HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Földönkívüli-kutató alapismeretek kezdőknek

Michael Wall könyve, a Kívül a Földön azon sci-fi-rajongóknak íródott, akiket foglalkoztat a kérdés, hogy vajon más bolygókon is kialakulhatott-e az élet, de mindeddig csak szépirodalmat vagy képregényeket olvastak, illetve filmeket és sorozatokat néztek a témával kapcsolatban. A szöveg minden fontosabb kérdést tárgyal, amely az idegen létformák kutatásával és a velük való érintkezéssel kapcsolatban felmerülhet – úgyhogy legfeljebb az egyes résztémák kifejtésének hosszával kapcsolatban lehet hiányérzetünk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ha elég sci-fit nézünk és olvasunk az idegenekkel való kapcsolatfelvételről, előbb-utóbb mi magunk is eljátszunk a gondolattal, vajon valóban van-e élet a Földön kívül, és ha igen, mi történne, ha valamilyen módon érintkeznénk vele. Akár komolyabban bele akarjuk magunkat ásni a témába, akár nem, mindenképpen érdemes egy bevezető jellegű kötet elolvasásával kezdeni – egy olyannal, mint a Kívül a Földön. A könyv az első részében a szerző olyan kérdéseket jár körül, mint hogy mit gondolnak a tudósok a más bolygókon kialakult élet lehetőségéről, hogyan kutatják azt, és hogy ha intelligens lények is vannak odakint, akkor vajon miért nem léptek velünk kapcsolatba eddig. A második részben aztán áttér az űrutazás témakörére, és azzal foglalkozik, hogy mi értelme lehet átköltöznünk más bolygókra, ez hogyan történhet meg, és milyen hatással lehet ránk.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Wall közérthető, olvasmányos stílusban írta meg a könyvet, amelyet a humora és a popkulturális utalásai külön élvezetessé tesznek.

Elég egyértelműen érződik, hogy ezt a művet elsősorban azoknak szánták, akik ugyan sok tudományos-fantasztikus sztorit ismernek, de ezeknek a tudományos hátterével nincsenek igazán tisztában. Az Érkezés című film nézőinek jelentős része például jó eséllyel nem volt tisztában vele, mit gondolnak a témával foglalkozó tudósok arról, hogy más planétákon milyen fajokban fejlődhetett ki az emberre is jellemző intelligencia, és milyen módon próbálhatnánk meg velük kommunikálni – a Kívül a Földönből viszont többek között ez is kiderül. Ugyanakkor a filmes példák használata esetleges, csak bizonyos kérdések tárgyalásakor szerepelnek a szövegben, más esetekben viszont nincs utalás olyan sci-fikre, amelyekről azt gondolná az ember, hogy magától értetődően felmerülnek az adott résztéma kapcsán. Önmagában természetesen nem is lenne probléma, hogy egy tudományos témájú szövegben nem utalgat állandóan filmekre a szerző, de mivel egyes fejezetekben ez előfordul, másokból pedig hiányzik, nincs egy egységes stílusa a kötetnek: váltakoznak a példákkal színezett és az ezek híján kissé szárazabbnak ható részek.

HIRDETÉS

Kommunikáció az idegenekkel az Érkezés című filmben

Az egyenetlen stílus mellett másik probléma a kötettel, hogy nem igazán lehet róla eldönteni, szakszöveg vagy egyszerűen ismeretterjesztő-szórakoztató írás szeretne-e lenni.

Több különböző tudományos írásra és megkérdezett szakemberekre is hivatkozik Wall a könyvben, amire igazából nincs szükség, hiszen a Kívül a Földönnek mindössze annyi a feladata, hogy bevezesse a témába azokat, akik csak most ismerkednek az idegen életformák kutatásának kérdéseivel. Egy ilyen alapismereteket tárgyaló kötetben nem érdekes, hogy melyik szaktekintély állít valamit, elég, ha annyit tudunk, hogy milyen elméletek léteznek, és elég volna lábjegyzetben jelezni, hogy kitől és milyen könyvben lehet erről részletesebben olvasni. A lábjegyzetek hiánya egyébként egyúttal azt is jelenti, hogy a legtöbb esetben nem lehet tudni, pontosan hol és mikor írta vagy mondta az adott szakember, amit idéz tőle Wall – még az sem mindig egyértelmű, hogy melyik kijelentések származnak az író által különféle tudósokkal készített interjúkból. Vagyis míg bevezető jellegű, ismeretterjesztő szövegnek túl komoly a Kívül a Földön, tudományos írásnak sem nevezhető, hiszen a formai követelményeknek nem felel meg. A szerző valahogy e tekintetben két szék között a padlóra ült.

Michael Wall

De míg formai hiányosságai akadnak is a könyvnek, tartalmilag alapvetően rendben van, és valójában ez a lényeg.

A Kívül a Földön jól felépített kötet, az egyes résztémákat tárgyaló fejezetek logikusan követik egymást, és a szerző minden fontos kérdést érint, ami első körben eszébe juthat a földönkívüli élet kutatásának témakörével csak most ismerkedő olvasónak, úgyhogy nem lehet komoly hiányérzetünk, miután letettük a kötetet. Van egy-két fejezet, amelyek esetében talán belefért volna, hogy kicsit részletesebben tárgyalja az adott kérdést – viszonylag hamar, és talán még egy bevezető jellegű műhöz képest is felületesen intézi el például azt a kérdést, hogyan reagálnának az emberek, ha kiderülne, hogy van élet a Földön kívül –, ugyanakkor a fejezetek többsége nem hosszabb és nem rövidebb annál, mint ami feltétlenül szükségesnek tűnik.

A tömörsége ellenére érezhető a szövegen, hogy szerzője nagyon otthon van a témában. Nincsenek túlságosan lebutított megfogalmazások, és a magyarázatok mindenhol elegendőek ahhoz, hogy egy laikus is megértse őket. Az pedig külön üdvözlendő, hogy mindig hangsúlyozza, hogy csak találgatásokról, elméletekről van szó, nem biztos magyarázatokról, és hogy egymásnak ellentmondó elképzelések és vélemények ütköznek mindegyik kérdésben – vagyis amellett, hogy érdekes, még korrekt is.

Wall munkája tehát a hibái ellenére is tökéletesen el tudja látni a funkcióját: remek ízelítőt ad a témájából, és eléri, hogy az olvasó jobban bele akarjon mélyedni.

7 /10 raptor

Kívül a Földön

Out There

Szerző: Michael Wall
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Athenaeum Kiadó, 2019
Fordító: Babits Péter
Oldalszám: 260

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.