HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A 15 legérdekesebb dolog, amit nem tudtál a Terminátorról

Ki játszotta volna eredetileg a T-800-ast? Hány szavas szövegkönyve volt Arnold Schwarzeneggernek? A magyarul Halálosztóként bemutatott sci-fi-történelmi opuszt kereken 30 éve mutatták be, ezért összeszedtünk néhány érdekes információt a Terminátorral kapcsolatban.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ki játszotta volna eredetileg a T-800-ast? Hány szavas szövegkönyve volt Arnold Schwarzeneggernek? A magyarul Halálosztóként bemutatott sci-fi-történelmi opuszt kereken 30 éve mutatták be, ezért összeszedtünk néhány érdekes információt a Terminátorral kapcsolatban.

1. A „legenda szerint” James Cameron éppen Rómában népszerűsítette a „méltán híres” Piranha 2-t, amikor olyan csúnyán megbetegedett, hogy napokig alig tudta elhagyni szállodai szobáját. Egyik éjjel (láz)álmot látott, melyben egy tűzből kimászó fémcsontváz haladt lassan irányába. Ez az élmény akkora nyomot hagyott a direktorban, hogy amint visszatért Californiába, rögvest neki is látott a film elkészítésének.

HIRDETÉS

2. Cameront állítólag egy 50-es évekbeli sorozat, a The Outer Limits, a Gengszterek sofőrje és a Mad Max 2: The Road Warrior inspirálta.

3. „Jimmy” számos stúdiót megkeresett a forgatókönyvvel, és akadt is olyan, amelyik megvette volna a szkriptet, de egyik sem volt hajlandó rábízni a rendezést is (a Piranha 2 után mondjuk nem is csoda). Végül a Hemdale Filmnél rábólintottak, jelképes 1 dollárért megvásárolták a könyvet, sőt, áldoztak 6,5 milliót, hogy Cameron abból leforgassa a filmet.

The Terminator - fuck you asshole.jpg

4. A Mad Max 2 egyik jelenetében robotszerűen sántikáló Mel Gibson olyannyira inspiráló volt Cameron számára, hogy neki szánta a főszerepet, ám „Max” nem egy ilyen filmmel akart Hollywoodban bemutatkozni (s elvállalta helyette a Folyó címszerepét…). A sántikálást viszont a rendező megtartotta, a T-800-101-es modell ugyanígy mászik ki az égő kamionból.

5. Miután Mel Gibson nemet mondott, Cameron megkereste Jürgen Prochnowt és O. J. Simpsont is, ám előbbi nem vállalta, utóbbira pedig a producerek mondtak nemet, azzal az indokkal, hogy túlságosan kellemes kinézete van egy gyilkos eljátszásához (muhhaha).

6. Cameron végül régi cimboráját, Lance Henriksent kérte fel a Terminátor szerepére, míg Arnold Schwarzeneggerre a jó srác Kyle Reese karakterét osztotta volna. Az egykori testépítő azonban állítólag saját maga kérte, hogy hadd játssza el a Halálosztót. Henriksen így végül Vukovich nyomozó szerepét kapta, és Reese-t az akkortájt nem túl ismert Michael Biehn alakíthatta.

the-terminator-05-large.jpg

7. A forgatás 9 hónapot csúszott, mert Schwarzi épp belekezdett a második Conan filmbe. Cameron addig sem töltötte semmittevéssel az idejét, és megírta az Aliens szkriptjét, plusz segédkezett Sylvester Stallonénak a Rambo II forgatókönyvében. Utóbbi nem is lett túl jól sikerült darab, és ezt nem csak én mondom, hanem néhány Arany Málna is.

8. Az osztrák izomagyú is elég komolyan készült a szerepére, állítólag a Conan forgatási szüneteiben a lőfegyverek használatát gyakorolta, hogy ezzel se legyen problémája Terminátorként.

9. A kamionfelrobbanós jelenet zseniálisan van fényképezve, tegye fel a kezét, akinek feltűnt, hogy az valójában csak egy makett!

10. A film elkészülte után Harlan Ellison plágiummal vádolta Cameront, és azt állította, hogy a már említett The Outer Limits tévésorozat általa írt két epizódjából származik, sőt a Skynet ötletét az I Have No Mouth and I Must Scream című novellájából lopta. A két alkotó végül peren kívül megegyezett, Cameron pedig a későbbi verziók stáblistájára rátett egy Ellisonnak szóló köszönetnyilvánítást…

11. A film számos időparadoxonnal operál, íme az egyik: ha a Skynet nem küldi vissza a múltba a Terminátort, sem John Connor, sem maga a Skynet nem születik meg. Ha a T-800-as nem megy vissza a 80-as évekbe, akkor a későbbiekben nem használják fel a részeit és nem jön létre a szuperszámítógép sem. Így viszont nem kell visszaküldeni Kyle Reese-t sem, és nem lesz John Connor sem. Magyarán a gépvezér és az ellene küzdő szabadságharcos léte egymás függvénye. Vagy mindkettő létezik, vagy egyik sem.

im-john-connor-and-windows7-was-skynets-idea.jpg

12. A szkript egyik korai verziójában a Terminátornak rendszeresen kellett volna táplálékot juttatnia a „szervezetébe”, hogy a fémtesten lévő emberi szövet életben maradjon. Schwarzeneggerrel fel is vettek néhány snittet, ahogy bőrdzsekiben és napszemüvegben csokoládét tol az arcába, de szerencsére Cameron annyira komolytalannak érezte, hogy ezt kihúzták a forgatókönyvből.

13. Arnold szövegkönyve mindössze 58 szót tartalmazott.

8632713_2.jpg

14. Schwarzi ezt a kevés szövegét sem volt képes rendesen megtanulni, az azóta kultmondattá vált “I’ll be back” valójában “I’ll come back”-ként szerepelt a szkriptben (másik legenda szerint Cameron maga kérte a változtatást, az osztrák borzalmas akcentusa miatt).

15. Cameron nagyon jó kapcsolatot ápolt a forgatáson Linda Hamilton-nal, akit 1997-ben el is vett feleségül (így a 4. Mrs. Cameron lett). Két évvel később el is váltak, mert a direktor a Titanic forgatásán megismerte Suzy Amis színésznőt, akinek 2000-ben fogadott „örök hűséget”.

worlds_most_expensive_celebrity_divorces_james_cameron_linda_hamilton.jpg