Képregény

Batman: Hush – Denevér tabló Jeph Loebtől

Jeph Loeb legalább három meghatározó, ugyanakkor grandiózus Batman eposzt is letett már az asztalra. Ez a harmadik. Az első kettő a Long Halloween és a Dark Victory, melyeket egyaránt Tim Sale illusztrált, és mindkettő építi a mítoszt. A Hush elődeihez mérten nagyra törő, 12 füzeten keresztül ismét felvonultatja a Batman univerzum színe-javát, de velük ellentétben nem építi a figurát, hanem összegzi. Az új ellenség ugyanis leleményes módját eszelte ki a bőregér kiiktatásának, a szálakat a háttérből mozgató Hushon keresztül Loeb egy sakkjátszma keretében eleveníti fel a denevérember kronológiájának legszomorúbb pillanatait – bár neki jószerivel csak ilyenek vannak.

Éppen ezért a Hush az egyik legalkalmasabb képregény az új olvasók megnyerésére, mert miközben Jim Lee gyönyörű rajzokkal kényeztet, Loeb röviden összefoglalja Batman 70 éves történetét – vagy legalábbis kiemel néhány pontot, melyek kitörölhetetlen hatást gyakoroltak a címszereplőre.

A múltban játszódó flashback betétekből Alex Sinclair varázsol gyönyörű vízfestményeket, ezeken keresztül élhetjük át újra a mindent kiváltó traumát, majd az ezt követő borzalmakat, melyeket Bruce már Batmanként volt kénytelen megélni, mint például Jason Todd, a második Robin elvesztését, ami mindmáig a Sötét Lovag legnagyobb vesztesége. A Hush segít a kezdő/gyakorlatlan olvasónak kiigazodni a Robinok világában, feltűnik benne az első (Dick Grayson, újabban csak Éjszárny) és a harmadik (Tim Drake) Robin is – még ha ez a szám azóta tovább is nőtt. Bár Batman magányos hős, mégis számtalan ember köti őt az élethez, miközben mindenkitől igyekszik távol maradni, sokakat tesz ki veszélynek azzal, hogy maszkot húz. A Robinok mellett mindig ott van Alfred, és Gordon felügyelő, újabban a fiatal Vadásznő, vagy éppen a távolból segédkező Orákulum, azaz Barbara Gordon, aki egykoron Batgirlként segédkezett a város megtisztításában.

Bruce joggal félhet tőle, hogy valamelyiküket bármikor elveszítheti. A szülők és Jason halála mellett Barbara tolószékbe kerülése jelenti az egyik legnagyobb tragédiát Batman életében (és a sort lehetne folytatni Sarah Essen felügyelő, Gordon feleségének halálával, vagy éppen a pont a Hush során elhalálozó Harolddal), de Loeb mindezt megfejeli egy frissen bemutatott régi ismerős megölésével is, aki természetesen már az első perctől nagyon gyanús mindenkinek. Van azonban még egy markáns figurája a bőregér világának, aki bár a hős legjobb barátja, mégsem tartozik Gotham városába. Ő Superman, akit Loeb egy metropolisi látogatás keretében csempész bele ügyesen Batman komor világába. Talán nem véletlenül olyan jó barátok ők ketten, hisz Superman megtudja védeni magát. Általában.

Azonban nem esett még szó a szerelmekről, melyekből talán csak három igazán lényeges volt Batman életében. Vicki Vale, Selina Kyle és Talia al Ghul. A Hush Selinára koncentrál, míg az újságíró hölgyet teljesen kihagyja, Talia és Bruce régmúlt kapcsolatát pedig csak finoman árnyalja. A hős most csak és kizárólag a Macskanővel van elfoglalva, és ezen a ponton elérkeztünk a Hush fő témájához, ami a bizalom körül játszódik. Az eddig felsorolt szereplőket már-már Batman családjaként kezelhetjük, szinte mindegyikük tisztában van a Denevérember kilétével, a Macskanő azonban csak most nyert belépést ebbe a szűk táborba. A Hush ezen erénye sajnos később a visszájára fordult a sorozatban, és a folyton gyanakvó, ellenszenves detektív figuráját sok író túlzásba vitte, de Loebnél még működött a dolog. Batman tudja, hogy nagyon keveset tud ahhoz, hogy bárkit is közel engedjen magához, mivel valaki rá vadászik, de valamiért pont ebben a viszontagságos periódusban vallja be érzelmeit a Macskanőnek. Mondanom sem kell, szerelmük ezúttal sem teljesedik be.

Mi határoz meg még egy népszerű szuperhőst a barátain és a szerelmein kívül? Természetesen az ellenségei, Batmannek pedig akadt pár tucat az elmúlt háromnegyed évszázadban. Mindnyájukat összeszedni persze képtelenség, de a legfontosabbakkal Loeb sem marad adós. Joker, Harley Quinn, Gyilkos Crock, Méregcsók, Ra’s al Ghul, Agyagpofa, Rébusz, Madárijesztő, Kétarc, Lady Shiva, így vagy úgy, de mindnyájan egy kirakós játék részei – továbbá az egyik visszaemlékezésen keresztül még a Pingvin is feltűnik. Mi ez, ha nem tudatos összegzés, látványos invitálás a bőregér komor világába?

A játékok élete sem csak játék és mese

Azt hittük, a Toy Story harmadik részénél nem lehet jobb befejezést elképzelni egy trilógiának, amikor a negyedik rész bizonyította, hogy vétek lett volna végleg lezárni a történetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Roboraptor Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.