HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Tom Cruise kaszkadőr nélkül veti rá magát Róbert Gidára

Elkészült a Slender Man film, Ewan McGregort gyerekkori játékai kísértik, míg az egereket és a mutáns fiatalokat táborokba zárják. Szerencsénkre Tom Cruise az égből, Jason Statham pedig a víz alól érkezik megmenteni a világot. Augusztusi Roboraptár

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Mission: Impossible – Utóhatás (Mission: Impossible – Fallout)

Magyar premier: augusztus 02.

Sajnos az idei év eddig nem túlzottan kecsegtetett emlékezetes és igazán szórakoztató blockbusterekkel. A Thanos okozta sebek ugyan még sokáig velünk lesznek, de minden más tavaszi-nyári tentpole film a gyenge-közepes tengelyen mozgott.  A Mission: Impossible hamarosan érkező hatodik részét illetően azonban minden okunk meg van bizakodni, hiszen a széria (a negyedik rész óta) Hollywood egyik legmegbízhatóbb akciófilm franchise-a. Ha pedig hihetünk az előzetes kritikáknak, akkor Ethan Hunt és csapata hatodik bevetése nem csak a sorozat új csúcspontja, hanem az elmúlt pár év legszenzációsabb akciómozija lett. Christopher McQuarrie rendező már az előző epizóddal bebizonyította, hogy képes nagyszerűen levezényelni egy lehetetlen küldetést, így egyelőre semmi okunk kételkedni az előrejelzésekben. Arról nem is beszélve, hogy Cruise a filmért bevállalt egy Halo-ugrást, ami új csúcsot jelenthet az elképesztő kaszkadőr mutatványokban már így is bővelkedő szériának. Valamint Henry Cavill is csatlakozott a stábhoz, szóval végre láthatjuk azt a bizonyos bajszot, ami annyi álmatlan éjszakát okozott Az Igazság Ligája animátorainak. Ha másért nem már ezért biztosan megéri elmenni a moziba. (Pongrácz Máté)

HIRDETÉS

Barátom, Róbert Gida (Christopher Robin)

Magyar premier: augusztus 02.

Úgy látszik, Róbert Gida reneszánszát éli Hollywoodban, ugyanis a 2017-es Viszlát, Christopher Robin után máris itt a legújabb film, ami Micimackó legjobb barátjáról szól. Míg a tavalyi filmben az igazi Róbert Gidát (eredeti nevén Christopher Robin), azaz A. A. Milne fiát láthattuk, a Barátom, Róbert Gida nem életrajzi film. A meseszerű történet a gyerekkori barátait elfeledő, felnőtt Róbert Gidáról szól. A címszereplőt Ewan McGregor alakítja, aki éppen munkáját és családját próbálja sikertelenül összeegyeztetni, amikor megjelenik gyerekkora óta nem látott barátja, Micimackó. A csacsi öreg medve azért keresi fel barátját, mert váratlanul eltűnt a Százholdas Pagony összes lakója, és a megtalálásukhoz Róbert Gidára van szükség. Bár az élő plüssállatfigurák egy horrorfilmbe is beleillenének, a Barátom, Róbert Gida szívmelengető és szórakoztató filmnek ígérkezik. (Rácz Viktória)

Sötét elmék (The Darkest Minds)

Magyar premier: augusztus 09.

Egy újabb Young Adult (fiatal felnőtteknek szóló) regénysorozat igyekszik kasszát robbantani a mozikban. Az Alexandra Bracken bestselleréből készült filmben megvan a szükséges potenciál ahhoz, hogy megközelítse a műfaj etalonjának számító Az éhezők viadala-sorozat sikerét. A Sötét elmék olyan disztópikus világban játszódik, ahol egy vírus megtizedeli a gyerekek számát. A szolgálólány meséjével ellentétben ebben a történetben a felnőtteknek eszükben sincs kincsként tekinteni az életben maradt gyerekekre. Épp ellenkezőleg: rettegnek a túlélők hirtelen jött különleges képességeitől, ezért táborokba zárják őket, ahol tudósok próbálják megtalálni a képességek ellenszerét. Mint minden valamirevaló tini-disztópiában, itt is fellázadnak a tinédzserek az elnyomó hatalom ellen, visszakövetelve a jogaikat. A főszereplő, Amandla Stenberg pont Az éhezők viadalával kezdte YA-filmes karrierjét, azóta pedig a műfaj üdvöskéje lett: tavaly szerepelt a Minden, minden című romantikus tinifilmben, idén pedig a Sötét elméken kívül a The Hate U Give című, szintén bestseller-adaptáció főszerepében is láthatjuk majd. (Rácz Viktória)

Meg – Az őscápa (The Meg)

Magyar premier: augusztus 09.

