HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

BÓNUSZ! A Batman rajzfilmsorozat legjobb egyrészesei

A 10 legjobb Batman-sztorit rangsoroló listánkról sok apró gyöngyszem maradt le az egyrészes TAS-epizódok közül, de még mielőtt kétségbeesésünkben fejvesztve ugranánk ki a tizedik emeletről, hogy ez még is hogyan történhetett, mindenki nyugodjon le a… szóval csak nyugodjon le. Itt vannak a legjobb egyrészesek is!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

1. Over the Edge

Ez az igazi „Holy fuck!”-epizód, elvetemült adrenalinbomba, amiben Gordon őrült hajtóvadászatot hirdet Batman ellen. Barbara meghal, Batman lelepleződik, a világ szétesik – mindez alig több mint negyed óra alatt. A vége különösen jól sikerült, itt a sorozat azt sugallja, hogy az öreg Gordon igazából mindenkiről tud mindent, vagy ha nem is mindenkiről, a lányáról biztosan.

2. Perchanche Dream

Bruce Wayne egy nap arra ébred, hogy minden rendben, a szülei élnek, Selina Kyle a barátnője, ő pedig boldog, vége a denevér rémálmának. Nem is tudom, mi nem stimmel ezzel. A történet ismerős lehet a Superman képregények lapjairól, és a vonatkozó Igazság Ligája részből, de itt sem működik kevésbé jól, sőt, itt egészen a végéig nem derül ki, hogy mi van.

3. Legends of the Dark Knight

Igazi meta-epizód, ahol a gyerekek a különféle Batman-változatokkal szórakoztatják egymást. Az egyik sztori Frank Miller vérgőzős Sötét lovagjára hajaz, a másik Adam West furcsa dolgát juttatja eszünkbe, de odaszólnak Joel Schumachernek is. A végén persze felbukkan az IGAZI Batman is, egyértelműen ez a rész reflektál a legjobban Batman popkultúrális jelentőségére.

HIRDETÉS

4. I’ve Got Batman in My Basement

Batman fiatal Sherlock Holmes-ok segítségére szorul, akik aztán a Resszkessetek betörők stílusában tartják távol a gengsztereket a pincétől. Tulajdonképpen egyik másik részben sem fogalmazódik meg ilyen konkrétan, hogy Batman egy modernkori Sherlock Holmes, pedig hát a párhuzam nyilvánvaló.

5. Beware the Grey Ghost

Valaki egy régi TV-sorozat epizódjait újrajátszva robbantgat Gothamben, pechjére azonban gyerekként Batman is nézte a sorozatot. Újabb meta rész gyermekkorunk hőseiről, akikké válni szeretnénk, mint ahogy egykoron a kicsi Bruce is izgatottan várta a Szürke Szellem újabb epizódjait, hogy aztán felnőttként hasonló idealizmussal vesse bele magát az éjszakába.

6. Girl’s Night Out

Supergirl és Barbara barátságának kezdete, az egyik legszórakoztatóbb rész a sorozotban, amiben nincs se Superman, se Batman, helyettük van egy zseniálisan működő Livewire-Harley Quinn-Méregcsók triumvirátus, akik galibát galibára halmoznak Gothamben, de a hölgyeket férfitársaik nélkül sem kell félteni. Girl Power!

7. Heart of Ice

Mr. Fagy eredettörténete, szívfacsaró fordulattal. Itt már sokadszorra szállít olyan gonoszt a sorozat, aki igazából nem is olyan gonosz, csak elkeseredett vagy problémás. Folytatása a Meltdown című rész, az már nem olyan erős, de azért fontos, utána pedig már jön is a SubZero. 

8. Trials

Batman teremti a szupergonoszokat, vagy léteznének azok nélküle is? Újabb filozofikus hangvételű epizód, szupergonoszokkal, akik ezúttal bíróságosdit játszanak, a középpontban az új főügyésszel, aki saját hipotézisét kell megcáfolja. A konklúzió persze picit problémás, főleg Joker-Batman viszonyában vizsgálva, de máskülönben nagyon ötletes, sok visszautalással a korábbi részekre.

9. The Forgotten

Személyes kedvencünk, már csak a hihetetlenül hangulatos, szuper zenéje miatt is. Egyébként van egy enyhe Cool Hand Luke beütése, amnéziás Batmannel és Batwinget vezető Alfréddal megspékelve. Persze Batmant nem szokták leütni holmi mezei gengszterek, de ez itt most teljesen másodlagos is.

10.Christmas with Joker

Igazából bármelyik másik Jokeres részt választhattuk volna, de talán ez a karácsonyi rész a legjobb – nehéz dönteni. Persze lehet elfogultak vagyunk, mert egyben az volt ez első rész, amit láttunk a TAS sorozatból. Egynek mindeképpen helye van a listán, már csak Mark Hamill miatt is. Pongrácz kolléga itt írt róla részletesebben is.

+ Érdekes, illetve jópofa egyrészesek, akik lecsúsztak:

Father’s Sins (Robin II eredettörténete), Old Wounds (Barbara és Dick itt tudják meg egymásról, hogy nem csak civilben ismerősök), The Mechanic (a Batmobile eredettörténete), Zatanna (Zatanna eredettörténete), Almost Got’em (gonosztevők anekdotázgatnak), I Am the Night (sztori arról, hogy sose add fel!), Silicon Soul (robot Batman), The Cape and Cowl Conspiracy (egy jó kis átverős sztori), The Lion and the Unicorn (Alfred ügynök múltja), Baby Doll (Batman, az empatikus), P.O.V. (Kurosawa hommage), Birds of a Feather (Pingvin, a romantikus) Night of the Samurai/Day of the Samurai (Batman szamuráj múltja), Dead Man’s Hand (Terry is beleszeret egy bűnözőbe), Superman TAS: The Demon Reborn (a legjobb sztori Ra’s főszereplésével) Chemistry (Bruce megházasodik).