HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A 10 legröjesebb szuperhős kosztüm – avagy a fecske még akkor sem trendi, ha Sólyomszem viseli

Bár a Marvel Studios eddigi filmjeinél alaposan kitettek magukért a jelmeztervezők, a képregények grafikusai nem mindig kedveztek a Bosszúállóknak. Bemutatjuk a 10 legröhejesebben felöltöztetett szuperhőst.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

10. Sólyom vörösben és zöldben

Falcon
newsrama.com

Sam Wilson Solyóm-karrierje számos olyan darabot vonultatott fel, amiért a divatrendőrség simán lecsukta volna – bár biztosan akad olyan elvetemült cosplayes, akit a köldökmutogatós kezeslábas megihletett. A képregényrajzolói ízlésficamot már pusztán emiatt is elemezgethetnénk, de a csúcs mégiscsak az a vörös-zöld kezeslábas, amit a jó öreg Sam akár egy erdei tündétől is nyúlhatott volna. Ez még ugyan jól is hangozhatna, hiszen mindenki tudja, hogy a tündéknek kifinomult a stílusérzékük – de ami rajtuk jól mutat, az nem biztos, hogy egy afroamerikai izomkolosszuson is fessnek hat.

9. Az a bizonyos bőrdzsekis korszak, amivel MINDENKI rosszul járt

3688860-1856073-marvel_avengers_357

Tény és való, hogy a bőrdzsekis Bosszúállóknak is akad rajongótábora – de ha a stílusbiblia szerint értékeljük őket, akkor bizony csak egy csapat gagyi dzsekis arcnak tűnnek. Mert ugye az egy dolog, hogy egy csapatnak egyenruha kell. Az viszont egy másik, hogy elég nevetségesnek tűnik, ha a csapatszellem jegyében MINDENKI ugyanolyan dzsekit visel a saját szuperhős cucca fölött. És az sem elhanyagolható tényező, hogy nevezett bőrdzsekik már a maguk korában sem voltak éppen trendinek nevezhetőek, mintha csak egy turkálóból szerezték volna be őket a Föld legnagyobb hősei.

HIRDETÉS

8. Thor becsavarva

DCvM_9

Most nem azért, de ha a ’60-as, ’70-es, ’80-as évekről beszélünk, akkor mindenképpen szóba kerülnek a valaha készült legfurcsább ruhakreációk is. Sok jóra egy divatrajongó sem számíthat ezektől a korszakoktól. A „kötözött Thor” óta pedig már tudjuk, hogy sajnos a ’90-es évek sem lett különb. A bizonyíték a mellékelt ábra.

7. Az első Bosszúállók-film Amerika Kapitánya

4168050-captain-america-in-avengers-movie

Azt mondtam, a filmekkel minden rendben van, és csak a képregényrajzolókat van miért kárhoztatni. Nos, füllentettem. Joss Whedon Bosszúállók-filmje majdnem hibátlan lett – de azért, ha valamit digitálisan újradolgozna a Marvel Studios, akkor már érdemes lenne elgondolkozni Amerika Kapitány cuccán. A dolog ugyanis valahogy nem okés. Az persze tökéletesen érthető, hogy Steve Rogersre inkább egy sima XXI. századi szuperhős hacukát akartak aggatni, mint egy második világháborús egyenruhát. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a gönc csakis ebben a filmben volt a Kapitányon, és máris felváltotta a szuperkatona-jelmez, aztán az eredeti a Tél katonájában, végül pedig egy modernizált világháborús egyenruha az Ultron korában és a Polgárháborúban, akkor be kell látnunk, hogy még a Marvel is elismerte saját jelmeztervezői hibáját.

6. Gilgamesh

newsrama.com
newsrama.com

Igazság szerint ez a Gilgamesh nem is olyan rosszul öltözött – a gond inkább az vele, hogy nem túl népszerű karakter. De most komolyan: van valaki, aki egyáltalán még emlékszik erre az arcra? Azt már meg sem kérdezném, hogy akad-e olyan, aki szereti… És ha már ennyire szerencsétlenül járt szegény Gilgamesh, nem is feszegetném tovább a határokat, mert ki szeret belerúgni a földön fekvőbe, ugye. Mégsem mehetünk el szó nélkül a marhafejes tökfedője mellett. Oké, értjük a célzást, a karakter mitológiai eredetére utal, de ez itt mégiscsak egy marhafej.

