HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

A ragadozóval és egy démoni apácával ér véget Sheldon Cooper karrierje – Szeptemberi Roboraptár

Itt az ősz, kezdődik a szezon, rengeteg visszatérő és új sorozat is vár ránk a hónapban. Mindenki kedvenc lova visszatér, a kockák búcsúznak, de a fiatal zseni nem tűnik el végleg, a kemény motorosok pedig új színekben pompáznak. Mindeközben a mozikban sem áll meg az élet, hiszen két franchise folytatása is érkezik a következő hetekben, amíg a barbár és az átverések istene ezúttal képregények lapjain bukkannak fel. Szeptemberi Roboraptár.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Az Apáca (The Nun)

Magyar premier: szeptember 06.

Kedves filmrajongó, vessél keresztet, és mindjárt egyből kettőt! Mert hidd el: ide talán még ez is kevés lesz. A huszonegyedik század egyik kiemelkedő horrorguruja, James Wan a Démonok között első és második részével egyaránt nagyot alkotott. Utóbbi produkció talán legemlékezetesebb eleme az apáca alakban szívbajt generáló démon, aki idén szeptemberben saját filmet kap. A spin-off művet Corin Hardy jegyzi második nagyjátékfilmjeként a 2015-ös, nem túl népszerű The Hallow után. Az apáca története egy haláleset ügyében megindított vatikáni nyomozás köré szerveződik, és az események folyásában természetesen a gonosz természetfeletti erők is hamar felütik a fejüket. A démon ráadásul családban marad, hiszen a film főszereplője a Démonok között-alkotásokból is ismerős Vera Farmiga kishúga, Taissa Farmiga. (Hári Dániel)

HIRDETÉS

Predator – A ragadozó (The Predator)

Magyar premier: szeptember 13.

Amikor először a Földre látogatott prédára lesve, Arnold Schwarzenegger fékezte meg, majd a városi dzsungelben Danny Gloverrel csapott össze, Antal Nimród vezénylete alatt pedig Adrian Brodyval is meggyűlt a baja. A sci-fi rajongók körében méltán híres bolygóközi ragadozó a Predator-franchise legújabb részében a Shane Black által megírt taktusokra fog táncolni… és persze gyilkolni. Az előzetes anyagok alapján erősen kétséges, hogy a többek között Alfie Allen, Thomas Jane, Olivia Munn és Sterling K. Brown által alkotott színészgárda képes lesz gátat szabni a vérvörös csillagok közül érkező pusztításnak. (Hári Dániel)

 

Apróláb (Smallfoot)

Magyar premier: szeptember 27.

Az animációs filmek lassan két évtizede tendenciózusan aknázzák ki a szörnytémát, így előbb-utóbb biztos volt, hogy a jetinek sem kell sokáig várnia egy főszerepre. A nemsokára érkező Apróláb esetében annyit csavartak a sztorin, hogy a jetik számára, akik elszigetelt törzsi társadalomban élnek a hegyek közt, az ember ugyanúgy csak egy mesebeli lény, mint számunkra a nagyláb. Főszereplőnkre, Migóra vár a feladat, hogy felkutassa a titokzatos aprólábú lényt, és bebizonyítsa létezését a jetiközösségének.
A Túl a sövényen (2006) rendezője, Karey Kirkpatrick egyszer már bizonyított animációs területen, ezért reméljük, ezúttal sem kell csalódnunk benne. (Koós Anna)

Sorozat

 

The Purge (1. évad)

Sorozat premier: szeptember 04. (USA network)

A The Purge, avagy magyar címén A bűn éjszakája 2013-ban debütált a mozikban, mint egy egészen érdekes ötletre építő thriller. Aztán, ahogy az lenni szokott, viszonylag gyorsan felismerték, hogy erre a faék egyszerűségű alapra gyakorlatilag bármennyi filmet fel lehet húzni, és jöttek is a folytatások, szám szerint három. Az utolsó éppen idén, amellyel a ‘Purge’ is megkapta a saját eredettörténetét. Ezzel persze nem zárult le a buli, mert ugye addig zsigerelik a franchise-t, amíg a nézők nem könyörögnek, hogy fejezzék be. Így szeptemberben érkezik a tévés verzió első évada, amelyben ismét random emberek igyekeznek túlélni az USA-ban azt a 12 órát, amikor minden bűn, gyilkosság, erőszak megengedett. (Hartai Dávid)

