HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Ultimate kibeszélő #7: A katasztrófához vezető kínkeserves út

A Marvel látva a csökkenő eladásokat, így úgy döntött, felrázza kicsit az állóvizet az újvilágban, és felbérelte Jeph Loebet, hogy barmoljon szét mindent. Sikerült neki, az Ultimate kibeszélő aktuális kiadásában az oda vezető utat vizsgáljuk meg, ami pontosan három mini-sorozatot és pár one-shotot jelent. Összefoglaló, hogy nektek már ne kelljen elolvasni őket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Ultimátum a valaha volt egyik, ha nem A legrosszabbul kivitelezett crossover a képregények történelmében. Nem csak azért, mert az esemény maga egy katasztrófa, hanem mert az azt felvezető minik is fölöslegesek, olykor pedig még ellent is mondanak egymásnak. Hogy egész pontosak legyünk, 3 felvezető minit szántak az Ultimátum beharangozására, melyek a következők: Ultimate Power, Ultimates 3, és Ultimate Origins.

Ezen túl a Marvel kiadott 4 db annualt is, 4 nem létező sorozathoz, ezek a Captain America, a Hulk és az F4/X-Men, illetve az X-Men/F4 Annual. A következőkben ezeket fogjuk sorra venni. Az esemény alatt továbbá mindhárom állandó sorozat az utolsó 3 számát áldozta a nagy eseményért, majd mindhárom cím (USM, UXM, UFF) egy Requiemmel búcsúzott. Loeb így rombolta le az Ultimate sorozatokat, hogy annak helyébe majd az Ultimate Comics címek léphessenek.

origins1

HIRDETÉS

ULTIMATE ORIGINS (2008)

Bendis 5 részes minijének igazából annyi köze sincs az Ultimátumhoz, mint óvszernek a pamuthoz. Eredetileg 2007-ben jelent volna meg, csak az Ultimátum kedvéért tolták egy évvel későbbre a megjelenést, és tuszkoltak bele egy olyan mellékszálat, aminek nem csak, hogy a többihez nincs semmi köze, hanem még az Ultimátumban is kifejtetlen marad. Történik ugyanis, hogy a közelgő katasztrófát megérezve megjelennek a Szemlélők, hogy kiválasszák  hírnöküket, Ricky Jonest, aki majd később… nem csinál semmit! Loeb figyelmen kívül hagyta Bendis munkáját, és az Ultimátum során még csak meg sem említi Ricky nevét.

Az Origins lényegében több kis történet egybefűzve. Ha az ember korábban nem olvasott ultimate képregényeket, akkor akár még tetszhetne is neki, mert a Bendistől megszokott dinamizmussal peregnek előttünk az oldalak, az időben előre-hátra ugrálva, miközben érdekes dolgok derülnek ki a szuperkatona programról. A baj mindezzel az, hogy az összes, ismétlem, az ÖSSZES kis epizód ellentmond egy korábbi történetnek. Pedig korábban pont azt lehetett szeretni az Ultimate univerzumban, hogy fiatalsága és kevés címe révén elég átlátható volt.

origins25

Bendis első körben ellent mond Mark Millarnak, többször is. Magneto és Xavier megismerkedését és a Vadföld felfedezését ugyanis már ismerhetjük az UXM Millar-érájából, és ott szó sincs Magneto telepatikus védekező képességéről, pont azért hord sisakot, hogy a Xavier ne turkáljon a fejében. Vadföldre még visszatérünk azUltimates 3 kapcsán, ahol Jeph Loeb felfedi Vadföld felfedezésének 3. (!) változatát. A következő ellentmondás Magneto és az X-Fegyver viszonya. Az Origins szerint Amerika Kapitány eltűnése után folytatódtak a szuperkatona szérum kutatásai, első körben pedig Rozsomákon és Furyn végeztek kísérleteket.

