HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Ma van a Törölköző Nap!

Ugye nem indultál el törölköző nélkül otthonról?

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A National Towel Day (Nemzetközi Törölközőnap) tisztelgés Douglas Adams, korunk egyik – ha nem a legnagyobb – ünnepelt sci-fi szerzőjének emléke előtt, ugyanis az író két héttel ez előtt a nap előtt halt meg. Az ötlet, hogy ezen a napon tartsák a megemlékezést – Isten tudja miért pont két héttel később – egy fórumon jelent meg. 2001 óta pedig minden évben törülközős rajongók lepik el a világot. Ja, és a Nemzetközi Geek Büszkeség Napja is pont ugyanekkor van, bár a fenti videó tanúsága alapján erről nagyon kevesen tudnak.
Ne ess pánikba – legyen nálad törölköző!

https://www.facebook.com/watch/?v=588227234670978

Douglas Adams legismertebb regényében, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ban, a főszereplők első és legfontosabb szabálya, hogy mindig, minden körülmények között legyen nálad egy törölköző ha útnak indulsz a galaxisban. Ez különösen fontos akkor, ha éppen közeledik a világvége, mert a vogonok tervezett galaktikus hiperűrsztrádája útjában épp a Föld bolygó áll. Főszereplőnknek, Arthur Dentnek nincs mit tennie – barátja Ford unszolására – el kell hagynia a Földet ha nem akar meghalni. Egy űrhajóstopp következtében véletlenül viszont pont egy vogon űrhajóra kerülnek. Menekülésük során mindössze két eszköz van segítségükre: egy elektronikus útikalauz a galaxis minden tudásával és egy-egy törölköző.

HIRDETÉS

Akkor most „törölköző” vagy „törülköző” ? Lényegi különbség egyébként nincs, mindkét szó szótöve egy ige, és csak attól függően oszlanak frakciókra a nyelvhasználók, hogy melyikük melyik alakot hallotta gyakrabban. 

Csakúgy ahogy a szó helyes használata körüli vita, a problémák is – amik a mindennapi életünket nehezítik- egyidősek az emberiséggel. A problémák részleges kiküszöbölésére találta fel – ugyancsak az emberiség – a törölközőt/törülközőt. (A fenti sorok írója megrögzött törölköző-párti, ezzel magyarázható a törölköző szó következetes használata. /a szerk./)

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

És akkor mi az a Nemzetközi Geek Büszkeség Nap?

A ‘geek’ egy olyan szubkultúra aminek tagjai valamilyen specifikus érdeklődéssel rendelkeznek a képregényektől a videó játékokon keresztül a sci-fi, fantasy regényeken át a cosplayerkedésig. Sokan ezt persze elég gyerekes dolognak tartják, de egy biztos: egy geek mindig tud hova menekülni a valóság elől.

Manapság már nagyon sok mindenre büszkének kell lennie az emberiségnek, még ha a hétköznapok ezt nem is támasztják alá minden esetben. Így esett, hogy A Világegyetem Geekjei közös elhatározás útján úgy döntöttek, hogy a Törölköző Napon nem csak Douglas Adamsre emlékeznek hanem arra is, hogy büszkének kell lenniük arra is, hogy ők geekek.

Az lehetne ennek az egyik manifesztuma, hogy a büszkeség toleranciával párosuljon. Ha már azt szeretnénk, hogy minket geekeket elfogadjanak olyan fura csodabogaraknak akik szeretnek elveszni a technológiában és csodálatos fantáziavilágokban vagy beöltözni kedvenc karaktereiknek, esetleg egyszerűen csak szeretik a dolgokat egy másik szemüvegen keresztül nézni, akkor mi geekek is fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen!

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.