Iron Fist (2. évad)

Évad premier: szeptember 07. (Netflix)

Az Iron Fistnek elég erős ellenszéllel kellett megküzdenie: már megjelenése előtt sokan kárhoztatták, amiért a keleti harcművészeteket gyakorló főhősét fehér férfi játssza; és megjelenése után szintén nem kapott túl hízelgő kritikákat. Mindezek ellenére a sorozat végül is megtalálta a közönségét – és ezzel belépett azon produkciók sorába, amelyek esetében óriási szakadék van a kritikusi és a nézői értékelések között. Azóta pedig Danny Rand feltűnt más Marvel-sorozatokban is, ami a karakter (és így a sorozat jövője) szempontjából szerencsésnek bizonyult, ugyanis mind a Defenders, mind a Luke Cage kapcsán lehetett olyan kritikákat olvasni, amelyek szerint a karakter sokkal jobban működik, és szimpatikusabb lett. Az Iron Fist második évada pedig talán még a szkeptikusabbak érdeklődését is felkeltheti, ugyanis ezúttal Dannynek időközben ellenségeivé vált egykori barátaival kell majd szembeszállnia. (Barna Benedek)

 American Horror Story: Apocalypse (8. évad)

Évad premier: szeptember 12. (FX)

Az American Horror Story már nyolc éve az FX egyik legkomolyabb zászlóshajója és valószínűleg még jó darabig az is marad. Anno az első évad azért lehetett akkora siker, mert nagyon ügyesen csomagolta a klasszikus horror elemeket és történeteket modern sorozatos köntösbe, ráadásul az egy évadon átívelő sztorikkal operáló horror antológia koncepciója is teljesen újszerűen hatott az akkori kínálatban, imádta is mindenki. Az eltelt hét évben volt már itt minden, szektától kezdve, rémségek cirkuszán át vámpírokig, idén pedig, ha minden igaz az apokalipszis kerül terítékre. Legalábbis az alcím ezt sugallja, mert jó szokásukhoz híven az alkotóktól ismét csak egy adag zavarbaejtően furcsa előzetest kaptunk támpontnak. (Hartai Dávid)

https://www.youtube.com/watch?v=ao8SQcSFZgs

 BoJack Horseman (5. évad)

Évad premier: szeptember 14. (Netflix)

Raphael Bob-Waksberg zseniális animációs sorozatában a leginfantilisebb szóvicceket és a szarkasztikus kiszólásokat minden átmenet nélkül váltják a húsbavágó drámai pillanatok. A címszereplő egy két lábon járó egzisztenciális válság, és ezzel nincs egyedül: bár a sorozat karaktereinek többsége valamilyen antropomorf állat, mégis nagyon emberi problémákkal küzdenek. Manapság nem panaszkodhatunk a felnőtteknek szóló animációs sorozatok mennyiségére és minőségére, de még így is kiemelkedik a Bojack Horseman, aminek eddig minden évada tartogatott legalább egy elképesztően innovatív epizódot. A sorozat ötödik alkalommal enged betekintést az emberi (állati) lélek legsötétebb bugyraiba, miközben görbe tükröt állít Hollywoodnak és en bloc a nyugati társadalmaknak. (Rácz Viktória)

American Vandal (2. évad)

Évad premier: szeptember 14. (Netflix)