Amíg Furynál sikerrel jártak, addig Rozsomákban kifejlesztették a mutáns gént, ami később elterjed az emberek között. Ezzel még rendben is lennénk, a problémák a következők. Először is, Rozsomákot a fiatal Magneto szabadítja ki, aki az egyik tudóspár gyereke. Túl azon, hogy nem tudjuk, hogyan kapta el a mutáns gént, az UXM 5. számából világosan kiderül, hogy Magneto az eredetijéhez hasonlóan a holokauszt áldozata volt gyerekkorában. Másodszor viszont, ha a fiatal Magneto tényleg szemtanúja volt ezeknek a kísérleteknek, akkor később az Ultimatumsorán miért éri olyan nagy meglepetésként, hogy az x-gén nem az evolúció, hanem az ember műve? Hisz végignézte az egészet!

origins2

Nem lehet viszont azt mondani, hogy Bendis nem volt tisztában az UXM eseményeivel, mivel Fury és Rozsó kuwaiti találkozását ügyesen bele is szövi ebbe a történetbe, mint ahogy azt is, hogy miután az UXM 12. számában Fury lett a SHIELD első számú embere, Rozsomák segítségével lassan felszámolta az egész X-Fegyvert. Ekkor talál rá a néma Fekete Párducra is. Ennek a sorozatnak végig ilyen átgondoltnak kellene lennie! Mint amikor Hulk az Ultimate Marvel Team-Up (UMTU) utolsó számában azt mondja, hogy minden mindennel összefügg.

Második körben viszont Bendis ellentmond önmagának is. Az UMTU-ban elejtett félmondatot ugyanis azzal magyarázza, hogy a Hulk ölte meg Peter szüleit, amikor a legújabb katonaszérumon kísérletezett Henry Pymmel, Dr. Stormmal és Peter apjával közösen. Elsőre ügyes húzásnak tűnik, ahogy Bendis összehozza az újvilág legnagyobb elméit, miközben a Pegazus projekttel tovább viszi a szérum krónikáját is, és kifejezetten drámai, ahogy Hulk a csecsemő Peter felé emelkedik. Csakhogy aztán eszünkbe jut az USM 33. száma, ahol egy jóval idősebb Peter vidáman piknikezik a szüleivel egy videó felvételen. A Venom című történet szerint Peter apja a rák ellenszerén dolgozott, és feltehetően azért halt meg, mert nem engedett a kormánynak, amikor azok fegyverként akarták használni a „ruhát”. Nagy kár ezért az egyébként hangulatos kis minisorozatért.

origins23

ULTIMATE POWER (2008)

Ez 9 részes, de annyi szót sem érdemes rá pazarolni, mint az Origins ellentmondásainak a kibogozására. Bár az elejét még J. Michael Straczinsky (a remek Supreme Power atyja, lesz majd róla írás hamarosan), a közepét pedig Bendis jegyzi, nem kérdés, hogy ez az egész a szerkesztőség és Loeb agyszüleménye, aki az utolsó 3 számot írta. Hogy ez mennyire így van, az abból is látszik, hogy a Bendis által írt USM-ben például Peter az se tudja, hol van Nick Fury, holott az utolsó számban Peter hagyja ott Furyt a Legfelső Légió világában. Hogy ennek mekkora jelentősége van, az majd csak az Ultimátum során fog kiderülni (de megnyugtatok mindenkit, hogy ebben a katyvaszban igazából semminek sincs jelentősége).

Ám nem ez az egyetlen ellentmondás. Azokból akad még bőven, de a legfontosabb, hogy ebben a történetben tér vissza az UFF 32. száma óta jegelt Fátum, aki majd az Ultimates 3 során robbantja ki az Ultimátumot (mindhárom agyrém Loeb szüleménye). Loebnek szüksége volt rá, ezért visszahozta a zombi univerzumból, de hogy hogy, azt soha nem tudtuk meg. Valószínűleg csak azért, mert Fátum az Fátum. Ezzel végződik a Power, ami igazűból arról szól, hogy a két világ hősei agyba-főbe püfölik egymást, és ezzel még nem is lenne különösebb gond – főleg amíg Greg Land rajzolja -, csak ne venné ennyire félvárról a karaktereket ez a mini. Zarda például csak úgy poénból itt marad. És ez komoly, azt hinnéd, hogy talán lesz majd ennek még később valami jelentősége, de nem. Zarda nem csinál semmit az Ultimátum alatt.

