HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Oknyomozó Raptor: A legmeghökkentőbb Trónok harca-teória: Bran lenne az Éjkirály?

Véget ért a Trónok harca utolsó előtti évada, de még messze vagyunk a végétől, ezért bőven van lehetőségünk megtippelni az utolsó évad történéseit. A könyvek és a sorozat rajongói előszeretettel gyártanak teóriákat bizonyos karakterekre és történetszálakra vonatkozóan, ezek közül a leghíresebb egyértelműen a R+L=J, ami a fattyúnak hitt Jon Snow valódi származását tippelte meg idő előtt. Persze nem minden teória bizonyul igaznak, és a hetedik évad során nem is nagyon lehetett ténylegesen találgatni, hiszen szinte minden fontosabb fordulat előre kiszivárgott. Mégis van egy elmélet, ami kiemelkedett a Reddit bugyraiból, és azóta számtalan cikk foglalkozik a témával: vajon Bran Stark valójában az Éjkirály? Az első hallásra hajmeresztő teóriának van valóságalapja, és egyben egy elég szomorú véget jelenthet a Stark család számára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bran a legfiatalabb életben maradt Stark, aki ebben az évadban számos mém kedvenc főszereplőjévé vált, mint „minden spoilerek tudója”. Háromszemű hollóként képes látni a múltat és a jelent – a jövőbelátó képességeiről eltérnek a vélemények – ezzel jócskán fel is kavarta az állóvizet, leginkább a finálé két fontos jelenetében: Kisujj halálra ítélésekor és Jon Snow igazi származásának felfedezésekor. Az, hogy pontosan mit tud Bran, illetve mire használja a képességeit, egyelőre rejtve maradtak a nézők számára, ám a rajongók kiszúrtak bizonyos jeleket, amelyek arra utalnak, hogy Bran elsődleges célja megakadályozni a Mások győzelmét az élők felett, ezt pedig időutazással kísérli megtenni.

Az Éjkirály teória megértéséhez összegezzük, hogy Bran képességeiről mit tudunk. Egyrészt képes beleszállni élőlények tudatába, ezáltal az ő szemükkel látva a világot, illetve valamennyire irányítani is tudja őket, legalábbis ezt tette Hodorral, amikor a szerencsétlen sorsú óriásnak kellett megvédenie őt a holtaktól. Azonban azt is tudjuk, hogy ha Bran túl sokáig marad valaki másnak az elméjében, ezzel azt kockáztatja, hogy örökre ott ragad. Az is kiderült már, hogy Bran utazásai nem maradnak nyom nélkül, hiszen amikor visszautazik az időben Jon születéséhez és apja láttán felkiált, Ned visszafordul, tehát hallja Bran hangját.

HIRDETÉS

Ennek tudatában tételezzük fel, hogy a jövőbeli Bran, aki látja a Mások hódítása által bekövetkező tragédiát, úgy akarja megmenteni a világot, hogy a múltba visszautazva megpróbálja őket még a katasztrófa bekövetkezte előtt elpusztítani. Erre több lehetséges bizonyíték is létezik, vegyük őket sorra.

A belső hangok az őrült király fejében

Aerys Targaryen, azaz Daenerys apja elég kínos pont a Targeryen ház történetében, nem véletlenül kell a Sárkányok Anyjának állandóan azt bizonygatnia, hogy ő nem fog bekattanni, mint az apja. Azonban mi van akkor, ha szegény Aerys hasonló okokból bolondult meg, mint Hodor? Az őrült királyról tudható, hogy belső hangok vezérelték, és az utolsó parancs, amit kiadott az, hogy

Égessétek el mind!

Márpedig ez a mondat éppen vonatkozhat a Mások seregére is, és lehetséges, hogy Bran próbálta meg sikertelenül figyelmeztetni a királyt a közelgő veszélyre. Miután ez a terve meghiúsult, a még távolabbi múltban kereshetett megoldást a Mások problémájára.

Építő Brandon nem véletlenül húzta fel a falat

A hatalmas, Westerost védő jégfal remek megoldás volt a Mások kizárására, egészen a fináléig, és a fal építésnek ötlete lehet, hogy szintén az általunk ismert Bran Starktól származott. Még a neve is egyezik a fal építéséért felelős Brandonnal, ráadásul Építő Brandonhoz köthető egy fontos mondat:

Mindig lennie kell egy Starknak Deresben.

Ez lehet azért hangzik el, mert a Stark fiú biztosítani akarta a Stark családfát, ezzel saját megszületését is.

De ettől még miért lenne Bran az Éjkirály?