5. Amikor a Vasember King Kong szeretett volna lenni

newsrama.com
newsrama.com

Mindenki tudja, hogy nincsen menőbb figura Tony Starknál, az acélos szívű vezérnél. Így is van ez mindig – kivéve, ha ezt az istentelenül borzalmas szerelést viseli. A Vasember-szerelésnek egy felturbózott menő gépezetnek kell lennie, a magastechnológia csillogó-villogó csodájának. Ez a verzió viszont inkább olyan, mintha valaki nemes egyszerűséggel elfelejtett volna műszőrt applikálni egy gorillajelmezre.

4. Űrróka

newsrama.com
newsrama.com

Diszkós gallér egy fehér, alsóneművel összevarrt dresszen, az egész szett alatt pedig egy tapadós harisnya – erről a szettről ordít, hogy csak valami perverz alak viselheti. És ha már a darabok viselője nem más, mint a létező legfurább űrbéli szuperhősök egyike, akkor azt kell mondanunk, a szerelés nagyon is passzentos. Ha csak egyetlen pozitívumot kell kiemelnünk a Csillagróka szerelésével kapcsolatban, akkor az az, hogy tökéletesen illik a Bosszúállók ügyeletes weirdójának nem kevésbé furcsa személyiségéhez. Bármiben le merném fogadni, hogy a főhadiszálláson ennek a csókának olyan szobája van, ahol a szőrmés szőnyeg és mozgó ágy az alapfelszereltséghez tartozik. Ha már a ruha teszi a rókaembert, és ez alapján ítéljük meg…

3. Mutáns Darázs

waspcrossingdisplay

Janet Van Dyne egyik legfontosabb védjegye mindig is kifinomult stílusérzéke volt. Önjelölt divattervezőként a Bosszúállók minden újabb fejezetében új göncöt kapott. Ezért sem igazán érthető, hogy miért döntöttek úgy a rajzolók a 90-es évek közepén, hogy Jeff Goldblum légyembere által megihletve újragondolják a karaktert. Vagy egy divatőrült védjegye az óriási szárny, az antenna és a narancssárga színű bőr lenne?

2. Sólyomszem kétszer

newsrama.com
newsrama.com

Sólyomszem klasszikus rucija mindig is a rajongók kedvence volt, amitől aztán csak még érthetetlenebbé válnak az esetek, amikor finoman szólva is kissé szokatlan szerelést kap. Kapott már pár érdekes szerkót képregényes pályafutása alatt, de egyik sem tudta lekörözni azt a borzalmas barna göncöt, amit a „Heroes Reborn”-széria részeiben kapott. Ez a sorozat egyébként sem a rajongók kedvence, de az, hogy Solyómszem barna cuccában leginkább önmaga csokiszobrára emlékeztet, már csak hab a tortán. Persze nem ez Sólyomszem gardróbjának egyetlen cikis darabja, akad még itt jobb is. A miniszoknyának nagy divatja volt a ’70-es években, mikor Clint is magára öltötte ezt a kis cirkusz-hangulatú partiruhát. A szemfüles megfigyelők pedig azt is kikövetkeztethették, hogy kedvenc bosszúálló íjászunk napi fürdőszobai teendőihez valószínűleg a gyantázás is hozzátartozhatott, hiszen ilyen tökéletesen sima lábakkal még sok nőtársam sem rendelkezik…

1. Amerika Kapitány páncélja

Cap_gear_and_Cap_h078

Kétség sem fér hozzá, a Kapitány szerkója az egyik legjellegzetesebb a képregény-történelemben. Ettől persze a döntés, ami a kedves rajzolót arra vitte, hogy kicsit felturbózza hősünket, és egy rusnya páncélos monstrumot faragjon belőle, annál meglepőbb. Igaz, hogy minden karakternek időnként kell egy kis dizájnos fejlesztés, de mégis miért kellett ráaggatni minden idők legikonikusabb Bosszúállójára egy amerikai focista kinőtt vállvédőit, és ezt a riasztó sisak/maszk/izé/bigyót? A kérdés persze költői, a válasz pedig maximum csak ennyi lehet: a ’90-es években minden képregény-rajzoló önmegvalósított.

A cikk eredetije megtalálható a newsrama.com-on.