HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

10 animációs folytatás, ami van olyan jó, mint az eredeti

Egyfajta aranykorukat élik a folytatásfilmek így a 2010-es évek végén. Ha sorra vesszük a tavalyi év geek filmtermését, gyakorlatilag minden második folytatásfilm, de legalábbis egy franchise darabja, esetleg prequel, vagy spin off. 2019-ben sem lesz ez másként, és ez a tendencia egyre inkább hat az animációs filmekre is. Eddig is gyakran készültek folytatások, de idén soha nem látott sequel-eső várható: a Ralph lezúzza a netet január óta A Lego-kaland 2. három hete,  az Így neveld a sárkányodat 3. egy hete megy a mozikban, és csak ezután jön a Toy Story 4. (június 20.), A kis kedvencek titkos élete 2. (július 4.), az Angry Birds folytatása nyár végén, és végül a Jégvarázs 2. (november 21.). Mindig azt reméljük, hogy a folytatás, ha nem is jobb, de legalább annyira jó lesz, mint az eredeti. Hiszen láttunk már olyan folytatást, ahol ez összejött.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

10. Aladdin és a tolvajok fejedelme (1996)

Ahogy a legtöbb Disney animációs filmfolytatás, az Aladdin második és harmadik része is, VHS-en jelent meg, csak amíg a hivatalos második rész, az Aladdin és Jafar csak 2000-ben jutott el Magyarországra, addig a harmadik rész már ’97-ben. Így aki a 90-es években volt gyerek, biztosan előbb találkozott ezzel a folytatással, mint az Aladdin és Jafarral. A számos Disney-folytatás közül már csak azért is kiemelkedik az Aladdin és a tolvajok fejedelme, mert eleve az alaptörténetben maradt sok kihasználatlan lehetőség. Szemben az olyan folytatásokkal, amelyekben az első rész főszereplőinek utódainak sorsát követhetjük, az Aladdin 3. inkább a főszereplő múltjában kutat. Aladdin apja meglepően összetett karakter, aki még több kalandba sodorja Aladdint és Dzsinit, az orákulum jóslatától a teknős hátán úszó szigeten tett látogatásig, hogy megtalálják Midász király mindent arannyá változtató kezét. Az új figura mellett végre Iago is kibontakozhat, és a dzsinis poénok sem maradnak el semmiben az eredeti film színvonalától. Bár nem vagyok oda a Disney-dalokért, azt el kell ismerni, hogy más folytatásokhoz képest az Aladdin 3. dalai is messze a legjobbak.

9. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó (2015)

Míg az első részben a lányát túlféltő vámpírapuka küzdelmei álltak a sztori középpontjában, kiegészítve rengeteg szörnyes poénnal, addig a második részben már az unokájáért aggódó vámpírnagypapa krízise a téma. A szerencsétlenkedő szörnyek még mindig szórakoztatóak, és mivel a főszereplő igazi egyéniség és nem csak egy klisé, nem lehetett egy rész alatt ráunni. Dracula elég határozott jellem, makacs elvárásokkal a következő generációkkal szemben, és folyton megy a saját feje után.  Így rengeteg komikus szituációba keveredik, mire belenyugszik, hogy nem kell mindent az irányítása alatt tartania ahhoz, hogy a családja boldog legyen. A sikerre való tekintettel azóta a Hotel Transylvania harmadik része is megjelent már: a Szörnyen rémes vakáció.

HIRDETÉS

8. Gru 2. (2013)

Egyre gyakoribb, hogy az animációs film főszereplője egy antihős, ebbe a csoportba tartozik Gru is, akit egyenesen ellenfélként ismerünk meg az első részben. Természetesen a rosszfiú még ha kelletlenül is, de végül mégis beadja a derekát és hőssé válik, ahogy az lenni szokott az antihősöknél. A második részben már a három kislány pótapukájává vedlett az ellenfél szerepéből, azonban a világnak mégis szüksége van rá, így csatlakozik az Anti-Gonosz Liga titkos küldetéséhez, ahol ismét élhet a szenvedélyének, a gonoszkodásnak. Az a jó a Gru folytatásában, hogy megmutatja, hogyan sikerült főhősünknek megbarátkoznia az első rész végén előállt helyzettel, azzal hogy már „jófiúnak” számít. Amit pedig szerettünk a Gru első részében, a 2-ben is szeretni fogjuk: Gru állandó zsörtölődését, a minyonok és a három kislány cukiskodását, és azt, hogy valahogy ebben a világban mindenki lökött egy kicsit.

