HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Oknyomozó Raptor: Üdv újra itthon, Pókember… de ki vagy?

Régóta vártunk rá, most itt van egy trailernek köszönhetően, és furcsamód nagy a csönd Pókember negyedik filmes feldolgozásának megjelenése körül. Mi történt?

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Pókember-franchise egy kis szeletével már foglalkoztam egy korábbi cikksorozat egyik fejezeteként. Akkor azt vizsgáltam, hogy mi a helyzet a filmes és tévés feldolgozásokkal (adós maradtam néhány animációs sorozattal, melyet, esküszöm, egyszer pótolni fogok), miközben végigszaladtunk a Marvel sötét múltján. Mindenesetre most úgy néz ki, hogy Pókarc a Sony karmai közül időlegesen tiszteletét teszi a legújabb Amcsó Kapcsó filmben, aztán 2017-ben saját mozit is kaphat.

A karakterről a legfontosabb infók ezen a linken elérhetőek, nem is szaporítanám tovább a szót, göngyölítsük fel, hogy ki is lehet az új Pókember, akit a mindössze húsz esztendős Tom Holland fog alakítani.

HIRDETÉS

6dd12bb73ae5b6436b4dedd3e222722a

Mit tudunk Tom Holland Pókemberéről?

Könnyű lenne erre azt válaszolni, hogy semmit, de az avatott rajongók valószínűleg tudják (én magam bízom is benne), hogy anno amikor a második Andrew Garfieldes pók-mozi bedőlt, és a Marvel emberkedni kezdett a karakter jogait illetően, napvilágot látott egy szerződés(-szerű sajtfecni, de hivatalosan semelyik stúdió sem erősítette meg a dokumentum létezését), amiben a Marvel meghatározta, hogy az általa vászonra vinni kívánt Peter Parker milyen attribútumokkal kell, hogy rendelkezzen. Ezek alapján a Marvel által megvásárolt Peter Parkernek egy fehér gimnazistának kell lennie, csakúgy, ahogy az eddigi feldolgozásokban is (bár azokban mindig a gimi végén, az egyetem elején jártunk). Meg volt valami arról, hogy nem dohányozhat… (Ráadásul az, hogy ki volt emelve a karakter bőrszíne, nem azt jelenti, hogy  Marvelék benácultak volna, hanem, hogy egyértelműen nem Miles Morales-féle újkori Pókarc fog megjelenni a filmeken.)

spiderman

Ami egészen biztos, hogy kedvenc hálószövőnk karakterét illetően a Marvel kreatívjai a lehető legeredetibb storyhoz nyúltak vissza, ahol Peter még mindössze 16-17 éves. Ez a döntés több szempontból is érdekessé teszi a figurát, és egyben bővíti a stúdió eddigi filmjeinek műfajkavalkádját.

dddd

A 2017-es Pókember film, tuti, hogy a felnövés nehézségeiről fog szólniA young-adult pók-film nem is hangzik olyan rosszul, már csak azért sem, mert valaha a falmászó történetei éppen ezért tudtak hihetetlen sok fiatal rajongót berántani, mert Pókembernek nem elég, hogy volt egy rakás ellensége, de küzdött a sulival, a csajokkal, az iskolában elfoglalt státuszával, a nénikéjével is. Egyszóval élte a tinédzserek cseppet sem könnyű életét, ráadásul teljesítenie kellett a csodálatos és közkedvelt Pókemberként is.

Ne szaladjunk annyira előre, térjünk vissza az Amerika Kapitány trailerhez egy picit. Nektek is feltűnt valami Pókember szerkójával kapcsolatban? Ja, igen esélyes, hogy ez a vaspók-kosztüm valamilyen változata…

Vaspók-kosztüm…  VASPÓK-KOSZTÜM!!!44!!? MI A F@SZ?

