HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Dathomir fia: Egy tét nélküli Star Wars-történet

A Darth Maul, – Dathomir fia azt mutatja be, hogy mi történt a címszereplő Sith-harcossal A klónok háborúja ötödik évada után. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Valószínűleg nagyon sok mozirajongó értetlenkedve nézett, amikor a Solo: Egy Star Wars történet végén kiderült, hogy a filmben szereplő bűnszervezet élén Darth Maul áll. Sokaknak nyilván fogalma sem volt, hogy lehet életben a karakter. A klónok háborúja nézői ugyanakkor jól tudták, hogy miről van szó:

A Sith a gyűlöletéből merítve képes volt túlélni, hogy kettévágták a Baljós árnyak végén, és évekig egy félreeső helyen tengette a napjait, hogy azután a klónháborúk idején újra megjelenjen, és saját alvilági birodalmat építsen ki magának. Egykori mesterének azonban nem tetszett, hogy Maul bekavart az általa manipulált polgárháborúba, úgyhogy hamar pontot is tett az ügy végére: könnyűszerrel legyőzte az ördögi kinézetű harcost. Ezután azonban meglepő módon Palpatine nem megölte, hanem börtönbe záratta Mault – ahonnan aztán kiszabadult, azonban azt már A klónok háborúja rajongói sem tudhatták, hogyan. A sorozatot ugyanis a Lucasfilm megvásárlása után a Disney elkaszálta, így a készítők nem zárhatták le Maul sztoriját.

Szerencsére azonban A klónok háborúja tervezett, de el nem készült epizódjainak forgatókönyveit nem dobták ki: néhány alapján könyv vagy képregény készült – így született meg a Dathomir fia is.

HIRDETÉS

Az nagyon erősen érződik az egész képregényen, hogy egy ismert sztori kiegészítéseként, levezetéseként funkcionál. Éppen ezért valószínűleg a sorozat rajongóin kívül másnak nem különösebben érdekes. Annak, aki nem ismeri az előzményeket nagyon a levegőben lóghat az egész – nem fogja érteni az utalásokat, nem fogja tudni a mellékszereplőkről, hogy kicsodák. Ezt könnyen el lehetett volna kerülni azzal, ha  néhány visszaemlékezésben elmesélik, hogy mi is történt Maullal a Baljós árnyak után. Igaz, olvashatunk egy szöveges bevezetőt, amely röviden összefoglalja A klónok háborújában látottakat, de ez nem feltétlenül elég olyasvalakinek, aki azt nem nézte, mivel nem csak jól ismert Star Wars-karakterek szerepelnek, hanem olyanok is, akiket a sorozatban mutattak be.

Igazán érteni és értékelni tehát csak A klónok háborúja rajongói fogják a Dathomir fiát.Ehhez hozzátartozik, hogy ennek a képregénynek is az a gyengéje, ami a sorozat több történetszálának: egyszerűen nincs benne igazi feszültség. Az alapsztori ez esetben az, hogy Maul szembeszáll Dooku gróffal és Grievous tábornokkal – és mivel tudjuk, hogy az utóbbiak A Sith-ek bosszúja idején is élni fognak, így aztán nem kérdés, hogy ők túlélik-e. Történik azért olyasmi is, ami nem kiszámítható, de összességében az egésznek nincsen igazán tétje. A klónok háborúja mindig akkor volt érdekes, amikor Anakin jellemének alakulására vagy a saját, eredeti karaktereire fókuszált, illetve amikor mellékes, jelentéktelenebb csataterekre röpítette el a nézőit – ahelyett, hogy a Dooku vagy Grievous elkapását és legyőzését célzó értelmetlen macska-egér harcot mutatta volna, amiben semmi izgalom nincs.

Egy dolog miatt azért mégis igazi kuriózum ez a sztori: itt láthatjuk először (és valószínűleg utoljára) együtt az előzménytrilógia három ikonikus gonosztevőjét: Mault, Dookut és Grievoust. Ezeknek a figuráknak az elsődleges funkciója, hogy előrevetítsék Darth Vader eljövetelét – mindegyikük az ő karakterének egy-egy aspektusát képviseli: Maul a gyűlölettől emésztett Sith, Dooku a Sötét Oldal felé forduló egykori Jedi, Grievous pedig a kiborg harcos. Egy rajongó számára éppen ezért igazi csemegét jelent egy olyan képregényt kézbe venni, amelyben ők vannak a középpontban. Annál szomorúbb, hogy nem használták ki igazán a hármójuk találkozásában rejlő potenciált.

A kötet képi világa tetszetős – noha az animációs sorozat stílusa helyett inkább a filmekét idézi –, adva van tehát egy igényesen kivitelezett kötet, amelynek ugyanakkor a sztorija A klónok háborúja ismerete nélkül nem érthető igazán, és a sorozat gyengébb történetszálait idézi. Ahogy korábban a másik saját képregényében, úgy ebben sem kapott Darth Maul a rajongók körében rendkívül népszerű, erős és nagy hatalmú karakterhez méltó sztorit.

6 /10 raptor

Star Wars: Darth Maul – A Dathomir fia

Star Wars: Darth Maul – Son of Dathomir

Szerző: Jeremy Barlow
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2019
Rajzoló: Lucas Marangon és mások
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 136

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.