Itt válik igazán elvetemültté a teória, ugyanis ha Bran igazán hatékony munkát akar végezni, akkor megpróbálja megakadályozni az első Más, vagyis az Éjkirály születését. Egy korábbi évadban láthattuk, hogy Bran visszautazik az időben, és végignézi, ahogy az erdő gyermekei átváltoztatják az Elsők egyikét Mássá. Mindeközben épp az átváltoztatott férfi elméjében tartózkodhat, ugyanis amikor az erdő gyermekei leszúrják sárkányüveggel, a látomás közben Bran megvonaglik a fájdalomtól. Ha Bran a leendő Éjkirály elméjében tartózkodott az átváltozáskor, fontos kérdés, hogy sikerült-e időben visszatérnie. Ha nem, akkor ez azt jelenti, hogy énje egy része azóta is az Éjkirály testében ragadt. A teória mellett szóló erős érv, hogy az Éjkirály az egyetlen, aki mindig észreveszi Brant a vízióiban, sőt, egyszer meg is érintette. Ráadásul az Éjkirály egyszer már futni hagyta Jon Snowt Hardhome-nál, amire nincs más magyarázat, mint hogy életben akarta hagyni valamiért (talán Bran avatkozott közbe?).

Lehet, hogy az Éjkirály Bran-mentes, de valami akkor sincs rendben vele

Az Éjkirály különleges képességekkel rendelkezik, amiket vagy az esetlegesen benne élő Brantől örökölt, vagy ettől függetlenül sajátított el. Az évad egyik legszomorúbb pillanata volt, amikor Daenerys egyik sárkánya, Viserion jégdárda általi halált halt az Éjkirály keze által. Nos, elég furcsa, hogy 1.: az Éjkirálynál volt sárkánygyilkolásra alkalmas eszköz 2.: pontosan elegendő jégdárdát hozott magával. A szemfülesek észrevehették, hogy összesen három Másnál van láthatóan sárkányölésre tervezett jégdárda – a másik kettő kisebb jégyfegyvert tart a kezében – ami megegyezik Dany sárkányainak számával. Raádásul ezt továbbgondolva még akár azok a dramaturgiai hibának feltételezett kérdések is megválaszolódnak, hogy mégis miért volt a holtak seregénél sárkányhúzásra alkalmas lánc, és minek vonult olyan magabiztosan a fal felé az Éjkirály úgy, hogy a falat ledönteni képes jégsárkány csak az utolsó pillanatban került be a képbe. Márpedig ha az Éjkirály látja a jövőt, akkor eléggé vesztes pozícióból indulnak az élők.

Mit jelenthet az Éjkirály halála a Stark család számára?

A teória legsúlyosabb felvetése nem is csak Bran személyes tragédiájáról szól, hanem az egész Stark család jövőjéről. Ugyanis az utolsó előtti részből megtudhattuk, hogy ha megölsz egy Mást, akkor az összes általa teremtett lény automatikusan együtt hal vele. Pontosan ezért is sürgeti Dondarrion Jont, hogy ölje meg az Éjkirályt, ezzel elpusztítva az egész hadseregét. De valóban csak a zombihadsereg végét jelentené ez a cselekedet?

Kicsit is ismervén George R. R. Martint, nehéz azt feltételeznünk, hogy ilyen könnyen adná a győzelmet. Ő maga is keserédes befejezést ígért, a sorozat készítői, Weiss és Benioff pedig azt nyilatkozták, hogy még egy óriási csavart tartogatnak az utolsó évad legvégére. Azt tudjuk, hogy a Starkok ősei az Elsők közül eredeztethetők, és így elég jó esély van arra, hogy maga az Éjkirály is Stark volt az átváltoztatás előtt. Ebben az esetben pedig felmerül a kérdés, hogy vajon az Éjkirály halálával meghalnak a lélegző leszármazottai is, vagyis a Starkok? Ha igen, akkor egyetlen kardszúrással pusztulna el a legnagyobb közönségkedvenc család, ami amennyire szörnyen hangzik, olyannyira lenne jellemző Martinra.

A finálé is ráerősített a Stark család és a Mások kapcsolatára

A teóriát megerősíteni látszik a hetedik évad utolsó jelenete, ugyanis bár első ránézésre a legtöbb nézőnek elkerülte a figyelmét, az összeomlott Falon keresztül Westerosba masírozó Mások serege nagyon különleges formát alkot:

Emlékeztet ez a kép valamire? A holtak elég egyértelműen egy farkasfejet formálnak, mégpedig nem is akármilyet, egyszerűen nem lehet nem belelátni a Stark ház jelképét:

Sokan ezt döntő bizonyítékként értelmezik arra vonatkozóan, hogy Bran az Éjkirály, de akármilyen szkeptikusan álljunk is hozzá ehhez a teóriához, egy dolog biztosnak látszik: van valami összefüggés a Starkok és a Mások között.

Az új évadra még legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két évet kell várni, addig bőven meg tudjátok emésztgetni az internetet elárasztó számtalan teóriát, illetve kommentben meg is oszthatjátok velünk a kedvenceiteket. Addig is, Valar Morghulis!

Forrás:
Maison2500
Telegraph
Buzzfeed

A hetedik évad epizódonkénti kibeszélőit itt találhatjátok:

1. rész2. rész, 3. rész4. rész5. rész 6. rész7. rész