Na jó. Kicsi rá az esély, de gyorsan elindítom ezt a konteót. Szóval először is, mi is az a vaspók-kosztüm?A Polgárháború előtt Vasember és Pókember szimpatizálni kezd egymással, előbbinek kapóra jön, hogy megnyerhet saját ügyének (regisztráció-pártiság) egy viszonylag népszerű hőst, utóbbinak pedig kielégül az a vágya, hogy végre valamilyen apafigura kerüljön az életébe, aki nemcsak róla, de családjáról is gondoskodik. Miután Peter a nyilvánosság elé áll személyazonosságát leleplezendő (minek következtében a szarfolyam elönti az életét, és mindennek köszönhetően aztán mégis a Kapitány oldalára áll), Tony Stark meglepi a falmászót a vaspók-kosztümmel, mely e képpen néz ki:

f1ea766c53453757a46f07369ed69ef5
Deviant Art

Ennek a vaspók-kosztümnek kettős funkciója van. Egyfelől Tony Stark nyomon tudja követni védence minden egyes mozdulatát (természetesen Peter tudta nélkül), valamint Peter is sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen az alap hálóvetőn kívül még egy rakás szuper kiegészítővel rendelkezik az öltözet.

Igen, tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ez a cucc még csak közelről sem hasonlít a trailerben látotthoz, viszont van egy apró momentuma ennek az előzetesnek, melyről a legtöbben megfeledkeznek, de legalábbis figyelmen kívül hagyják.

Láttátok? Nem? Akkor mutatom csak a lényeget!

Pókember szeme mechanikusan összeszűkül! Az eredeti maskara viszont nem tartalmaz a hálóvetőn kívül semmilyen mechanikus szerkezetet. Mivel a bejátszásban Tony szólítja meg Pókit, ezért feltételezhető, hogy a történet ezen pontján már egy ideje ismerik egymást, mi több, könnyen lehet, hogy a pár hónapja felbukkanó koncept-art is megjelenik a filmben, és ahelyett kapja Pókarc az új „összeszűkülő szemű” kezeslábast.

Spider-Man-concept-fan-art-Captain-America-Civil-War
Egy ideig ez a rajz keringett koncepciós rajzként a Polgárháborús Pókiról.

Alant pedig egy kép, állítólag magából a filmből, melyet egy filmklip részeként vetíttetek valamelyik Disney-eseményen.

spider-man-1

Hová tűnt a pókszerű pók-logó?

A szemfüleseknek még egy apróság szemet szúrhat, és a legvadabb konteókra adhat okot. Jelzem, a magam részéről pusztán érdekességként igyekszem kezelni a jelenséget. Pókember egy ideig tiszteletét teszi a Fantasztikus Négyesben, miután az Emberi Fáklya egy időre eltűnik a csapatból. Az újradizájnolt szuperhőscsapat kosztümjein molekulákra emlékeztető formák vannak, és a szórásból Póki rucija sem marad ki.

ff-character-designs-by-marko-djurdjevic-1297282390Az előzetesben látott ruhán pedig egy ilyen logó szerepel:

spider-man-captain-america-civil-war-logo-600x364

Ha távolról is, de van valami hasonló a két design között, legalábbis ami a szögletes formavilágot illeti. Persze nem gondolom, hogy ennek a ruhának bármi köze lenne a Fantasztikus Négyeshez, már csak azért sem, mert a következő pár évben még biztosan nem csatlakoznak az MCU-hoz. Mellékesen Pókember új kosztümje leginkább olyan, mintha Tony és Peter egy Adidas/Nike/Puma boltban vették volna meg, szóval tényleg elég nagy a valószínűsége, hogy ez már a Tony által összehorgolt pók-cucc, szóval akár még valami igaz is lehet a Polgárháború Pókembert érintő előzményeiből.
Mindenesetre… 

Bevallom, hogy nem látom még magam előtt Pókembert az MCU-ban, de szerintem senki sem. Ennek megfelelően szkeptikus is vagyok, hogy vajon miként fog működni a többi hős mellett, úgy, hogy ráadásul a karakter maga mindössze 16-17 éves. Sok lehetőség van a figurában, ráadásul a 2017-es filmről is szárnyra kaptak pletykák, amik vizionálják a Sinister Six történetet… na az lenne az igazi nagy tökösség!

spider-man-sinister-six

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.