Nem véletlen került bele a tavalyi év legjobb új sorozatait listázó cikkünkbe az American Vandal. Dan Perrault és Tony Yacenda áldokumentum-sorozatának első évada egy „súlyos” bűncselekményre épül: valaki péniszeket fest az iskola tanárainak autóira, az intézmény vezetősége pedig a suli ügyeletes suttyóját, Dylan Maxwellt vádolja. Két médiaszakkörös srác nem érzi jogosnak az ítéletet, ezért elkezdenek utánajárni az ügynek, a nyomozásukról pedig filmet is forgatnak. A zseniális első évad nemcsak hibátlanul parodizálta a bűnügyi dokumentumfilmek stíluselemeit, még elgondolkodtató mondanivalóval is szolgált. (De tényleg!) A második évadban a péniszvicceket az emberi ürülékről szóló poénok fogják váltani, ugyanis a Dylan ügyét felderítő két srác ezúttal egy másik iskola rejtélyes bűnténye után kezd el kutatni: valaki hashajtót tett a menzakosztba, amivel kirobbantotta a kakiapokalipszist. Ha csak fele olyan szórakoztató lesz az új évad, mint az első volt, akkor már megéri nézni. (Rácz Viktória)

Maniac (1. évad)

Sorozat premier: szeptember 21. (Netflix)

A Netflix idei legambíciózusabb projektjének tűnik a Maniac. Ebben a minisorozatban Emma Stone és  Jonah Hill két beteget alakít, akik addig nem ismerték egymást, amíg egy elmegyógyintézetben egy új, kísérleti gyógyszer segítségével meg nem próbálják őket kigyógyítani őrültségükből. Rengeteg a furcsa, hipnotikus fantáziavilág, amelyik mindegyikében valamiért egymásra találnak főszereplőink. Számomra az egyik legvártabb idei sorozat, a gyönyörű előzetes alapján leginkább a Felhőatlaszra, illetve az Egy makulátlan elme örök ragyogására emlékeztet. Az biztos, hogy egy nem mindennapi vizuális élménnyel kecsegtet Cary Fukunagának, a True Detective rendezőjének legújabb alkotása. (Hartai Dávid)

Young Sheldon (2. évad)

Évad premier: szeptember 24. (CBS)

Az Agymenők még 11 évad után is kitartó rajongóinak lélekben fel kell készülniük, hogy a 12. lesz az utolsó, azért mégsem maradunk Sheldon Cooper nélkül: a geekzseni gyermekkorát bemutató sorozat ugyanis folytatódik. A Young Sheldon a bejelentésekor szimpla bőrlenyúzásnak tűnhetett, később viszont bizonyította, hogy van mögötte ötlet, és nem egyszerűen az olcsó fanservice-re épül. Természetesen sokszor utal az Agymenőkre, ennek ellenére a sztori akkor is követhető, hogyha nem értjük ezeket a régi rajongók felé tett kikacsintásokat. A Young Sheldon tehát családsorozatként a saját lábán is megáll, így annak is érdemes belenézni, aki az Agymenőket nem ismeri, vagy nem kedveli. Aki eddig lemaradt az első évadról, annak most még van ideje pótolni azt a második széria premierje előtt! (Barna Benedek)

The Big Bang Theory (12. évad)

Évad premier: szeptember 24. (CBS)

Vége, ennyi volt. Tizenkét év után befejeződik korunk legnépszerűbb sitcomja és ezzel egy korszak is lezárul. Az Agymenők nem csak nézettségben és a főszereplők fizetési rátájában utasított maga mögé minden tévés komédiát, ami vele párhuzamosan próbálkozott sikerre törni, de nincs jelenleg még egy olyan 20 perces sorozat, ami ilyen komoly rajongótábort tudhat maga mögött. Emellett pedig – a Marvel mozis univerzumával karöltve – óriási szerepe volt abban, hogy a geekség, kockaság ma már egyértelműen a mainstream popkultúra oroszlán részét képezze és menő legyen imádni a szuperhősöket, a Star Wars-t, mindent, aminek emblémáját Sheldon Cooper valaha a pólóján hordta. Nagyon kíváncsi vagyok, Chuck Lorreék milyen lezárásra készülnek, mindenesetre Sheldon, Leonard, Penny és a többiek életútja pont egy olyan fejezethez érkezett, ahol szép és kerek befejezést lehet kanyarítani a csapat kalandjainak. (Hartai Dávid)

The Gifted – Kiválasztottak (2.évad)

Évad premier: szeptember 25. (Fox)

