HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Oknyomozó Raptor: Kiszivárogott a Trónok harca hetedik évadának teljes sztorija

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az online világ (talán) legnagyobb fóruma, a Reddit egy információs szelep, amin keresztül folyamatosan, nagy, rotyogó hangrobajjal áramlik ki a kért és kéretlen információ. Általa tekinthettünk be Schumacher reklámszerződésébe, idő előtt tudhattuk meg a Moto Z okostelefon árát, ezen keresztül vethettünk pillantást Quentin Tarantino színészigényeire a Ponyvaregény kapcsán. A Reddit tagjai jóindulatú közreműködésével tudhattuk meg a Star Wars VIII alcímét, majd teljes forgatókönyvét, ott rántották le a leplet a Pretty Little Liars főgonoszáról és azt is megtudhattuk, mi lesz a Trónok harca következő, hetedik évadjában. Mindezt epizódról epizódra! Tehát aki nem bír magával a következő év nyaráig, most itt bepillantást nyerhet a következő évad pár huncut részletébe a teljesség igénye nélkül. Röviden: bazinagyot spoilerezünk! (Én mindenkit arra bíztatok, olvassa végig, nehogy már csak magamat fosszam meg a meglepetés élményétől).

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Trónok harca következő évadepizódjainak fontosabb pontjait az „u/awayforthelads” nevű felhasználónak köszönhetjük, legalább is rá hivatkozik „maurencreates”. Hogy mennyire hitelesek ezek a súlyos spoilermorzsák, azt sajnos nem tudjuk megmondani, de talán jelent valamit, hogy az elsőként említett felhasználót törölték (vagy törölte magát) a Redditről. Annyi biztos, ő volt az, aki megszellőztette a Star Wars VII forgatókönyvének egyik alapváltozatát és jók voltak a tippjei. A következő pár sorban mi csak pár érdekesebb fordulatot emelünk ki, de a teljes reddit bejegyzést megtekinthetitek itt.

21ecebeed55cdc8bed1166a700cfc529

Nézzük hát epizódonként:

Az előző évad badass tini úrnője, Lyanna Mormont visszatér a hetedik évad első epizódjában. Ugyancsak az évadnyitó pilotban érkezik meg Deny Sárkánykőre (Dragonstone). Remélhetőleg egy gyönyörűen beállított, alig vágott jelenetben bevonul Stannis egykori tanácstermébe, kinéz az ablakon, meglátja a családi örökséget, Westerost, majd rápillant a térképre faragott míves asztalra, felemel egy „sakkfigurát”, majd Tyrionra néz, aki ennyit szól: „Akkor kezdhetjük?” és csapó. Aztán szurkolhatunk, hogy a katarzis kitart a következő epizódig, aminek a rövid szinopszisát is közölték a redditen, így mi is publikáljuk azt.

HIRDETÉS

A második epizódban a Trónok harca Lázára, Havas Jon holló-táviratot kap Denytől, aki összehívja Westeros urait egy kis megbeszélésre a birodalom sorsáról és egyebekről. Jon és Davos úgy döntenek, megjelennek, persze saját érdekektől hajtva: szükség van Sárkánykő sárkányüvegére, ugyanis, mint már évadokkal ezelőtt kiderült, az a Más (White Walker) áfium ellen való orvosság. Távollétükben Jon Sansára hagyja Derest (Winterfellt). Vajon Kisujj ismét megkörnyékezi Sansa hiúságát bogarat ültetve a fülébe: biztos egy fattyúnak kell lennie Deres és Észak urának?

A harmadik epizód morzsái szerint ez még nem derül ki, viszont Jon találkozik Denyvel, aki rögtön arra kéri őt, legyen szíves és térdeljen le a jogos uralkodónő előtt. Na de észak királya, aki a szabad néppel élt és velük dolgozgat, nem térdel csak úgy le mindenféle messziről jött szöszi előtt, így a protokoll-gesztus elmarad. A Redditen leírtak szerint Deny kezdettől fogva tiszteli Jont, de hogy fordítva is így van ez, az kérdéses. Jon felhívja Deny figyelmét a Másokra, aki tamáskodik, viszont Tyrion Jon mellé áll. Eközben Bran megérkezik Deresbe. Jon valószínűleg ebben az epizódban találkozik Theonnal is, akinek a tudtára adja: ha nincs Sansa, már halott lenne.

A következő, negyedik epizódban Arya is megérkezik Deresbe.

Ötödik epizód: Jorah – akit Sam Óvárosban meggyógyít halálos betegségéből – megjelenik Sárkánykőn és újra spanok lesznek Denyvel. Jon megtudja, két „féltestvére”, Arya és Bran Deresben tartózkodnak. Deny dothraki-seregével vélhetőleg ebben az epizódban rajtaüt a Lannistereken, akik éppen a síkvidékről tartanak hazafelé. Annak ellenére, hogy a Lannisterek birtokában van egy Quiburn által tervezett anti-sárkány elhárító dárdavető lőfegyver, vereséget szenvednek. Jaime-t Bronn menti meg Deny sárkányától. Épp, hogy megússzák a dolgot.

