmi nem tántoríthatja el. Jon sokkal higgadtabban kezeli a helyzetet, nem érkezett hiú ábrándokkal, egész életében lekezelték, de arckifejezései a beszélgetés közben elárulják csalódottságát, muszáj megértetnie végre, hogy az északi ellenség most mindennél nagyobb fenyegetést jelent az egész világuk számára.

Tyrion igyekszik előre lendíteni a zátonyra futott tárgyalást, rámutat, hogy a legtöbb embernek bizony elég nehéz kezelni egy olyan túlvilági fenyegetést, amivel az északi előállt, királynőjét pedig meggyőzi róla, hogy hagyja őket sárkányüveget bányászni a szigeten, amibe Daenerys bele is egyezik. Nem csoda, hisz sürgetőbb problémái is akadnak, megérkezett ugyanis a hír a Greyjoy flotta pusztulásáról és a dorne-i szövetségesek elég valószínű haláláról.

Királyvár

A fővárosban Euron Greyjoy az őt ünneplő nép között vezeti végig pórázon saját hugát, Homoki Ellariát és még életben maradt lányát. A kalóz persze kimondhatatlanul élvezi a felhajtást és a tőle megszokott színpadiassággal adja át zsákmányát Cerseinek. A Királynő örömmel ismeri el, hogy tényleg sikerült a beígért ajándékot elhoznia számára és ezért elnyeri jutalmát. Euron emlékezteti, hogy neki csak egyetlen jutalomra fáj a foga, az pedig az uralkodó keze, amit Cersei végül oda is ígér neki, feltéve ha sikerül megnyerniük a háborút. A hajós elfogadja az ajánlatot és óriási élvezettel szúr oda ismét Jaimenek a nővére szexuális szokásairól érdeklődve. Jaime magatehetetlensége az eddig is szembetűnő volt, de az eheti epizódban még inkább kiélesedik. A nővére teljesen átvette az irányítást felette, már azt is csak minimális ellenállással tűri, hogy a nő nyilvánosan vállalja kettőjük vérfertőző viszonyát.


Ha a teljes Tyrell család elégetéséből nem lett volna egyértelmű, most teljesen világossá vált, hogy Cersei kifordult eddigi önmagából. A gyermekei elvesztése után csak három dolog mozgatja: bátyja iránti szerelme, a trón megtartása, és a bosszú. Az utóbbiból dupla adagot kaptunk a héten. Először a Homoki családon éli ki, Tyrell nagyi szerint páratlanul kreatív szadizmusát. A láncra vert Ellaria szeme láttára végez egyetlen lányával, méghozzá ugyan azzal a módszerrel, ahogy a dorne-i végzett Myrcellával, az epizód legmegrázóbb pillanatait okozva. Cersei jéghideg, mégis mély szenvedéllyel átitatott monológja ártatlan lánya értelmetlen haláláról hátborzongató, Tyenenek adott csókja pedig tőrként szúródik Ellaria szívébe, tudván, hogy az ő ostoba, kicsinyes bosszúja okozta gyermeke halálát, amit most tehetetlenül kell végignéznie. Az egész jelenet végtelenül szomorú és megrázó.

Azt már láthattuk, hogy hiába a Vastrón, a Lannistereknek igazából egyetlen őszinte követőjük sem maradt a Királyságban. A Királynő viszont nem tétlenkedik, itt az idő, hogy bebizonyítsa, amit apja soha nem volt hajlandó elismerni, ő is van olyan rátermett vezető, mint testvérei. A királyság kincstárát Robert gyakorlatilag teljesen lenullázta, a Lannisterek mesés vagyona is inkább csak adósságokból áll, nem csoda, hogy a bravosiakban felmerül a kérdés, miért támogassanak egy olyan uralkodót a háborúban, aki ellenfelévé tette az utolsó, nagyobb vagyonnal rendelkező Tyrell házat? Cersei a családja hírnevéhez méltóan tárgyal a bank küldöttével, és rávilágít, hogy a sárkányok anyja nagyobb deficitet okozott a rabszolgák felszabadításával, mint amekkora adósságot Westeros felhalmozott, így már közös érdekük a forradalmár leverése. Két hét vendégeskedésre invitálja Királyvárban, mialatt saját szemével láthatja amit mindenki, tud: a Lannisterek mindig megfizetik az adósságukat.

