HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Spider-Man: Hobgoblin Lives – Mi a manó?

A 80-as évek egyik legmeghatározóbb Pókember gonosza a Vészmanó volt, kitalálója Roger Stern ebben a figurában igyekezett eleget tenni a rajongók azon vágyának, hogy klasszikus ellenségek is feltűnjenek a sorozatban.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A 80-as évek egyik legmeghatározóbb Pókember gonosza a Vészmanó volt, kitalálója Roger Stern ebben a figurában igyekezett eleget tenni a rajongók azon vágyának, hogy klasszikus ellenségek is feltűnjenek a sorozatban, hisz a Vészmanó a Zöld Manó démonizált változata, miközben Stern jobban szeretett új ellenségeket kreálni. Az évek során a Vészmanó köré is komplett mitológia épült, így mára ő is felnőtt a klasszikus Pók-ellenségek közé, és ezt nem is csak az időnek köszönheti. Nem a Vészmanó volt azonban az első Zöld Manó utánzat, az ugyanis (szerintem) inkább Jason Macendale, a Lámpás Jack volt, Tom DeFalcótól.

001
Marvel Comics

’84 környékén Amazing Spider-Man címnél Tom DeFalco vette át az írói teendőket Sterntől, akivel Stern közösen írta az utolsó néhány füzetét is. Ez puszta spekuláció, de könnyen lehet, hogy a két író nem jött ki egymással olyan jól. Először is Stern távozása után DeFalco, majd Jim Owsley is fokozatosan távolodott el Stern eredeti elképzeléseitől (bár élnek olyan mítoszok, hogy Stern egyszerűen nem árulta el, hogy ki a Vészmanó, de ezt egy szerkesztőség aligha engedheti meg magának), mígnem odáig jutottak, hogy a Vészmanó Ned Leeds, Peter egyik régi munkatársa lett, akit az egykori Lámpás Jack bérgyilkosokkal megöletett, hogy aztán maga vegye át a Vészmanó helyét. A 90-es években Alex Sviuk és Howard Mackie foglalkozott a legtöbbet a figurával, aki immár mint a Démanó tevékenykedett (az Inferno során Macendale-t megszállta egy démon). Közben fontos megemlíteni, hogy DeFalco ’87-től ’94-ig volt a Marvel főszerkesztője, és ez idő alatt Stern nem dolgozott a kiadónak, sőt, pont ’87-ben hagyta ott, és a konkurens DC-nél olyan kasszarobbantó sikereket írt, mint a Superman halála.

1996 novemberéig kellett várni, hogy Stern végre tényleg lezárhassa az általa életre hívott Vészmanó történetét ezzel a három részes minivel. Az eredmény pedig hibátlan, minden ki van benne magyarázva, végre fény derül a Vészmanóval kapcsolatos legégetőbb kérdésre, hogy ki is ő valójában, hisz mindig is pont az volt az egyik legizgalmasabb oldala, hogy nem lehetett biztosan tudni, ki hordja az álarcot (ami azt illeti, most sem lehet, Bendis Titkos Háborújában ugyanis ismét feltűnt pár képkocka elejéig, de lehet, hogy csak egy szerkesztői bakiról van szó, ki tudja?). A Hobgoblin Livesben tisztára mossák Ned Leeds nevét, kiderül, hogy a korábban elsőnek vélt Vészmanó, Arnold Donovan csak Roderick Kingsley bábja volt, csakúgy, mint Ned, és Macendale szerepére is fény derül. Az első Csodálatos Pókember sorozat rajongóinak kötelező olvasmány.

HIRDETÉS

844659-spm_hobgoblinlives3a-2
Marvel Comics