HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Grindelwald sóhajaival búcsúzik az ősz – Roboraptár november

Bár a sorozatok az előző hetekben már elstartoltak, azért elég izgalmasnak ígérkezik az idei ősz utolsó hónapja is: Jack házat épít, Hellboy visszatér, megismerhetjük Dr. Ruben Brandtet és az Oats Studios írója is bemutatkozik első regényével, miközben végre magyarul is megemlékezhetünk november ötödikéről. Novemberi Roboraptár

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Sóhajok

Magyar premier: november 8.

Ahogy azt már egy korábbi cikkemben is írtam: 2018-ban kifejezetten jó érzés horror rajongónak lenni. Ám úgy néz ki, hogy az egymás hegyén-hátán érkező, kritikailag és a kasszáknál is egyaránt sikeres, formabontó és merész horrorfilmek nem csak a nézők, de olyan rendezők kedvét is meghozta a műfajhoz, akik eddig kerülték azt. Legalábbis a Vakító napfényben és a Szólíts a neveden Oscar díjra jelölt rendezőjétől a legkevésbé azt várná az ember, hogy a következő filmje egy horror (ráadásul egy remake) lesz. Dario Argento idén negyven éves klasszikusa, a Sóhajok az olasz horror egyik csúcsteljesítménye, amelynek (köszönhetően az erős színhasználattal operáló csodálatos fényképezésnek és a Goblin rémületes zenéjének) annyira erős és jellegzetes atmoszférája van, amelyet nem igazán lehet úgy reprodukálni, hogy az ne egy fáradt utánlövésnek érződjön. Így hát felmerül a kérdés, hogy van-e értelme újraforgatni? Nos, akár mennyire is szentségtörésnek hangzik, egyelőre úgy látszik, hogy van. Luca Guadagnino ugyanis láthatóan nem Argento stílusát szándékozik replikálni (ezért is sokkal fakóbb színvilágot használt), hanem remélhetőleg a történet és a mitológia alapjainak felhasználásával egy új/más megvilágításba helyezett történet elmesélése a célja. Tehát úgy tűnik, hogy a remake-nek van létjogosultsága. Külföldön alapvetően (de nem egybehangzóan) pozitív a film visszhangja, azzal a kitétellel, hogy „ egy merész, megbotránkoztató és nem mindenkinek való filmélmény”.  Szóval ezek és a nyomasztó előzetes alapján egyelőre ígéretesnek tűnik, így mi is alig várjuk már, hogy bevethessük magunkat a boszorkányok által vezetett tánciskola szürreális világába. (Pongrácz Máté)

HIRDETÉS

Legendás Állatok – Grindelwald bűntettei

Magyar premier: november 15.

Annak idején Rowling állította, hogy a hetedik könyv után nem ír több Harry Potter-történetet. De azért mégsem tudta elengedni a varázslótanoncot és világát, így az elmúlt években sok kiegészítést írt a sorozathoz a Pottermore honlapra. Aztán végül is egy színdarab formájában mégiscsak folytatta a történetet, és emellett elkezdtek egy, a Potter-történetek előzményeként szolgáló spinoff-sorozatot is. Míg azonban a rajongókat megosztó Harry Potter és az elátkozott gyermek nem sokat újdonságot adott hozzá a Rowling teremtette univerzumhoz, a Legendás állatok és megfigyelésük épp ellenkezőleg, egy olyan oldalát mutatta meg a varázsvilágnak, amit eddig nem ismertünk: egy másik kontinensen játszódott, főszereplői felnőttek voltak, és végre érvényesülni tudott benne Rowling humora. A folytatása sajnos már a megjelenése előtt vitákat váltott ki (Johnny Depp szerepeltetésével, Dumbledore szexuális orientáltságának állítólagos háttérbe szorításával, és Nagini sztorijának újraírásával), de aki ezektől el tud vonatkoztatni, az első rész ismeretében bízhat abban, hogy élvezni fogja a Grindelwald bűntetteit. (Barna Benedek)

Ruben Brandt, a gyűjtő

Premier: november 15.

Az idei ősz igazán különleges filmélményt tartogat számunkra: Milorad Krstic animációs thrillerében ugyanis a művészeté a főszerep. Az történet szerint Dr. Ruben Brandt pszichológust rémálmaiban híres festmények alakjai üldözik, és ezért az ő megbízásából egy rablóbanda sorra lopja el a világ legnevesebb múzeumaiból a közismert műalkotásokat. Egyedül Kowalski, az amerikai magánnyomozó vél összefüggést felfedezni – ahogy a sajtó nevezi – a Gyűjtő által ellopott műtárgyak közt. Azonban a történet csak ürügy volt az alkotók számára, hogy különféle képzőművészeti, filmes, popkulturális utalásokat egy egybefüggő alkotássá tudják összegyúrni. Ehhez megalkották ezt az egyedi képi világot, és a rendhagyó karaktereket, akik nem csak élettel töltik meg az ismert műalkotásokat, hanem könnyedén lépnek át az autós üldözésből a film noir, majd horror jelenetbe, folyamatosan lekötve azon nézők figyelmét is, akiket az összművészeti utalásháló hidegen hagy. Mindezek mellett a magyar csapat animációs filmje még humoros is, tehát összességében az élmény biztosan megéri a mozijegy árát. (Koós Anna)

A ház, amit Jack épített

Premier: november 29.

