HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

A Roboraptor szerint: 2017-ben ezeket a könyveket még elolvashatod, mielőtt megnézed a filmet

Könyvek, melyeket érdemes elolvasni, mielőtt az adaptációt megnézed.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szerkesztőségünk tagjai azt tapasztalták – ki felháborodva, ki csalódottan -, hogy a premier előtt hiába próbálják megszerezni Stephen King Az című kétrészes regényét, azonban az hiányzik a könyvesboltok polcairól, sőt az antikvár példányokat is áron felül lehet beszerezni. A Setét torony sorozat egyes köteteivel ugyanez a helyzet. Ennek okán gyűjtöttük össze a nem túl távoli jövőben megjelenő, vagy már minisorozatban éppen futó könyvadaptációkat, hogy mindenki időben tudjon még szert tenni egy példányra, ha a megtekintés előtt el szeretné olvasni.

Európa Könyvkiadó, 2017

Stephen King: Az

Kapható: újra kapható

HIRDETÉS

Antikvár: túlárazva, de még fellelhető

Várható kiadás: szeptember 5.

Premier: szeptember 7.

A horror műfaj kedvelői már biztosan várják az újabb King-adaptációt, már csak azért is, mert az idei horror felhozatal nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sajnos a boltok polcain teljes hiány van az Az köteteiből, ezért nagyrészt csak antikvár példányban juthattunk hozzá. Szerencsére az Európa Kiadó reagált a megnövekedett igényekre, és szeptember 9-től újonnan is meg tudjuk vásárolni a könyvet. Ez a dátum sajnos elég közel esik a premierhez, így azoknak, akik nem tudnák pár nap alatt átrágni magukat a könyvön, mire a film megjelenik, marad a kölcsönkérés, esetleg a könyvtár.

A könyvben hét kiközösített gyerek szövetséget köt a városukat fenyegető rém, az Az legyőzésére. Az egy bohóc képében jön el, és számtalan hullát hagy maga után huszonhét évente. Maga a kötet természetesen, ahogy az írótól megszokhattuk, nem csak egy csapat gyerekről szól, akik eldöntik, hogy leszámolnak a gonosszal, hanem szól a gyerekkor félelmeiről és viszontagságairól, a barátságról és a felnőttségről is.

Nem csak azoknak érdemes beszerezni és elolvasni a könyvet, akik most szeretnék felfedezni maguknak Kinget, vagy a film miatt rászánják magukat, hogy előbb könyvben megismerjék a sztorit. Azoknak is ajánljuk, akiknek bejött a tavalyi év egyik legsikeresebb netflixes sorozata, a Stranger Things. Maga a sorozat eleve sok Stephen King-utalást tartalmaz, viszont az Az egyértelmű inspirációt jelentett az alkotók számára.  Így aki már várja az októberben induló második évadot, annak számára is hasznos olvasmány lehet az Az.

Agave Könyvek, 2015

Ernest Cline: Ready Player One

Kapható: igen

Premier: 2018. március 30. (USA)

Gamereknek, illetve geekeknek egyaránt kötelező olvasmány. 2044-ben járunk, egy disztópiában, mely nem is annyira elrugaszkodott a mai valóságtól. Egy OASIS nevű szimulációval azonban a regény hőse elmenekülhet a kiábrándító valóságból. Miután a program tervezője meghal, bárkinek lehetősége nyílik, hogy hozzájusson a vagyonához, aki képes a virtuális utópiában elrejtett feladványokat leggyorsabban megfejteni.  Ennek pedig mi más lehetne a feltétele, mint a populáris kultúra beható ismerete.

Hősünk, a gimnazista Wade Watts élete azonban veszélybe kerül, amikor bejelentkezik az OASIS-ba és megoldja az első feladványt, mert rengetegen vágynak a virtuális világ kincsére, akik akár ölni is képesek lennének a hatalomért és a vagyonért.