Ötfejű cápák vadásznak ránk a tengerben, cápák hullanak ránk a tornádóból, ha pedig minden igaz, akkor szeptembertől már a repülőgépen is retteghetünk a (náci)cápáktól. Most komolyan, ezek után szükségünk van még egy cápás filmre? Ráadásul egy olyanra, amelynek címszereplője annyival tud többet fajtársainál, hogy kissé nagyobb? Naná! Bár az elmúlt években rengeteg trash-cápafilm készült, a mozikba csupán pár reálisabbnak szánt alkotás jutott el, de most végre megjött a Meg. Hogy mire fel ez az öröm? Nos, a Steve Alten bestsellere által ihletett film az előzetese alapján tulajdonképpen nem más, mint a kilencvenes évek legnagyszerűbb hollywoodi, megaköltségvetésű trash filmjének, a Háborgó mélységnek a szellemi örököse. Egy hatalmas, agyatlanul szórakoztató cápamóka, amelyben  nem más veszi fel a harcot az ősragadozóval, mint Jason Statham (aki mellett olyan  szerethető arcok bukkannak fel, mint Ruby Rose és Rainn Wilson.) Azt egyelőre nem tudom elképzelni, hogy Statham, hogy fog megverekedni egy Megalodonnal (és főleg, hogy miként töri majd el a karját), de már alig várom, hogy lássam. Légkondicionált mozi, óriás popcorn és óriás cápa. Mi más kell még a nyárra? (Pongrácz Máté)

Slender Man – Az ismeretlen rém (Slender man)

Magyar premier: augusztus 23.

A slenderman alakja elképesztő karriert futott be alig kilenc év alatt: egyszerű internetes meme-ből vált a creepypasta ikonikus alakjává, majd az internet-generáció saját posztmodern mitológiát épített köré. Az arcnélküli figura azóta rengeteg  játék, videó  és egyéb  internetes tartalom szereplőjeként megjelent már, és elérkezett az idő, hogy idén nyáron végre megkapja jól megérdemelt hollywoodi moziját is. A történet szerint Slender Man nagyon vágyik Freddy Krueger és Pennywise elismerésére, ezért, hogy felhívja magára figyelmüket, ő is elkezd fiatalokat terrorizálni és öngyilkosságba kergetni egy amerikai kisvárosban. Jó, a motivációja bizonyára nem ez lesz, de az alábbi, a pulzus számomat csak az iszonyatosan idegesítő üvöltözéssel megemelni képes kedvcsinálóból az égvilágon semmi nem derül ki a filmről. (Hartai Dávid)

Sorozat

Mr. Mercedes (2.évad)

Évad premier: augusztus 22.

Azt hittétek, hogy megússzuk az augusztust Stephen King-feldolgozás nélkül? Ugyan már! Erre a hónapra a Mr. Mercedes második évada jutott, aminek tavalyi bemutatkozása, ha nem is váltott ki zajos sikert, korrekt pszicho-thrillerként elég jól megállta a helyét és a nagy 2017-es King-dömpingben pedig kifejezetten jól teljesített. Az új évad nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol tavaly elengedte, vagyis még koránt sincs vége Brady és Hodges játszmájának. Sőt az alábbi rövid előzetes alapján az őrület még csak most szabadul el igazán! (Hartai Dávid)

https://www.youtube.com/watch?v=oNk0qTP6DJY

Ozark (2. évad)

Évad premier: augusztus 31.