A birodalom, a Dogville és az Antikrisztus botrányvonzó alkotója, Lars von Trier újabb nehezen fogyasztható mozgóképcsodával készül számunkra. A mester ezúttal egy sorozatgyilkos életébe és elméjébe enged betekintést. Sok erőteljes képkockára, kendőzetlen szadizmusra, depresszív atmoszférára és az emberi agresszió elemzését fókuszba állító mögöttes tartalomra lehet számítani. Ha úgy döntünk, hogy belépünk a Jack által épített házba, díszes társasággal szörfözhetünk az emberi lélek sötét hullámain, hiszen a címszereplő Matt Dillon mellett többek között Bruno Ganz, Uma Thurman és Riley Keough is erősíti a színészgárdát. Nem lesz könnyű élmény, de Trier korábbi alkotásaihoz hasonlóan jó eséllyel A ház, amit Jack épített is kiérdemli, hogy vállaljuk érte a lelki sokkot. (Hári Dániel)

Könyv

Alma Katsu: Éhség (Agave)

Várható megjelenés: november 8.

Katsu a Halhatatlan-trilógiával lett népszerű hazánkban, amiben az alternatív történelmi regények és fantasyk elegyéből alkotott maradandót. Legújabb könyvében, az Éhségben új területre merészkedik, még pedig a horroréra, de nem hagyja maga mögött történelem iránti rajongását. A történet szerint az 1846-os évben járunk, ahol a Donner-társaság kaliforniai vándorlásába csöppenünk. A kilencven férfiból, nőből és gyerekekből álló csapat útja azonban korántsem problémamentes: a készletek fogyóban, a közösséget folyamatos viták gyengítik és egy kisfiú különös és megmagyarázhatatlan halála mindenkit felzaklat. Kiderül, hogy egy titokzatos lény eredet a nyomukba, ami kíméletlenül tizedeli a karaván tagjait. A túlélőknek meg kell küzdeniük a szörnnyel, de saját kétségeikkel is, hogy megőrizzék józan eszüket.  (Scheirich Zsófia)

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok (Agave könyvek)

Várható megjelenés: november 13.

A Letűnt világok már csupán koncepciója alapján is a hónap legizgalmasabb darabjának tűnik:
A főszereplő Shannon Moss a haditengerészet egy különleges csoportjának ügynöke, amely egyrészt a mélyűr felfedezésével és új, élhető bolygók kutatásával foglalkozik, másrészt az időben utazgatva, lehetséges jövőkbe ugrálva igyekeznek a jelenben megoldhatatlannak tűnő bűnügyeket felgöngyölíteni. Mosst egy olyan gyilkossághoz riasztják, amelynek elkövetője maga is időutazó, és nagyon úgy tűnik, hogy az ügynek köze van az úgynevezett Terminushoz, mely az eddig felfedezett lehetséges jövőkben szinte mindig a világ pusztulását jelentette.
Ami emellett számomra az év legjobban várt kiadásává teszi a művet az a szerző, Tom Sweterlitsch személye. Sweterlitsch ugyanis Neill Blomkamp rendezőnek írta az Oats Studios történeteit, ami a tavalyi év egyik legkülönlegesebb kezdeményezése volt. Nagyon remélem, hogy regényes formában is képes olyan egyedi hangulatú, feszült és hátborzongató sci-fit írni, mint az a Zygote vagy a Firebase esetében sikerült. (Hartai Dávid)

Cameron Johnston: Az áruló isten (Főnix Könyvműhely)

Várható megjelenés: november 23.

Cammeron Johnston bemutatkozó regénye, Az áruló isten egy sötét, véres történet, amely egy olyan világban játszódik, ahol egy kis számú, varázsolni képes társadalmi elit uralkodik az egyszerű emberek tömegei felett. Főhőse a nagyszájú, szarkasztikus Edrin Walker, a becsületét vesztett mágus, aki tíz év után tér vissza a száműzetésből Setharist városába, hogy megbosszulja egy barátja halálát. Egy érdekes, és hozzá hasonlóan különc figurákból verbuvált csapat segítségével próbálja megtalálni a tetteseket. (Barna Benedek)

Geroge R.R. martin: Éjvadászok (Agave)

Várható megjelenés: november 29.

A kötetben George R. R. Martin sci-fi univerzumában, az Ezer világban játszódó kisregényeket és novellákat gyűjtötték össze. A címadó, 1980-ban született kisregényben egy csapat asztronauta a volkrin nevű idegen faj keresésére indul, akik állítólag a legősibb értelmes faj voltak a régmúltban. Azonban az út során, az űrben megmagyarázhatatlan halálesetek követik egymást, és a legénység tagjai kétségbeesetten próbálnak rájönni, hogy mi történik velük. Ebből a történetet a Syfy éppen most csinált filmsorozatot, amely idén decemberben debütál, így előtte mindenképpen érdemes lehet elolvasni a könyvet. (Barna Benedek)

Stephen King & Owen King: Csipkerózsikák (Európa Kiadó)

Várható megjelenés: November 29.