A filmet Stephen Spielberg rendezi, a főszerepet pedig Tye Sheridan játssza, akit legutóbb a fiatal Cyclopsként láthatott a geek közönség az X-Men: Apokalipszisben. Érdekesség, hogy a felkért rendezők közül, mint Nolan, Zemeckis, Matthew Vaughn, Peter Jackson vagy Edgar Wright éppen Spielberg valósítja meg végül az adaptációt, mivel az ő munkásságára maga a regény is nem egy utalást tesz. Spielberg már a 2005-ös Világok harca óta nem rendezett sci-fit, ezért kíváncsian várjuk a mozikban a Ready Player One-t.

Animus Kiadó, 2002

Madeleine L’Engle: Időcsavar

Kapható: újonnan nem

Antikvár: nem kapkodták még el mindet

Várható kiadás: ?

Premier: 2018. március 9. (USA)

Mikor tizenéves koromban olvastam ezt az ifjúsági regényt, akkor ugyanúgy szerettem, ahogy Az emlékek őrét, vagy a Stanley, a szerencse fiát, stb. Viszont az Időcsavar és folytatásai abban kilógtak a sorból, hogy sokkal inkább sci-fi irányba vitték a történetet. Az Időcsavarban a gyerekek tudós apjukat keresik, aki két éve tűnt egy kísérlet következtében. A gyereknek téren és időn kell átverekedniük magukat, hogy megtalálják. Ez a regény, ugyanúgy, ahogy sok más Animus kiadós kötet ebből az érából, kifejezetten abban a korban élvezhető, amikor az olvasó még egyidős a szereplőkkel. Ha nem újraolvasásra készülünk, hanem most vennénk először a kezünkbe a könyvet, akkor készüljük fel az ifjúsági regények minden hátulütőjére. Ettől függetlenül a film előtt valószínűleg érdemes rászánni azt a pár napot, amíg végigolvassuk a regényt – már csak azért is, mert egyre több ifjúsági regényfeldolgozás született mostanában, mely próbálja felnagyítani a kamaszoknak szóló üzenetet, kiterjeszti a látványvilágot, és nagyobb neveket próbál castingolni, hátha az elviszi a hátán a filmet. Sajnos pl. Az emlékek őre feldolgozás megtekintése után nem csodálkoznánk, hogyha a nézőknek eszükbe sem jutna elolvasni a regényt. Ezért ezt a hatást megelőzendő, érdemes már előre elolvasni, aztán már nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, hogy a könyv jobb volt.

Alexandra Kiadó, 2016

Gillian Flynn: Éles tárgyak

Kapható: igen, viszont mivel az Alexandra szerzőjéről van szó, kérdéses az utókiadása, így aki mindenképpen meg akarja szerezni, annak ajánljuk, tegye meg, mert ha kifogy, ki tudja mikor kerül megint a polcokra

Premier: még ebben az évben

A Holtodiglan szerzője, Gillian Flynn első megjelent könyvét nyolcrészes minisorozatként láthatjuk, elméletileg még az idén. A történet főhőse, Camille Preaker, – akit a sorozatban Amy Adams alakít majd – arra kényszerül, hogy visszatérjen szülővárosába, ahol az ott történt gyerekgyilkosságokat, és egyben saját múltját is próbálja felderíteni. Boldogtalan gyerekkorának emlékei kezdik kísérteni, így egyre inkább azonosul az áldozatokkal, majd saját élete is veszélybe kerül. Ahogy a történet halad előre, kezdünk rájönni, miért is menekült el innen anno Camille, és miért nem szeretett volna visszatérni. Wind Gap, a történet helyszíne tipikus amerikai kisváros.

Ez Wind Gap. Mind ismerjük egymás titkait. És ki is használjuk.

Mindenkinek van rejtegetnivalója, ez a kisvárosi közösség természetes állapota egészen addig, amíg nem történik valami, ami a közösséget megrázza, és ezek a lappangó titkok elkezdenek feltörni. Így a regényben legalább olyan hangsúlyos a lélektani vonal, mint maguknak a gyilkosságoknak a kinyomozása. Akinek tetszett a Holtodiglan – könyvben vagy filmben, azoknak mindenképpen ajánljuk az Éles tárgyakat, melyen egyáltalán nem érezni, hogy a szerző első könyve, bármelyik Gillian Flynn-művel felveszi a versenyt. Maga a sorozat ötlete teljesen jól illeszkedik elméletben a történetvezetéshez, ahogy idén a Hatalmas kis hazugságok minisorozat-adaptáció is bevált, reméljük Flynn könyvének is jót tesz majd ez a formátum.