7. Szörny Egyetem (2013)

Bár ez inkább számít előzményfilmnek, mint folytatásnak, mégsem maradhatott le a listáról. Míg a Szörny Rt. inkább Sulley karrierjére fókuszált, addig a Szörny Egyetemben már inkább Mike van a középpontban. A két rémisztő barátsága tökéletes háttértörténetet kap, a Szörny Rt.-nek már az első közös jelenetei után le lehetett volna fogadni, hogy a két teljesen ellentétes személyiségű szörny az egyetemen együtt hallgatott valamilyen kurzust, és azóta jó haverok. Persze a Szörny Egyetemben egy sokkal szövevényesebb sztori bontakozik ki rivalizálásról, barátokká váló ellenségekről, a vélt és valós tehetségről, szörny-önértékelési gondokról… és ezeket a drámákat a film becsomagolja a szörnyek izgalmas világának díszleteibe, és a Pixar-féle humorba.

6. Ralph lezúzza a netet (2018)

A Disney lezúzza a tündérmeséket

A Disney Studios animációs folytatásainak úgy fest, hogy Rontó Ralph fogja törni az utat. Míg az első rész a játékterem szűkre szabott korlátai közé volt szorítva, addig a második részben az internet végtelen világába csöppennek. Az animációs filmek kedvelt témái közé tartozik a barátság, de azzal az aspektussal ritkán találkozunk, hogy milyen káros üldözni valakit a szeretetünkkel. Ralph egy nagy mamlasz, akinek bármit meg lehet bocsátani. Viszont amikor a tőle egyre távolabb sodródó Vanellopét próbálja egyre görcsösebben visszakényszeríteni a régi, megszokott világukba, ahol még legjobb barátok voltak, elszabadul a pokol. Ralph érzelmi vihara vírusként söpör végig az egész interneten, és ez a felnagyított pusztítás szépen leképezi a film dilemmáját, ami legalább annyira fontos kérdés, mint az első résznek az önmagunk elfogadása. A Ralph lezúzza a netet éppen olyan szórakoztató, mint az első volt, felnőttek számára is, akikről a Disney hajlamos volt megfeledkezni. A rengeteg popkulturális utalás, kikacsintás, illetve felnőttproblémák pedzegetése úgy tűnik, kifejezett célja volt a folytatásnak, és a kitágított világ jó tanmese minden korosztálynak az internet sötét és jó oldaláról egyaránt. (És az a Stan Lee-cameo egyszerűen szívszorító.)

5. Shrek 2-4. (2004, 2007, 2010)

Amikor a Shrek 2001-ben mozikba került, új fejezetet nyitott az animációs filmek történetében. Kifigurázta a klasszikus tündérmeséket, popkulturális utalásokkal tűzdelve tele a sztorit, de nem feledkezett meg a gyerekeknek szóló morális mondanivalóról sem. Ez volt az első film, ami megnyerte az animációs Oscart, és számos más díjat is besöpört. Népszerűsége nagyban köszönhető az eredeti jellemmel bíró szereplőinek, parodisztikus humorának, és annak, hogy az antihős Shrek mégis hőssé válik.  A Shrek folytatásai közül a második és a negyedik rész ötletesebb, mint a Harmadik Shrek, de mindegyikről elmondható, hogy a világának kiaknázatlan lehetőségeit jól használta fel. Hiába maradt Shrek ugyanaz a mogorva ogre, akit elutasító viselkedése mindig bajba sodor, végül mégis mindig azzal menti meg a helyzetet, hogy nem akar más lenni, csak önmaga. Legyen szó anyóséknál tett látogatásról, gonosz tündérkeresztanyáról, trónöröklésről, gyereknevelésről, szerződések apróbetűs részeiről, vagy ugye a szerelemről, Shrek kiogréskodja magát a helyzetből.

4. Kung Fu Panda 2. (2011)

A Kung Fu Panda 2008-ban hatalmas dobás lett a DreamWorksnél. Pó egy esendő hős, akiről senki sem hiszi el, hogy egyáltalán megtanulja a kung fut, nem hogy ő lesz a legnagyobb harcos. Mások módszerei nem is működnek nála, a saját útját kell megtalálnia. Aztán ő lesz a legnagyobb hős… és jön a második rész. Amiből kiderül, hogy az élet megy tovább, és attól hogy valaki ünnepelt nagyság, és egyszer már sikerült neki, nem biztos, hogy utána is képes hinni magában. A tanulást pedig tovább kell folytatnia, akkor is ha már százszorosan hős. A Kung Fu Panda 2-t ha másért nem, de a főgonoszáért muszáj szeretni. A gonosz, fehér páva karaktere teljesen őrült, mégis hiteles marad. Általában az ellenfelek motivációja a hatalom megszerzése, megtartása, de itt sokkal árnyaltabbra vették a figurát. Ráadásul kiderül, hogy Pó nem egy egyszerű panda, aki véletlen lett a sárkányharcos, neki is rejteget még egyet s mást a múltja. Bár sokkal komorabb és komolyabb lett a második rész, mint az első, azért nem felejt el nevettetni, és nevetni magán: Shifu mester jogosan akad ki, hogy nem elég, hogy Pó lett a sárkányharcos, de a belső békét is kirázza a kisujjából.