Ezután (vagy ezelőtt?) Jamie, Bronn, Tyrion és Davos titokban gyűlést tartanak, ahol Tyrion arról próbálja meggyőzni Jamieéket, hogy jobban járnak, ha megadják magukat Denynek. Jamie elveti az ötletet. Míg Deny háborúzik, addig Jon találkozik Drogonnal. Jon nem fél, sőt, cukiskodnak: Jon simizi Drogont, Drogonnak ez jól esik, az éppen visszaérkező Denyt pedig a szituáció meglepi egy kicsit (szerintem itt simán rágerjed Johnra).

Az ötödik epizód egyik meglepetése Gendry visszatérése lehet, akire Davos akad rá. Az ifjú kovács… kovácsol. Sam és Szegfű pedig elhagyja Óvárost, hogy Deresbe menjenek.

Az ötödik rész végén Jon eldönti, akkor is bebizonyítja Denynek, hogy a Mások léteznek.

A hatodik epizódban Jon elhatározásától fűtve Thromunddal, Beric-kel, Thoros-szal, a Vérebbel és Davos-szal a Keleti Őrség tengermelléki partjához utaznak zombivadászatra. Kisvártatva szembetalálják magukat az Éjkirály élőhalott seregével. Van egy nagy élőhalott jegesmedvéjük. A maci megöli Thorost – ez a jelenet valószínűleg tradícióhíven teátrális és szomorú lesz. A túlerő miatt kénytelenek vízre szállni. Roppant izgalmas végközeli pillanatok következnek: az élőhalottak körbe veszik Jon csapatát, amikor hirtelen felbukkan a Viharban született sárkányai hátán és visszarepíti őket a Keleti Őrséghez, kivéve Jont, aki annyira tökös, hogy Hidegkéz, azaz Benjen oldalán megküzd az Éjkirály hordájával. Természetesen a túlerő még mindig túlerő, így Benjen az életét (vagy mégsem?) áldozza, hogy Jon elmeneküljön lova hátán.

A hatodik epizód legnagyobb cliffhangere: az Éjkirály megöli Deny sárkányát, Viseriont és saját, élőhalottat csinál belőle, egy ölebet!!!!

Ja, és Jon felajánlja, hogy lemond az észak királya címről, ha Deny segít a Mások elleni harcban.

spoiler

Évadzáró hetedik epizód:

Az évad egy bizonyos pontján Kisujj megpróbálja egymás ellen fordítani Sansát és Jont azzal a levéllel, amit Cercei nyomására Sansa írt Robbnak, felszólítva őt, hogy adja meg magát és fogadjon hűséget Joffrey-nak. Sansa, Bran segítségével rájön a sompolygásra és halálra ítéli Kisujjt és a hagyományokat tisztelendő Arya, aki végrehajtja a kivégzést.

Az évadzáróban egy közös találkozóra kerül sor a sárkányoknak fenntartott kuckóban, ahol gyakorlatilag egy helyen lesz az összes főszereplő. Itt két dolgot demonstrálnak: Jon bemutatja Cerceinek és királyi droidjának, a Hegynek, hogy a mások léteznek, erősek és az egyetlen fegyver ellenük a sárkányüveg. Másodsorban pedig azt, hogy a sárkányok tüze nem vicc. Miután Cercei szembesül az élőhalottak létezésével félelmet színlel és ígéretet hazudik, hogy annyi embert küld északra, amennyit csak tud, hogy segítse az élőholtak legyőzését. Ám eredeti terve, hogy a Mások ledarálják ellenségeit, megtisztítva ezzel Westerost, ő pedig uralkodik majd. Tervét megosztja Jamie-vel, aki kiábrándulva északnak indul.

Cercei itt beszél először újra Tyrionnal. Másnap vérben cuppogva ébred. Vélhetőleg várandós volt és elvetélt.

Bran és Sam rájön kicsoda Jon: árja és legitim Targaryen, aki az Aegon nevet kapta. Lesz flashback is: Rhaegar nem rabolta el Ned hugát, Lyannát, hanem megszöktette és összeházasodtak, így Jon minden, csak nem fattyú. A hír örömére, vagy az izgalmas események hatására, de Jon és Deny dugnak egy egészségeset.

Az epizód végén a Falnál megjelenik az Éjkirály, és a megkékült Viserion, aki kék tűzzel olvasztja a falat. Folytatás 2018-ban.

Mint ahogy azt láthatjuk, és ha igazak a tippek, a Trónok harca következő fejezete  igen intenzívnek ígérkezik. Az évadot Jeremy Podeswa, Mark Mylod, Matt Shakman és Alan Taylor négyese rendezi, a fent belinkelt Reddit posztban pedig találhattok további, itt le nem jegyzett spoilereket, valamint felvételeket a forgatásról.

administrator
Nagyjából 2015 óta vagyok hülye film-, sorozat- meg videójáték kritikus. Az írásaimmal nem akarom megmondani, hogy mit szeressen az olvasó, vagy mit ne. Csak tippeket adok az idő felhasználását illetően. - Mondom ezt én, akinek rohadt hosszúak a cikkei.