Gabo Kiadó, 2014

Robert Galbraith alias J. K. Rowling: Kakkukkszó

Kapható: igen

Premier: augusztus 27.

Rowling álnéven írt krimijét a Strike című sorozat első három része dolgozza fel, melynek első két epizódja már meg is jelent. Azonban akik a magyar megjelenést várják, vagy legalább az évad végét, még előtte elolvashatják az adaptáció alapját adó regényt. A főhősünk, Cormoran Strike egy modell meggyilkolásának ügyében nyomoz, akinek halálának ügyét öngyilkosságnak ítéli a rendőrség. A nyomozónak lehetősége nyílik ezzel, hogy egyenesbe jöjjön anyagilag, azonban a nyomozás egyre sötétebb fordulatokat hoz, és az ő élete is egyre inkább veszélybe kerül.

Aki szereti a könnyedebb krimiket, a Poirot-könyvek gyakorlatát továbbvivő, lassan építkező regényeket, az biztosan nem fog csalódni Rowling könyvében. Strike nyomozót követve London elitvilágába is betekintést nyerünk, és emellett egészen eredeti karakterekkel találkozunk. Az írónő elrugaszkodott a Harry Potter-kötetek világától, de a „mesélő” technikáját ez esetben is ugyanúgy alkalmazza. A hard-boiled krimik kedvelőinek inkább a következő könyvet ajánljuk:

Európa Könyvkiadó, 2014

Stephen King: Mr. Mercedes

Premier: augusztus 9.

A listánkat egy King-adaptációval kezdtük, és azzal is zárjuk: A Mr. Mercedes saját elmondása az író az első hard-boiled krimije. A sorozat első négy epizódja már meg jelent, és októberben várható az évad zárása. Tehát még az évad vége előtt bőven van idő elolvasni/újraolvasni a regényt, mely sem sztoriban, sem minőségben nem lóg ki a King-könyvek sorából.

A történet szerint Bill Hodges, a nyugdíjból tér vissza, amikor levelet kap a Mercedeses Gyilkostól, és az ámokfutó nyomába ered. Megpróbálja megakadályozni Brady Hartfield tervét, hogy az egyszeri lopott Mercedesszel elkövetett tömeges gázolásból sorozatos merénylet legyen. Ahogy King-től megszokhattuk, a jó küzdelmét láthatjuk a gonosszal, miközben bepillantást nyerünk a gyilkos őrült gondolataiba.

 

Listánkon szereplő könyvek adaptációit érdemes (lesz) megtekinteni, akkor is, ha a könyvet még nem olvastuk, hiszen nem egy regény a film/sorozat ismeretében is izgalmas olvasmány. Természetesen a listánk nem teljes, 2017-2018-ra még várható sok geek témájú könyvadaptáció, mint a Philip K. Dick’s Electric Dreams fedőnevet viselő sorozat, mely K. Dick novellákon fog alapulni – a cím megtévesztő, de természetesen érdemes attól függetlenül elolvasni az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?‎ című művet, aki még nem tette, hiszen október 5-én jön a Szárnyas fejvadász 2049, melynek eredetije ezen a regényen alapul. Aztán fog még jönni Phillip Pullman Az Úr Sötét Anyagai-trilógiájának BBC-s minisorozat-feldolgozása is, amely reméljük jobban sikerül, mint Az aranyiránytű 2007-ben megjelent adaptációja. Sarah J. Maas több YA-regényének is várható filmfeldolgozása a jövőben. Nem is beszélve a folytatásokról, például A szolgálólány meséje jelentkezik jövőre második évaddal. A Series of Unfortunate Events következő évada is jövőre jön, addig még bőven nekiállhatunk a sorozatnak könyvalakban is. A sort még hosszan lehetne folytatni, de hiszen mindig jönnek az újabb adaptációk. Ha értesülünk egy könyv készülő feldolgozásáról, és érdekel minket a sztori, érdemes azonnal utánanézni, meg tudjuk-e szerezni a könyvet újonnan, vagy antikvár formában még a premier előtt.

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6