HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Prédikátor és gettó szuperhős menti meg a dínók örökségét – Roboraptár június

A nagy hőségben nem sok film lesz, amiért érdemes lenne kimozdulni, de ha nagyon nem bírunk megmaradni a lakás hűvösében megleshetjük hogyan tudnak még egy bőrt lehúzni a Jurassic Park szériáról, illetve hozzánk is elér végre az év horrorjának kikiáltott Örökség. Sorozatfronton azért bőven van miből válogatnunk, több tavalyi kedvenc is visszatér, ráadásul indul a könyvhét is, ahol tucatszámra válogathatunk a jobbnál jobb fantasztikus művekből. Júniusi Roboraptár.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Jurassic World: Bukott birodalom

Magyar premier: június 07.

Amellett, hogy igyekezett kiszolgálni a régi rajongókat a korábbi filmek megidézésével, a Jurassic World több új témát is felvetett, és ezzel megágyazott annak, hogy egy új irányba vigyék el a sorozatot. A folytatásban, amellett, hogy ezekre az új dolgokra építenek, Az utolsó Jedik-stílusban leszámolnak a franchise múltjával: a Nublar-sziget elpusztul, és csak pár dínó menekül meg, de még tőlük is meg akarnak szabadulni a tulajdonosok. De persze a profitéhség és az emberi hülyeség örök, így aztán kreálnak viszont egy újabb, még veszélyesebb dinoszauruszt. Szerencsére az előző rész főhősei, Owen és Claire is visszatérnek, hogy mentsék a menthetőt.
(Barna Benedek)

HIRDETÉS

Örökség

Magyar premier: június 07.

Nem kis meglepetésre végül magyar forgalmazásban is láthatjuk az év horrorjának ígérkező darabot: az Örökség már komoly fesztiválkörúton van túl, és még a legvisszafogottabb beszámolók is azt állítják, hogy órákig nem tudtak aludni utána, és napokig nem jött helyre a lelkiviláguk. Ari Aster alkotásának eddigi reklámanyagai még azt sem nagyon árulták el, hogy pontosan miről fog szólni, vagy egyáltalán mitől kell rettegnünk benne, de az biztos, hogy lesz itt a halálból talán visszatérő mátriárka, rémisztő kislány, megmagyarázhatatlan jelenségeket tapasztaló fiú és egy fura babaházak gyártó anya is, minden adott tehát egy jó „családi” horrorhoz.
(Becságh Dániel)

Sorozat

Marvel’s Cloak and Dagger (1. évad)

Sorozat premier: június 07. (Freeform)

A Marvel egymás után gyártja a népszerű és sikeres filmeket, ugyanakkor a sorozatok terén elég hullámzó minőséget produkálnak. Az eddig elindított tévésorozataik közül kettőt már elkaszáltak, és még az egyébként sokkal jobban sikerült Netflixes sorozataik közül sem mindnek volt pozitív a fogadtatása. Nyilván ezért is igyekeznek folyamatosan újítani a formulán. Legújabb sorozatukban, a Cloak & Daggerben a fő újdonság, hogy két tini szuperhős viszonyáról szól. Tandy és Tyrone különböző közegből érkeznek, ám összeköti őket egy gyermekkori tragédia, amelynek során az egymásét kiegészítő szuperképességekre tettek szert.
(Barna Benedek)

Luke Cage (2. évad)

Évad premier: június 22. (Netflix)