Ultimates_3_Vol_1_5_Wrap-Around_Variant

ULTIMATES 3 (2008)

Erről a katasztrófáról írtam már részletesen is, most csak a lényegi infókat fogjuk össze. Egyrészt ez a mini szó szerint az Ultimátum szoros előzménye, akár az egész futhatott volna ezen a címen, a Különítmény tagjainak ábrázolásával ugyanis itt sem bíbelődik sokat Loeb, a Powerhez hasonlóan zúzás zúzás hátán, csak itt Madureira tolmácsolásában. Elolvasása semmiképpen sem ajánlott. A cselekmény dióhéjban annyi, hogy Fátum megöleti az Ultron robotokkal Wandát és Higanyszálat (áhhá, szóval azért kellett őt visszahozni, micsoda fordulat!), mert azt reméli, hogy ezek után a mutánsok és az emberek kiirtják egymást, és végül ő lehet a világ ura. Igen, Fátumot aztán pont így ismertük meg az UFF lapjairól, nem igaz? És lényegében ez minden, amit erről az 5 részes sorozatról tudni érdemes, ha el akarjuk olvasni az Ultimátumot. Ja bocs, nem részleteztem még a Vadföldes ellentmondást. A lényeg, hogy amíg Millar UXM-jében Magneto és Xavier 5 évvel korábban talált rá a szigetre, és épített ott mutáns paradicsomot, miközben Magneto genetikai kísérletekkel kelt életre kis dinókat, addig Bendis az Originsben már 16 évet ír, és ott már eleve vannak dinók. Oké, elszámolták magukat, de erre jön Loeb, aki szerint már komplett népirtásra volt szükség a Vadföld elfoglalására, a dinókat pedig Wanda varázsolta oda…

origins24

ANNUALS

Ultimate Hulk: ebben ez one-shotban betekintést nyerhetünk a Power során önként itt maradó Zarda mindennapjaiba, amint épp összefekszik a Hulkkal. Önmagában nézve nem is lenne ez  rossz kis füzetecske, csak az a baj vele, hogy igazából semmi, de tényleg semmi köze sincs az Ultimátumhoz. Csak ráírták, hátha attól jobban fogy. Ahogy már írtam, Zarda később sem jut szerephez az Ultimátumban, ezért sem értem, hogy miért kellett őt átrakni az újvilágba.

Ultimate Captain America: ez az egyrészes az Origins során megtalált Fekete Párduc történetét viszi tovább, és szorosan kapcsolódik az Ultimates 3-hoz. Loeb itt mutatja meg nekünk, hogy miként is engedte szabadon, majd cserélt helyet a Kapitány a Fekete Párduccal. Viszont T’challának komolyan az az összes szerepe, hogy odaadja a jelmezét Amerika Kapitánynak, és Zardához hasonlóan ő sem tűnik fel később az Ultimátum során.

origins26

Ultimate X-Men Fantastic Four / Ultimate Fantastic Four X-Men: én ezt a minit valójában nem olvastam, de muszáj róla ejtenem pár szót, mert erre is rárakták azt az otromba nagy March on Ultimatum fejlécet. Az ok, amiért nem olvastam, az igen egyszerű, ebben a kétrészesben ugyanis az X-Men és a Fantasztikus Négyes egy jövőbeli X-Mennel és Fantasztikus Négyessel csap össze. Az újvilág tagjai első ízben értesülnek róla, hogy Magneto mekkora pusztítást fog  hamarosan véghezvinni, az Ultimátum azonban végül máshogy végződik, így a jövőből érkező csapatok múltja megmarad egy alternatív valóságnak. Az meg kit érdekel?

Ennyi zagyvaság kellett tehát ahhoz, hogy Loeb megágyazzon  a minden logikát mellőző Ultimátumnak, amihez röviden összefoglalva annyi kellett, hogy visszahozta Fátumot, aki felbőszíti Magnetot, aki ezért elpusztítja a világot, miközben sehol egy Nick Fury, aki megállíthatná őt. De a nagy csattanóra még ti sem számítottatok, ugyanis az Ultimátumban majd ki fog derülni, hogy még Fátum mögött is áll valaki…