HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Get Carter – Meztelenül is kemény és állja a sarat

71-ben nem csak az amerikaiak örvendeztettek meg minket egy kultikussá vált Harryvel, Európában is felbukkan egy stílusos névrokon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

71-ben nem csak az amerikaiak örvendeztettek meg minket egy kultikussá vált Harryvel, Európában is felbukkan egy stílusos névrokon: Harry Carter (Michael Caine). Ő viszont névrokonával ellentétben rossz, a szó legrosszabb értelmében, hisz egy kis juttatásért cserébe bárkit szívesen eltesz láb alól. Ezúttal viszont családi ügyek szólítják haza New Castleba, amit szívből utál, miután az öcskös felettébb gyanús körülmények között elhunyt. Carter emberről emberre haladva áll neki felgöngyölíteni az ügyet. Miközben mi élvezzük a borús Anglia nyomasztó hangulatát, mindenkinek lefagy az arca, amikor Carter épp nekiáll kikérdezni valaki.

Mike Hodges rendezőre érezhetően nagy hatással volt az új hullámos generáció, nemcsak az öntörvényű főszereplő okán, hanem azért is, mert nincsenek stúdiófelvételek, minden a szabadban játszódik, miközben Roy Budd főtémája is zseniális: miközben szól a basszus, a billentyűs parádézik.

Carter egyfajta anti-Bond, ugyanolyan angolos eleganciával jár-kel a poros kisvárosban, mint Bond a fényűző partikon, csak sokkal brutálisabb. Egy fatönkkel vágja fejbe az egyik szerencsétlent, a másiknak meg áttolja a képét az ajtóüvegen, közben pedig angol úriember módjára törli meg a kiskanalat étkezés előtt. A hirtelen vágásokkal próbálják kerülni az erőszak megjelenítését, de ha ez néha komikusan hat is, rettentő hatásos. Carter ezenfelül önző és arrogáns, a nőkkel is goromba, egyszóval az égvilágon semmi jó nincs benne, de mi mégis imádjuk, mert a maga ura, senki sem kötözködik vele de ha mégis, annak nagy eséllyel lőttek. A szó legszorosabb értelmében. Amikor Caine már nagyon csúnyán ráncolja a homlokát, mindenki sejtheti, hogy ebből semmi jó nem sül már ki: vagy a parkolóház huszadik emeletéről fog kihajítani egy tagot, vagy a winchester csövével veri pépesre. Akkor sem veszti el a lélekjelenlétét, ha épp pucérra vetkőzve szegezik neki a fegyvert. Carter alapjáraton véve elég nyugisnak tűnik, pedig rettentő pipa. Csak a gyerekpornó látványa az, ami képes kiborítani, tehát szorult ide azért némi szív, úgyhogy megy, hogy rendbe tegye a dolgot, később pedig a rendőrséget is sikerül profin megvezetnie.

HIRDETÉS