A legendás apa most fiával közösen írt regényt a nőkről. Illetve a nők hiányáról. A történet ötvözi a fantasy és a horror elemeit, így az utóbbi jeles szakértőjétől kellő borzongásra számítok. Ebben a regényben a nők egyszer csak elalszanak, és hogy álmuk zavartalan legyen, egy ismeretlen entitás idegen hártyával veszi körbe, mintegy „begubózza” őket. Nem szerencsés felébreszteni őket, illetve amennyiben mégis megesik, az álmukból riadt nők állatiassá válnak, alaposan megvadulnak. Van azonban egyetlen nő, akire nincs hatással az idegen praktika. Csupán egy a gond: ő maga a nyugat-virginiai Dooling női börtön lakója.
Ez a regény érdekes ellenpárja lehet Naomi Alderman A Hatalomjának, de akár a klasszikussá vált, Robert Merle által jegyzett Védett férfiaknak is. (Nagy Judit Áfonya)

Adrian Tchaikovsky: Hadállat (Fumax)

Várható megjelenés: november vége

Az idő gyermekei pozitív fogadtatása és népszerűsége után (megérte a második nyomást) nem volt kérdés, hogy kapunk még magyar nyelvű Tchaikovsky regényt. November vége felé érkezik a szerző bio sci-fije, a Hadállat, ahol a pókok helyett most a kutyáké lesz a főszerep. A könyv középpontjában Rex, a genetikailag módosított biológiai élőlény áll, aki társaival együtt alkotja Campache különleges alakulatát Dél-Kelet Mexikóban. A hadállatokkal véres háborúkat vívnak, de Rexet ez nem zavarja. Ő csak Gazdájának jó kutyája szeretne lenni. És ha úgy parancsolják, akár ezer ellenséget is megöl. De pontosan ki is az ellenség? Mi történik, ha a Gazdája visszavonul? És egyáltalán, Rexnek és társainak van-e joguk az élethez? Többek között ezekre a kérdésekre összpontosít a regény. (Scheirich Zsófia)

Képregény

Alan Moore: V mint Vérbosszú (Fumax)

Várható megjelenés: november 5.

Ne feledd, ne feledd az összeesküvést és november ötödik napját! – Ki ne ismerné e híres szállóigét James McTeigue kultfilmjéből, a V mint Vérbosszúból? Alan Moore 1990-ben megjelent, azonos című képregényéről nem is beszélve. 2018. november 5-ét mi se feledjük, hisz a magyar képregény kiadás ekkor törleszti egy nagy kulturális adósságát: megjelenik végre magyarul a V mint Vérbosszú.
A történet azoknak, akik most ismerkednének a művel: Egy képzeletbeli, diktatórikus és hitehagyott Angliában egy fehér maszk mögé bújt férfi bukkan fel és harcot hirdet az elnyomók, a reménytelenség, a közöny és a lélekölő sötétség ellen. A kifogástalan modorú, félelmetes igazságosztó és kitűnő stratéga hírében álló „V” társa a harcban egy fiatal nő, Evey Hammond. (Scheirich Zsófia)

Mike Mignola: Hellboy 4. – Különös helyek (Vad Virágok Könyvműhely)

Várható megjelenés: november 15.

Folytatódik a Hellboy magyar kiadása, ezúttal a Különös helyekkel. Az új részben magyarul eddig nem olvasott történetek jelennek meg, cím szerint: Harmadik kívánság, A sziget és A csöndes óceán. A rövidebb negyedik kötet mellett a Hellboy omnibus collection újabb darabja is érkezik decemberben, amely a 3. és 4. részek történeteit tartalmazza. A novemberben megjelenő kiadványban Hellboy a Mocsári Szipirtyó tengermélyi csapdájából próbál kiszabadulni. Az életéért folytatott küzdelem során elvetődik egy szigetre, ahol olyan titkos dokumentumokra lel, amelyek egészében döntik meg az emberiség addig ismert történelmét. (Scheirich Zsófia)

Paul Tobin: Witcher 3. – Varjak átka (Szukits)

Várható megjelenés: november 14.

Harmadik résznél jár a Witcher-játékok alapján készült képregénysorozat, amelyben a könyvektől és videójátékoktól független, teljesen új kalandokban tér vissza Rivériai Geralt, és a Witcher más szereplői. A Varjak átkában Geralt és Ciri egy vérszomjas bosszú közepén találják magukat, és szembesülniük kell azzal, hogy a múlt még mindig kísérti őket. Az új történet Piotr Kowalski (The Drawing of the Three House) gyönyörű rajzain keresztül kel életre. (Scheirich Zsófia)