A Fox a Marvel példáját követve elkezdte tévésorozatokkal kiegészíteni saját X-Men filmuniverzumát: először az X Professzor fiával foglalkozó Légióval jelentkeztek, majd következett a hatóságok elől menekülő családról szóló Kiválasztottak (amelyben az egyik főszereplő Magneto lánya). Míg a Légió stílusában és tartalmában is elkülönül a filmsorozattól, addig a Gifted egész szorosan kötődik hozzá: viszontlátjuk benne a Sentinel Programot, és a téma itt is a mutánsok és emberek konfliktusa. (Ezek alapján a sorozat az eredeti idővonalon, valahol Az ellenállás vége történései és Az eljövendő múlt napjaiban látott jövőbeli események között helyezhető el – az utóbbi film egyik karaktere, Blink konkrétan fel is tűnik a sorozatban.) A Kiválasztottak erénye, hogy az X-Men filmekben megszokott sémától eltérően itt vannak emberek, akik a mutánsok oldalán harcolnak: a két főszereplő mutáns szülei kiállnak gyermekeik mellett, amikor a hatóságok el akarják fogni őket. Az első évad alapvetően a menekülésről szólt, a másodikban azonban már inkább a mutánsfrakciók közötti ellentét lesz a téma. (Barna Benedek)

https://www.youtube.com/watch?v=nYX4BOhFQTU

The Good Place (3. évad)

Évad premier: szeptember 27. (NBC)

Kristen Bell sorozata, a The Good Place kivételesen eredeti mind a történet, mind a karakterek tekintetében. Az alapsztorija (egy kiállhatatlan nő tévedésből a „mennybe” kerül) már önmagában is eléggé meghökkentő és ígéretes, és szerencsére a készítők tökéletesen kiaknázzák a komikus helyzetben rejlő lehetőségeket. Emellett nagyon sokat dob rajta az is, hogy az epizodikus felépítés helyett egy folytatásos történetet kapunk, amely tele van váratlan fordulatokkal. A sorozat karakterei (a bunkó csaj, a kocka srác, a nárcisztikus díva és az agyatlan hülyegyerek) ugyan jól ismert sémákra épülnek, de képes mindegyiküket tartalommal feltölteni, és egy érdekes dinamikát teremt közöttük. Ezek az antihősök a harmadik évadban új lehetőséget kapnak: a túlvilágon eltöltött idő után visszatérhetnek a Földre, hogy rendbe hozzák az életüket. (Barna Benedek)

Mayans MC (1. évad)

Évad premier: Szeptember 4. (FX)

Miután a Sons of Anarchy véget ért, Kurt Sutter először egy előzménysorozatot ígért, amely bemutatja a címszereplő motoros klub megalakulását. A projekt még mindig tervben van, de egyelőre egy spin-offot készítettek helyette. A Mayans MC két évvel az eredeti sorozat után játszódik, és Sutter elmondása szerint történetileg is kötődik hozzá: az évadzáróban történtek következményeivel, utóhatásaival foglalkozik. Amellett, hogy ezúttal Jax Teller klubjának egykori nagy riválisa kerül a középpontba, az alapkoncepció is más, a Mayansban ugyanis nem az elnöki szék várományosának, hanem egy újonc bandatagnak az életét követhetjük végig. (Barna Benedek)

Könyv

 

Philip K. Dick: Kamera által homályosan (Agave könyvek)

Várható megjelenés: szeptember 06.

Az intelligens – és kissé paranoid – sci-fik mestere, Philip K. Dick nem egy és nem is kettő remek regényt tett le az asztalra pályafutása során. Az Agave kitartóan kényezteti a rajongókat a szerző izgalmas, elgondolkodtató történeteinek igényes, könyves polcra kívánkozó formában történő kiadásával. Idén szeptemberben a Kamera által homályosan című könyv kerül sorra. Az 1977-es születésű alkotás főhőse egy illegális drog ügyében nyomozó ügynök, aki tevékenysége során maga is függővé válik. A komplex tudományos fantasztikus kaland egyszerre mesél a rendőrmunka lehetséges jövőjéről, a kábítószerek hatásairól és a tudathasadásról. A Kamera által homályosan-t Richard Linklater dolgozta fel filmes köntösben, méghozzá a különleges, festményszerű képeket generáló rotoscoping technológia segítségével. (Hári Dániel)

Viktor Pelevin: iPhuck10 (Helikon)

Várható megjelenés: szeptember 10.