3. Így neveld a sárkányodat 2. (2014)

A sorozat első része a különc Hablattyal, Hibbant-sziget mókás lakóival és sokszínű sárkányaival egyből belopta magát a nézők szívébe. A történet tanulsága szerint ahelyett, hogy egymással harcolnának, az embereknek és sárkányoknak is a saját begyöpösödött hagyományaikkal kell felvenniük a küzdelmet, hogy békében éljenek. Már az első rész megnyitott egy teljesen új világot, amelyet a második rész többszörösére tágított. Ahogy Hablaty egyre idősebb lesz, annál nagyobb terhek nyomják a vállát, újabb és újabb nehézségekkel kell szembenéznie, oldalán Fogatlannal. Ahogy a főhősünk egyre többet lát és ért a világból, egyre több helyzettel küzdenek meg együtt, az éjfúriával kötött barátsága is egyre mélyül.

2. A hihetetlen család 2. (2018)

Kedvenc szuperhőseink idén a tradicionális családmodellel is felveszik a harcot

A Pixar mintha előre kiszagolta volna, hogy hamarosan új korszak kezdődik a szuperhősfilmek történetében, és már 2004-ben kijött A hihetetlen családdal. A történetet részleteiben mind láttuk már: elnyomott, ismeretlenségbe vonult szuperhősök, szupererejüket tanuló kamaszok, szuperekre vadászó gonosz, stb. Itt mégis azon van a hangsúly, hogy egy család hogyan birkózik meg mindezzel, és ebben az új nézőpontban volt még potenciál egy második részre is. 14 évvel később meg is jelent a folytatás, ahol már a hagyományos családmodell leépítése is terítékre kerül. Azért szuper folytatás ez a film, mert továbbviszi a szereplők egyéni problémáit is, és közben elkezdenek távolodni egymástól, amikor kell mégis mindenki tudja, mit kell tennie. Nyúlánykát leköti az új meló és a bűnüldözés, Mr. Irdatlant a gyereknevelés, Lanát a pasizás, Willt pedig az igyekezet, hogy bevonják a felnőttek ügyeibe, Furit pedig az, hogy az apjának ne legyen egy perc nyugta sem. Viszont amikor a gyerekek épp, csak megmenekülnek a rájuk támadó szuperek elől, és együtt kell dönteniük, mit tegyenek, pont egy olyan helyzet, amiről gyerekként sokan fantáziálnak. Végső soron, amikor bajba kerülnek, és a szülők nélkül kell helytállniuk, ott indul a hősiességük útja.

1. Toy Story 2. (1999)

A Toy Story a mai napig mérföldkő az animációs filmek között, ahogy a folytatásai is: 1999-ben a Toy Story 2-vel bebizonyosodott, hogy folytatásfilm is lehet bizonyos szempontból jobb is, mint az eredeti, 2010-ben a Toy Story 3. pedig megmutatta, hogyan lehet tökéletes lezárást adni egy franchise-nak. Amiért a lista élére mégis a második rész, és nem a harmadik került, hogy a Toy Story 2. tényleg a legjobb folytatás. Hiszen az egész Toy Story mindig is Woodyról szólt, ő a legjobban szeretett játék, a többi játék vezetője, a gyerekszoba lelke. A második részben pedig alapjaiban kérdőjeleződik meg, ki ő valójában, megismerjük a múltját és olyan választás elé kerül, amihez hasonló elé nagy valószínűséggel mi magunk sosem fogunk kerülni az életben. Mivel két síkon indul a cselekmény, és látjuk Woody őrlődését, és a többiek mentőexpedícióját, és ezáltal Buzzról is sokkal árnyaltabb képet kapunk, többet ad a történet a szereplőinkről, mint a Menekülés az óvodából epizód. A második résznek köszönhetjük továbbá Jesse karakterét, és meggyőződésem, hogy Macó fordulata nem lett volna olyan meglepő, ha előtte Aranyásónál nem látunk valami nagyon hasonlót. (A pocakos, segítőkész, mézes-mázos öreg játék, akiről végül kiderül, hogy önző és gátlástalan.) A Toy Story 2. egy korszakalkotó animációs film korszakalkotó folytatása, és nem csak azért, amit képvisel, és amilyen folyamatot elindított, hanem önmaga miatt is. Mert a története, a szereplői, a humora, a képi megoldásai utánozhatatlanná teszik.