HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Dwayne Johnson legmenőbb filmjei

Dwayne Johnson: a 21. századi Hollywood egyik titánja. Pályafutása ha nem is éppen Schwarzeneggerien mesebeli, de azért meg kell hagyni, hogy a középiskolai futballjátékosból lett pankrátort sem.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Dwayne Johnson: a 21. századi Hollywood egyik titánja. Pályafutása ha nem is éppen Schwarzeneggerien mesebeli, de azért meg kell hagyni, hogy a középiskolai futballjátékosból lett pankrátor, a pankrátorból lett színész és a színészből lett világsztár röppálya már majdhogynem olyan, mint Maximus „átigazolásai” a Gladiátorban. Eme élő óriás rövidesen új szintre lép a mozikban: a filmvásznon egyenesen a görög félistenné; Herkulessé avanzsál, melynek apropóján összeszedtük az immáron több mint 1 évtizedes színészkedős karrierjének legsikerültebb darbjait. Hajtás után voilá!

5. Emelt fővel (Walking Tall, 2004)The Rock Walking Tall

Kezdésnek itt is van Johnson mozis feltűnésének hajnaláról egy abszolúte vállalható alkotás: az Emelt fővel egy jó közepes akciófilm, melyben a nem túl komplikált és nagy ívű sztorit – a speckó katona hős hazatér, hogy aztán rendet tegyen a korrupttá és megátalkodott tőkéssé vált néhai cimborája (Neal McDonough) és annak csatlósai soraiban –, legalább zúzós bunyók és lövöldözések törik meg. Azt sem mondanám, hogy éppenséggel többször nézős produkció, de egyszer vagy kétszer egész kellemes matiné-szagú kikapcsolódást tud nyújtani. Pláne sok másik, The Rock-ot is a csatasorba állító gagyihoz képest. Egy szó mint száz: már a művet leginkább fémjelző, a cselekmény derekán bekövetkező kaszinóbeli rönkfás-leszámolás miatt megér egy misét, így aztán méltán szerepel a Dwayne Johnson TOP 5-ben.

4. Izomagyak (Pain & Gain, 2013)

pain-and-gain

Michael Bay tavaly, két óriásrobotozás között összehozta ezt a hozzá képest igencsak kis költségvetésű (26 millióból készült) ún. bűnügyi fekete komédiát, méghozzá a két „sok nevű” sztárral a kirakatban: az azóta új kedvencévé vált Mark „Marky Mark” Wahlberg-gel és Dwayne „The Rock” Johnson-nal. Bár az Izomagyak nem lett egy was ist das, utóbb az mindenesetre elmondható, hogy a tévútra tévedő gyökér gyúrósókról szóló mozi az enyhén szólva is megalomán direktor egyik legvállalhatóbb filmje lett, legalábbis a 2005-ös A sziget óta. A műben Wahlberg és Johnson, az újabban Sólyomként is ismert Anthony Mackie-vel karöltve a maguk módján jól helytállnak, az amúgy (sajnálatos módon) megtörtént eseményeken alapuló emberrablásos és gyilkosságos sztori során. Mindemellett az alkotás mind a mai napig Bay leggondolatébresztőbb produktuma is egyben, így aztán a nem kevés hibája ellenére is megtekintésre alkalmasnak minősítjük.

HIRDETÉS

3. Rohanás (Faster, 2010)

faster-the-rock

Rohanás egy elég szimpla akciómozi (mint Dwayne Johnson filmjei úgy általában), melyben listánk titánja egy nem túl bőbeszédű, nevenincs volt elítéltet játszik, aki miután frissen kiszabadul, a nagy arcával nem másra vállalkozik, minthogy leszámol mindenkivel, aki a sittre juttatta. Ez a darab kiindulási pontja és a katalizátora is egyben, melyből kifolyólag később más karakterek és események is mozgásba lendülnek, hogy kissé bonyolítsák a cselekményt, de azért nagy elámulásokra ne számítsunk. Az egyéb szerepekben feltűnnek még olyan jól hangzó nevek, mint Billy Bob Thornton (PengeélenArmageddonTapló Télapó) és a többek között a Sin City-ből és a Watchmen-ből is ismerős Carla Gugino. A produkció a maga egyszerűsége ellenére mozgalmas és a végkifejlete is minimum „érdekes”, ennélfogva The Rock legkorrektebb filmjeinek egyikeként könyveljük el.

2. Az Amazonas kincse (The Rundown, 2003)

welcome-to-the-jungle-192304l

Amennyiben jótékonyan a feledés homályába veszejtjük Johnson az aktori köztudatba való bekerülésének termékét (azaz ama borzalmas skorpiókirályos szerepet), úgy elkönyvelhetjük, hogy Az Amazonas kincse volt az első számottevő filmje. Ehhez képest egy kifejezetten mókásra és ütősre sikeredett darabról beszélhetünk, melyben ott van ütődött sidekick-nek a világegyetem által csak Stifler-ként ismert Seann William Scott, továbbá játszik még benne a dögös Rosario Dawson és az utánozhatatlan Christopher Walken is. A szórakoztató kalandfilm telis-tele van pofás slow-motion-ös akciójelenetekkel, melyek közül némelyik már-már szinte élményszámbamenően frankó lett, gondolok itt főként a közelharcos momentumokra. Összességében még 11 év távlatából is ez az egyik legkúlabb szösszenet, mely The Rock-ot a húzónevek sorában vonultatja fel.

1. Halálos iramban 5-6 (Fast Five, 2011, Furious 6, 2013)Fast & Furious

Végül, csakhogy még véletlenül se legyünk konvencionálisak, győztesként nem egy, hanem kapásból két darabot hírdetünk ki: ezek a Halálos iramos franchise legutolsó installációi, melyek Johnson számára is vitathatatlanul az általa hőn áhított világhírnév lefixálóinak bizonyultak. Ugyanis amennyiben a 2011-es 5. rész előtt akadt még olyan földi halandó, aki nem ismerte volna a korábbi pankrátor nevét, úgy azóta már az is tud a létezéséről, az egyszer ziher. A széria alfahímének szerepét betöltő Vin Diesel mellé szerződtetve The Rock-kal, az első közös autók-csajok-bunyók a köbön bulijukban valóban frankón és megnyerően hozták a „két dudás egy csárdában” problematikus felállást. Ez és az ezáltal utóbb a legjobban fialó felvonássá váló Ötödik sebesség  sikere, pediglen aztán olyannyira megtetszett az alkotóknak, hogy Johnson-t leigazolták még egy-két (azaz várhatóan az összes) folytatásra. Ennek eredményeképpen, az immáron egymás klónjaiként készülő, a fizika törvényeire fittyet hányó akciószcénákról elhíresült sorozat legutóbbi 6. és a közelgő 7. epizódjaiban is Diesel-lel ketten fogják vinni a prímet. Főleg így, hogy az egyébként roppant szimpatikus Paul Walker nincs többé… Akárhogy is: Johnson a szériába való bekerülésével megfogta az Isten lábát és Herkules ide vagy oda, a jövőben is a pörgős és látványos Fast & Furious-filmek lesznek azok, melyekre a sztárság útján lépdelve bizton tehénkedhet.