Új groteszk regénnyel tér vissza a kortárs orosz irodalom „fenegyereke”, Viktor Pelevin. Az iPhuck10 egy olyan jövőt vizionál, ahol Trump álma valóra válik, az Amerikai Egyesült Államokat hatalmas fal választja el Mexikótól; eközben Oroszországot egy génekből kitenyésztett klón-cár irányítja, a volt szovjet államok alkotta EU pedig bérbe adja légterét szomszédainak, hogy ott rendezzék le konfliktusaikat. Az új jövőben nem csak a politikában, hanem a szexualitásban is nagy változások következnek be: egy globális járvány következtében és az új high-tech eszközök megjelenését követően a szex a virtuális térbe kerül. És így bármi valóra válhat, akár Hitler németjuhásza is reinkarnálódhat Angela Merkel alakjában. Ebben a sötét és groteszk jövőben kezd nyomozásba Porfirij Petrovics rendőrségi-irodalmi algoritmus, hogy megkeresse a XXI. század elveszettnek hitt értékes műalkotásait. Kalandjait detektívregény formájában rögzíti, ám hamar rá kell jönnie, nem teljesen veszélytelen csak úgy írogatni… (Scheirich Zsófia)

Marko Kloos: Tengerészek (Agave könyvek)

Várható megjelenés: szeptember 13.

A science fictionbe oltott háborús regény igen nagy múltra tekint vissza, elég csak Heinleinre vagy Haldemanra gondolni. A zsáner nyomdokain járó Saclzi és Marko Kloos hűen viszi tovább a hagyományokat, utóbbi pedig azzal, hogy valaha önmaga is szerződéses katona volt, kifejezetten releváns harcászati és taktikai megoldásokkal turbózza fel a katonai sci-fi alzsánert. Az alap koncepció itt is hasonló, mint a nagy elődöknél: a csak „nyurgák” gúnynévvel illetett faj leigázni készül a Naprendszert. Mindeközben egy maréknyi űr-haditengerész az emberiség egyik utolsó gyarmatbolygóján rekedt, és igyekszik megoldást találni rá, hogyan bújjon ki szorult helyzetéből. Az egymással ellenséges viszonyban álló humán haderők végül összefognak, hogy közösen vállalkozzanak egy öngyilkos küldetésre, és induljanak el a nyurga haderővel párhuzamosan a Föld felé. A sorban harmadik Kloos-kötet minden bizonnyal tartalmazni fogja azokat a részletes csataleírásokat és olyan katonai szakzsargont, amik nélkül a Frontvonalak-sorozat nem lenne olyan szórakoztató és egyben elgondolkodtató, mint amilyennek szeretjük. (Nagy Judit Áfonya)

Képregény

Conan kegyetlen kardja (Fumax)

Várható megjelenés: szeptember vége

A 70-es évek közepén az alkotók és olvasók újra felfedezték Robert E. Howard, mára ikonikussá vált barbárját, Conant. Története többek között a  Savage Sword of Conan magazinban kelt életre, amely most magyarul is megjelenik egy oversized gyűjteményes kötetben. Az adaptált sztorikat a Marvel egykori főszerkesztője, Roy Thomson írta, a képi világért pedig a képregényes szakma színe-java felel: John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala és Jim Starlin.  (Scheirich Zsófia)

Robert Rodi: Loki (Fumax)

Várható megjelenés: szeptember vége

Thor történetét mindenki ismeri, azonban a történeteknek legalább két oldala van. Robert Rodi képregényében Loki szemszögéből ismerhetjük meg az Asgardban történteket. A hatalom iránti sóvárgás, a Sifhez fűződő ellentmondásos kapcsolat, Balderrel szembeni ellenszenv, és a mindig dicsőbb, jobb testvér, Thor iránt érzett gyűlölet és szeretet – Loki semmit sem rejt véka alá, elbeszélése pedig új megvilágításba helyez mindent, amit eddig tudtunk. Mindezt Esad Ribic (Rozsomák) fantasztikus illusztrációi teszik teljessé. (Scheirich Zsófia)