HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Sorozat kibeszélő: The Walking Dead 7×2 – Hiába a menő tigris

A hetedik évad második részében feltűnt ugyan egy új, karizmatikus szereplő, de sok volt a bullshitelés. Spoileres kibeszélő következik, amihez fontos az új szezon első két epizódjának ismerete.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A The Walking Dead sorozatát jól ismerők tudják, a széria dramaturgiája már csak olyan, hogy több szálon fut, s emiatt egy-egy epizódra ignorálja a fősodort. Amíg a szezonnyitó két kedvelt szereplő halálesettel hergelt, s Negan válogatott lelki gyötrődésekkel terrorizálta Rickéket, addig a második epizód sokkal lájtosabb vizekre evezett.

HIRDETÉS

Mint emlékezetes, az előző évad azzal ért véget, hogy Carol némi midlife crisistől vezérelve elhagyta Alexandriát, kis híján megölette magát, viszont segítségére volt Morgan és néhány páncélos ismeretlen lovas. A kút című epizódból pedig kiderült, hőseink hol kötöttek ki: a Királyságban.

Ez a viszonylag izolált település ráadásul olyan, mintha az ember Csodaországba pottyant volna, az emberek szemlátomást nem vesznek tudomást arról, hogy a település falain kívül dühöng egy zombiapokalipszis, ráadásul vezetőjük, Ezékiel, királynak képzeli és titulálja magát, akinek van egy

TIGRISE

Jó, oké, ez menő, viszonylag kevesen mondhatják el magukról Mike Tysonon és Tony Montanán kívül, hogy rendelkeznek eggyel, de ez kábé pont annyira realisztikus, mit amennyire szkeptikus Carol, amikor meglátja az ősz hajú rasztát az állattal.

FOX
FOX

Nagyon sokáig féltem, hogy az epizód végig ilyen bárgyú marad, hiszen Ezékiel segédje, Jerry is egy imbecil, az uralkodó saját frázisait írogatja fel mindenhová, sőt, a zabkásának örülő lakók sem százasok, de viszonylag hamar kiderült, a háttérben súlyos dolgok húzódnak. Ezékielt például keményen sarcolják Megváltók, de azért ők sem szentek, rothadt zombihússal etetik a jószágokat.

Szerencsére a végére egy kissé didaktikus beszélgetés során Ezékiel elmeséli Carolnak az „Édenkertben”, mit miért tesz, és szándékosan játszik szerepet. Elhangzik a

never bullshit a bullshitter

egysoros, amivel remekül festi le Ezékiel, hogy kár ködösíteni neki, amikor ő amúgy is király (höhö) ebben. (mondjuk továbbra is nehezen tudom elhinni, hogy Carol és Morgan ilyen hamar lett a „belső kör” tagja, de most ezt ugorjuk).

Értem én, hogy ez az epizód ennél sokkal komolyabb eseményeknek akar megágyazni, bemutat egy kis szeletet a Királyságból, előrevetíti, hogy Ezékiel fontos szerepet játszik majd a Negan elleni harcban és egy nagy formátumú karakter segítségével a megtépázott egójú Rick társra lelhet, de ez az epizód maga volt a tömény dögunalom.

Azt mindenesetre aláírom, hogy biztosan a sorozat előnyére válik, ha megismerünk minél több közösséget, ahol azon kívül, hogy le kell gyakni egymást, előtérbe kerülnek a hétköznapi társadalomépítő törekvések is. Hiszen azt ne felejtsük el, ez a sorozat nemcsak a zombikról szól. Az csak egy keret, ami arra szolgál, eljátszunk a gondolattal, mit teszünk, ha egy kataklizma után újra kell építeni a világot. Milyen szabályok, törvények mentén tennénk ezt? Ki lenne a főnök? Mitől lenne ő a főnök? Hogyan büntetnénk meg a bűnösöket? Ki mondaná meg, hogy kik bűnösök? Stb.

Ettől a Királyságos száltól tehát azt várom, sok mindent előremozdítson a hetedik évadban. Nem akarom, hogy minden epizódban meghaljon egy Glenn-típusú karakter, hiszen ez fenntarthatatlan + nem is a Trónok harcát nézzük, de olyan uncsi teszetoszázgatást sem akarok nézni, mint a második vagy hatodik évad.

Bővebben ebben az videóban is kibeszéltük a The Walking Dead A kút című epizódját:

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.