Június végén ismét visszatér az elpusztíthatatlan Luke Cage a Netflix streamjére a második évaddal. A sebezhetetlen Luke igazi sztárként tér majd vissza Harlembe, mint a negyed oltalmazója, hogy rendbe tegye az utcát és jómodorra tanítsa a periméteren  bandázgató, droggal, fegyverrel seftelő srácokat. Mindezt a jó kis identitást erősítő hood-film keretben. Az első évad bár nem igazán volt acélos, implicit afroamerikai jogegyenlőség-tabló ide vagy oda, megvolt a maga kedves kis bája, még akkor is, amikor az utolsó három epizód narratív tákolásnak hatott. De ha egy kicsivel összeszedettebb lesz a második szezon, már szórakoztatóbb lehet az előzetes alapján dettó az első évad struktúrájára felhúzott évad, mint például a szörnyű Iron Fist, vagy a rémunalmas The Defenders. Természetesen ebből az évadból sem marad a harlemi élharcos ellenség nélkül, ugyanis érkezik a Bushmaster, aki nem lesz piskóta a trailerben látottak szerint.
(Szaniszló Róbert)

https://www.youtube.com/watch?v=sB1in0KkoG4

Preacher (3. évad)

Évad premier: június 24. (AMC)

A Preacher kissé lassú és modoros első évada után nagyon üdítő meglepetést okozott a tavalyi folytatás. A második etapban Jessie és barátai útra keltek megkeresni Istent, ezzel együtt pedig mintha az írók is kényelmesebben érezték volna magukat. Érezhető, hogy jobban szabadjára engedték a fantáziájukat, több elvetemült humort és lazaságot vittek a cselekménybe. Így a Preacherre már bátran mutogathatunk, ha olyan, tényleg remek képregénysorozatot keresünk, ami nem szuperhősökről szól. Ennek megfelelően a harmadik évad is nagyon várós, ami sajnos még csak egy rövid promo videót kaptunk, ami hűen tükrözi a sorozat teljesen elszállt hangulatát.
(Hartai Dávid)

GLOW (2. évad)

Évad premier: június 29. (Netflix)

A tavalyi év kimagasló darabja volt a GLOW, olyannyira, hogy beszavaztuk az év legjobb újoncai közé is. Amilyen szórakoztatóan mutatta be, mennyire abszurd és nevetséges dolognak hatott akkoriban a női pankráció gondolata, annyira elgondolkodtatóan tudott mesélni a ’80-as évek női sztereotípiáiról is. Szerencsére a színészi áttörést a tévés bunyóban kereső hölgyek megpróbáltatásait mi is tovább követhetjük a második évadban, amire ezzel az baromi szórakoztató és autentikus videóval fordulhatunk rá.
(Hartai Dávid)

https://www.youtube.com/watch?v=wwVOmTImfLA&t=23s

Könyv

Június 7-én kezdődik, és egészen június 11-ig tart a könyvmolyok másik legnagyobb könyves eseménye, az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok. Az áprilisi Könyvfesztiválhoz hasonlóan itt is rengeteg új geek könyvet vásárolhatunk fel (csak bírja a pénztárcánk), és plusz izgalomként, magyar szerzők új művei is itt jelennek meg (a Könyvhét hagyományosan inkább a hazai szerzőkre koncentrál, a Fesztivál pedig a külföldiekre).  A következő könyves ünnepre készülve ismét összeszedtünk egy csokorra való, szerintünk érdekes geek olvasnivalót.

Nicholas Eames: A Wadon Királyai (A banda 1.)

Megjelenés: június 7.

Eames fantasyjében nem az izmoktól duzzadó kétméteres Conan követők és nemes acélból készült karddal csatázó lovagoké a főszerep, hanem a kiégett, elhízott, alkoholista, papucsférjekké avanzsált egykori zsoldosoké.
Clay Copper és bandája, a Saga (a zenei utalások nem véletlenek) otthon üldögélnek békés viskóikban, és azok a „régi jó dolgok” járnak az eszükben. Aztán egy szép napon a csapat egykori tagja, Gabriel jelenik meg: lányát szörnyek fenyegetik a világ másik végén. Copper útra kel, hogy összeszedje az egykori banda tagjait, és megkezdjék az utolsó, dicsőséges turnét.
(Scheirich Zsófia)

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Megjelenés: június 5.