Az Ozark főhőse, Marty Byrde pénzügyi tanácsadó, aki egy eldugott kisvárosba költözik, hogy ottani kisvállalkozásokat használjon fel egy mexikói drogkartell pénzének tisztára mosására; közben pedig megpróbálja valahogy egyben tartani a családját. Egy fordulatos, karakterközpontú krimisorozatról van szó, amelynek nagy erőssége, hogy el tud szakadni a megszokott sémáktól. Főszereplője pedig nem egy vidéken bukdácsoló, szerencsétlen nagyvárosi ficsúr, hanem egy intelligens ember, aki a számára ismeretlen terepen is jól megállja a helyét, és szakmájából adódó kalkulatív gondolkodásával minden meredek helyzetből kivágja magát. A komikus színészként ismert Jason Bateman tökéletes választás volt erre a szerepre, hiszen tőle magától is azt várjuk, hogy bármelyik pillanatban elkezdhet bénázni vagy poénkodni, ám ő minden ripacskodástól mentes, letisztult alakítást nyújt. A kifejezetten erősre sikerült első évad végére rendeződtek Marty dolgai, azonban mi nézők láthattuk, hogy több irányból is veszély fenyegeti őt, úgyhogy a második széria hasonlóképpen izgalmasnak ígérkezik. (Barna Benedek)

 

Könyv

N.K. Jemisin: A megkövült égbolt

Várható megjelenés: augusztus 02.

N.K. Jemisin A megtört Föld-trilógiáját ennek az oldalnak a hasábjain is korunk egyik legjobb fantasyszériájaként hirdettük: Az ötödik évszak és Az obeliszkkapu bátor húzásai, különleges világa, újszerű nézőpontjai, izgalmas szerkesztése egyaránt példátlanul erős élménnyé álltak össze. Augusztusban pedig jön az utolsó rész, amely a második rész kissé időhúzó jellegű epizódjai után egy nagyszabású finálét ígér, és ha A megkövült égbolt csak annyira lesz jó, mint az előző két történet, egy újabb kiváló regényt vehetünk a kezünkbe. (Becságh Dániel)

 

Richard Morgan: Törött Angyalok

Várható megjelenés: augusztus 02.

A Netflixen év elején debütált Richard Morgan azonos című  cyberpunk regénye alapján készült Altered Carbon (magyar nyelven Valós Halál). Ennek alkalmából az Agave könyvek újra ki is adta a művet (akkor a sorozatról és a regényről is írtunk). A második évadot jövőre láthatjuk,  egy vadiúj Takeshi Kovaccsal a főszerepben, a kiadó szerencsére azonban nem vár addig és már most olvashatjuk a három részes könyvsorozat második kötetét. A Törött Angyalokban Kovacs egy leharcolt testben találja magát, egy háborús övezet közepén, ahol egy titkos akcióhoz csatlakozva olyan régészeti leletre bukkan, ami az emberiség életét fenekestül forgathatja fel. (Hartai Dávid)

 

J.G Ballard: Toronyház

Várható megjelenés: augusztus 03.

2015-ben Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans és Elisabeth Moss szereplésével készült film J.G. Ballard disztópikus regényéből, amely most magyarul is megjelenik. A történet főhőse, Robert Laing egy modern toronyházba költözik, amely tökéletesen kiszolgálja lakóit, így azoknak el sem kell hagyni az épületet. Mivel azonban az egyes szinteken élők között nagyok a társadalmi különbségek, elég néhány kisebb rendszerhiba, és a különböző emeletek lakói egymás ellen fordulnak, és Laing egy vérre menő konfliktus közepén találja magát. (Barna Benedek)

Képregény

Art Spiegelman: A teljes Maus

Várható megjelenés: augusztus 29.

Ha minden jól megy, nyár végére a magyar képregényolvasók kezükbe vehetik Art Spiegelman meghatározó művét, a Maust. A Libri Könyvkiadó egy kötetben jelenteti meg az egész alkotást, amelyet így büszkén tehetünk majd könyvespolcunkra a nemrégiben megjelent Teljes Watchmen kötet mellé. A Maus a náci Németország bűneit, a Holokauszt tragédiáját dolgozza fel sajátos látásmóddal. Spiegelman tálalásában a zsidókat egerek, a németeket macskák, az amerikaiakat pedig kutyák személyesítik meg. A kertvárosi háziállatok táplálékláncának a II. világháborúra illesztett metaforája csodálatosan kreatív ötlet, és minden bizonnyal fontos tényező volt abban, hogy a Maus vált az első képregénnyé, amely elnyerte a Pulitzer-díjat. (Hári Dániel)