Sorozat
The Handmaid's Tale -- "Smart Power" - Episode 209 - The Waterfords embark on a diplomatic trip abroad. Serena faces the temptation of life outside Gilead. Luke and Moira grapple with survivorís guilt. Offred seeks support from allies. Serena Joy (Yvonne Strahovski) and Commander Waterford (Joseph Fiennes), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

Minden fake news, amit eddig Gileádról hallottál

A szolgálólány meséje hétről hétre hálálja meg a bizalmunkat, amiért nem kaszáltuk a gyenge évadnyitány után. Az utóbbi epizódokban a céltalan szenvedés helyett a gileádi politikára került át a hangsúly, a legújabb részben pedig ez különösen fontossá válik, ugyanis összeütközik két világ: a polgári demokrácia és a vallási diktatúra. A kilencedik rész már megint zavarbaejtően emlékeztet a jelenünkre, volt itt fake news-zal dobálózás, #metoo botrány és sokakat felháborító csúcstalálkozó is. Spoileres kibeszélő az A szolgálólány meséje 2. évadának 9. részéről.
Korábban a témában:

June és a keresztszülő-keresés

Csalódhattak azok, akik az előző részek alapján abban reménykedtek, hogy Serena és June legjobb barátnőkként fogják megdönteni a gileádi diktatúrát. Bár a két nő ebben a részben nem sok időt tölt együtt, Serena az utazása előtt még gyorsan közli June-nal, hogy kiteszi a szűrét, amint megszületik a baba. Úgy látszik, Serena nem vonta le a tanulságot az előző rész cliffhangeréből, mert nem gondolja, hogy egy újszülöttnek feltétlenül szüksége lenne a biológiai anyjára.

The Handmaid's Tale -- "Smart Power" - Episode 209 - The Waterfords embark on a diplomatic trip abroad. Serena faces the temptation of life outside Gilead. Luke and Moira grapple with survivorís guilt. Offred seeks support from allies. Offred (Elisabeth Moss), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

June-nak meglepő módon nem a szökés az első gondolata – pedig Waterfordék távolléte miatt még most lenne a legnagyobb esélye erre – hanem az, hogy előre védelmet biztosítson gyermekének. Mindezt egy klasszikus módszerrel teszi, Rita és Lydia néni egójára, illetve anyai ösztöneire hatva, a keresztszülőséget belengetve manipulálja őket annak érdekében, hogy a két nő akkor is vigyázzon a kisbabájára, ha neki nem lesz rá lehetősége. Az aktuális cél pontosan annyira tiszavirág-életű, mint June összes másik motivációja ebben az évadban, így mikor az epizód végén Nick eszébe juttatja a szebb és jobb, Moirát és Luke-ot tartalmazó világot, ismét a szökés válik az első számú tervvé.

Waterfordék az álhírek országában

June cselekményszálánál egy jóval izgalmasabbat is tartogatott az epizód: a Waterford-házaspár elutazott Kanadába, hogy diplomáciai tárgyalásokat folytasson a szomszéddal. Nem éppen a legokosabb döntés Waterfordtól, hogy pont a brutális bántalmazása után viszi el a feleségét egy olyan országba, ahol a nők elégedettségi mutatója jóval magasabb, mint Gileádban, de a politika az politika, és meg kell mutatni a külvilág számára, hogy náluk nincsenek is elhallgattatva a nők. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ezt az évadot mennyire uralja Serena Joy, ebben az epizódban is az a legérdekesebb, ahogy szembesül a már-már egzotikusnak ható világgal.

Csodálva figyeli az autó ablakából az utcán csókolózó párokat és az önfeledten beszélgető nőket; fogait csikorgatva hallgatja a programszervező nőt, aki arról panaszkodik, hogy a munka mellett semmire nem marad ideje; és elkeseredetten néz rá a kezébe nyomott programtervre, amin szöveg helyett rajzokkal jelzik az eseményeket, hogy az olvasástól eltiltott gileádi feleség is megértse. A bűnös kísértés egy sármos férfi formájában érkezik, aki megpróbálja rávenni a hazaárulásra és egy leleplező könyv megírására, de Serenának nem remeg meg a lába egy csábító mosolytól.