Lőrinczy Judit hangja az Ingókövek óta nagyon hiányzott a magyar fantasztikum térszínéről, azonban most visszatér egy nem is akármilyen történettel. Új fantasyjében a néhány hét alatt bejárható világ határán járunk, s azon túl megzavarodik a valóság. Történetünk főhőse, Abe Kaledon az itt zajló különös jelenségeket kutatja. Jelentős felfedezést tesz, a munkája során pedig Gustavo Omerigo, a titokzatos iparmágnás is megérkezik, hogy expedíciót indítson a határterületen. Azonban az itt zajló tevékenységek bizonyos körök kényes érdekeit veszélyezteti. (Scheirich Zsófia)

Veres Attila: Éjféli iskolák

Megjelenés: június 5.

Veres Attila írásaival először a The Black Aether magazin hasábjain találkozhatott a nagyközönség, tavaly pedig megjelent első regénye, az Odakint Sötétebb. A Lovecraft-i horrort és a szürrealista weird-fictiont a kis magyar valóságba ágyazó mű elég nagy visszhangot kapott mind kritikai, mind olvasói részről, ami nem meglepő, tekintve, ha belegondolunk milyen kicsi is a hazai merítés a zsáneren belül. Idén Veres egy novellás kötettel örvendeztet meg minket, amiben 15 történettel járja körbe a weird, a horror és a misztikum minden szegletét. Reméljük tényleg olyan kreatív, megrendítő és lélekölő gyűjteményt kapunk, amilyet várunk a szerzőtől.
(Hartai Dávid)

Kameron Hurley: A tükörbirodalom (A világpusztító 1.)

Megjelenés: június 7.

A kétszeres Hugo-díjas írónő fantasyje birodalmak felemelkedéséről és bukásáról mesél.
A birodalmat végzetes katasztrófa és pusztulás fenyegeti. A maréknyi túlélőt egy idegen, hódító nép fenyegeti: így veszi kezdetét a dhai nép és a szaiduaniak ellenségeskedése. A pusztulás szélére sodródott világot csak az összefogás mentheti meg. Zsoldosharcosok, vérmágusok, hatalmas mágusok és uralkodók kelnek útra, hogy együttes erővel megmentsék azt, ami még menthető. Kérdés, a törékeny szövetségekkel, intrikákkal és véres politikai játszmákkal megmenthető-e a világ? (Scheirich Zsófia)

James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése (Térség 7.)

Megjelenés: június 7.

Hetedik darabjához ért a James S. A. Corey álnéven alkotó írópáros Térség-szériája. A kötetben James Holden és a Rocinante legénységének újabb kalandjaira invitálnak meg minket az alkotók. A kiszélesedett humán civilizáció ismét veszélybe kerül, a nehezen kialkudott béke pedig újra meginog, miközben az emberi civilizáció tovább küzd a túlélésért. A regénysorozaton végigvonuló állandó feszültség, a belső bolygók és a Jupiter körüli holdak, vagyis az Öv csatározásai ismét kiújulnak, ám a háttérből készülődik egy harmadik fél is, hogy megváltoztassa a hatalmi játékot.
(Nagy Judit Áfonya)

 

Képregény

Neil Gaiman: Death – Halál

Megjelenés: június 7.

A Sandman magyar kiadásának folytatása még mindig kérdéses (van esély a folytatásra?), azonban egy különlegesség így is jut a rajongóknak. Neil Gaiman kultikussá vált képregényének egyik szereplője, Halál lép a színre a júniusban érkező, spin-offnak is nevezhető kötetben. A deluxe kiadásban érkező Death – Halálban három történeten keresztül ismerhetjük meg Morpheus nővérét, az ő szemén keresztül pedig Sandman-világába egy újfajta betekintést nyerünk. Kihagyhatatlan kötet Sandmand-rajongóknak, és tökéletes belépő az újoncoknak. (Scheirich Zsófia)