Deres

Eközben Északon Sansa az uralkodást gyakorolja, amit úgy tűnik elég jól elsajátított hányattatott útja alatt. Kisujj még mindig igyekszik a fülébe suttogni, ezúttal viszont mintha őszintén próbálna segítséget nyújtani a lánynak. Mire a lány megemészthetné Baelish gondolatait, váratlan hírt kap, Bran visszaérkezett Deresbe. A fiút gyakorlatilag az egész város dermedten bámulja. Nem is csoda, mindenki rég halottnak hitte. Sansa örömkönnyek között fogadja öccsét, de csalódnia kell, ez az ember már rég nem Brandon Stark. A varsafa alatt, egy egészen zavarba ejtő jelenetben próbálja faggatni a fiút, hol járt idáig, aki lekezelően közli, hogy ő már a háromszemű holló, aki lát mindent, ami valaha megtörtént, és ami éppen most történik, különben is, Sansa ezt nem értheti. Hogy ezt demonstrálja, minden érzelem nélkül eleveníti fel Sansában, amit Ramsey tett vele az esküvőjük napján.

Óváros

Egy rövid kitérő erejéig elkalandoztunk Óvárosba, ahol Sam büszkén mutatja be mesterének, hogy Jorah betegsége egyik pillanatról a másikra meggyógyult. Az öreg tudós persze tudja miről van szó, de a lovag fertőzése tényleg eltűnt, ezért szabadon távozhat. Mormont azzal a lendülettel megköszöni a Tarly fiú segítségét és elindul királynőjéhez Sárkánykőre. Az immár vagány lázadóvá avanzsált Samwell felkészül a tiltott kezelés megtorlására, de nagy meglepetésére pár elmarasztaló szón kívűl nem kap mást, csak egy kis elismerést mesterétől, amiért sikerrel kezelte a gyógyíthatatlannak hitt betegséget. Örülni azért korai, jutalma szimplán annyi, hogy nem csapják ki a mesteriskolából, cserébe viszont hetekig másolgathat ősrégi lexikonokat. Kézzel.

Kaszter-hegy

Mivel flottáját és két szövetségesét is elveszítette, Daenerys joggal érzi úgy, hogy itt az ideje bevetni sárkányait éles helyzetben is. Tanácsadói viszont egyöntetűen beszélik le a dologról. Nem kéne a királynőjüknek egyedül repkednie a sárkányai hátán Greyjoy-hajókat égetve. Különben is, a makulátlanok serege Kaszter-hegy felé tart. A helyzetük nem egyszerű, Cersei valószínűleg tudja, hogy Tyrion szülőföldjére támad, a hegy pedig szinte bevehetetlen, ha a tejes Lannister haderő védi. A törpe szerencsére mindenkinél jobban ismeri a várat, így az ostrom sikeresnek bizonyul, amiből mi sajnos csak egy rövid montázst láthatunk. Az öröm viszont ismét korainak bizonyul. Nem számoltak azzal, hogy Cersei képes feláldozni örökségét, hogy megállítsa ellenfeleit. Az erődben csak minimális ellenállást hagyva, a harc közben Euron flottája összezúzza Szürke Féreg flottáját, így a makulátlanok a szárazföldön ragadtak. Eközeben Jaime az igazi sereggel Égikertet támadja, gyakorlatilag ugyan azt a taktikát alkalmazva, amivel Robb Stark anno legyőzte őt.

Lady Olena a tőle megszokott nyugalommal várja halálos ítéletét. Utoljára azért még kapunk tőle egy monológot a már megszokott, zseniális stílusában, és szembesíti Jaimet azzal, aminek már ő maga is régen tudatában van. A nővére egy szörnyeteggé vált, aki képes egész Westerost elpusztítani, csak hogy megkapja, amit akar, ő pedig vakon követi minden őrült tervét. Jaime persze érzi ezt, mióta visszatért a füstölgő fővárosba és szemtanúja volt szerelme megkoronázásának. De egyelőre hiába vívódik, csak úgy mint Cerseinek, neki sem marad más, csak nővére iránti szerelme. A kérdés csak az, hogy mikor jön el a pillanat, amiben már ő sem tűri tovább szó nélkül ezt az őrületet.

A lovag a kegyes halált ajánlja fel az öreg hölgynek és mérget ad neki. A nagyi be is veszi azt, de egy utolsót oda szúrva elárulja, hogy ő ölte meg Joffreyt.

A játék állása tehát rövid idő alatt óriásit fordult. Deanerys elvesztette minden szövetségesét Westeroson, a makulátlan sereg pedig a kontinens másik felén ragadt. Csak a Dothraki hordáraban és sárkányai erejében bízhat, és abban, hogy sikerül Havas Jont az oldalára állítania. Cersei jobb hadvezérnek bizonyult, mint amire bárki számított volna és Euron Greyjoyjal az oldalán bárhol lecsaphat ellenfeleire.
A háború immár ténylegesen megkezdődött.

Annyi biztos, hogy a Hét Királyság nemsokára lángba borul.

A holtak serege pedig egyre csak közeledik a Falhoz.

Kapcsoljuk Westerost! című kibeszélő műsorunkban is alaposan szétcincáltuk az új részt:

Az áruló Lannisterek szabotálták az adást, ezért kivételesen két részletben találjátok meg!