The Handmaid's Tale -- "Smart Power" - Episode 209 - The Waterfords embark on a diplomatic trip abroad. Serena faces the temptation of life outside Gilead. Luke and Moira grapple with survivorís guilt. Offred seeks support from allies. Luke (O-T Fagbenle), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

Az már sokkal jobban megviseli, amikor találkozik egy kislánnyal és édesanyjával, akik meglehetősen eltérően reagálnak a jelenlétére. A kislány hercegnőnek nézi az elegáns zöld ruhája miatt Serenát, az anyja pedig leginkább úgy tekint a nőre, mintha maga a Sátán akarna vele egy lifttel menni. Serenának rá kell jönnie, hogy még ha tényleg úgy is döntene, hogy elege van Gileádból, nincs számára más hely, hiszen mindenhol szörnyetegként tekintenének rá.

A bűnei csak Gileádban nem számítanak bűnnek, ez a felfedezés pedig nagy eséllyel elvette a kedvét a további lázadozástól.

Párhuzamot lehet húzni Serena és June epizódbeli útjában: mindketten eljátszottak a gondolattal, hogy beilleszkedjenek a számukra idegen világba, de a rész végére mindketten rájöttek arra, hogy valójában hol a helyük.

Luke és a #metoo levélbomba

Mivel Moirának volt „szerencséje” találkozni Waterforddal, felismerő őt a televízióban, és közli Luke-kal, hogy nem más érkezett Kanadába, mint June fogvatartója és rendszeres megerőszakolója. A menekült amerikaiak a tüntetésen kívül nem nagyon tudnak mit tenni a gileádi küldöttség ellen, egészen addig, amíg nem kapnak egy ütőkártyát Nicktől. A sofőr váratlanul szembesül szerelmének férjével, amikor az a családi fotót lóbálva anyázza Waterfordot, utóbbi pedig az összes populista politikus kedvenc szállóigéjével válaszol:

Mindannyian tudjuk, hogy manapság már nem érdekli a sajtót az igazság.

The Handmaid's Tale -- "Smart Power" - Episode 209 - The Waterfords embark on a diplomatic trip abroad. Serena faces the temptation of life outside Gilead. Luke and Moira grapple with survivorís guilt. Offred seeks support from allies. Commander Waterford (Joseph Fiennes) and Luke (O-T Fagbenle), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

June egyik gyermekének apja végül a kocsmában találja meg June másik gyermekének apját, és egy meglehetősen feszült beszélgetés után odaadja neki az első évad óta vándorló levélcsomagot, ami mondhatni bombaként robban a nyilvánosságra hozatal után. Mivel tavaly ősszel forgatták az évadot, nem tudhatom mennyire befolyásolta a forgatókönyvet a Weinstein-botrány és az azt követő #metoo mozgalom, mindenesetre gyönyörűen reflektál rá, hogy gyakorlatilag a nők beszámolói hiúsítsák meg Waterford előrejutását, és amikor a férfi megpróbálja vitatni a beszámolók szavahihetőségét, elhangzik egy eléggé áthallásos mondat a kanadai kancellár szájából:

Mi hiszünk a nőknek.

A szolgálólány meséje visszanyerte a bizalmat, és nagyon úgy tűnik, hogy kezdik eltalálni az egyensúlyt a politikai és magánéleti drámák között. Négy résszel a második évad vége előtt koránt sincs nyugvóponton a történet: a Kanadával való kiegyezésnek lőttek, Serena államhoz és férjéhez való hűsége egyre ingatagabb, June most még elszántabban akar elszökni, Eden bármelyik pillanatban feljelentheti Nicket, és a hamarosan egy kisbaba is születik, akire két anya is igényt tart.

A sorozatról írt korábbi kibeszélőinket ITT találjátok.

A szolgálólány meséje legújabb részeit megnézheted minden csütörtökön az HBO GO-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Roboraptor Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.