HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A Rick és Morty az animáció hiányában sem okoz csalódást

A Pesti Könyv gondozásában megjelenő füzetek rugalmasan kezelik az eddig felépített világot, bátran nyúlnak az alapanyaghoz, a vulgaritás pedig itt is épp olyan alapvetés, mint a sorozatban. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Napjainkban a sorozatok virágkorukat élik, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a közönség már sokkal részletgazdagabb karakterkibontásra és történetvezetésre vágyik, ami egy másfél-kétórás filmtől nehezen várható el, végképp nem olyan mélységben, mint ahogy azt egy sorozat teszi. Szeretünk elveszni, és magunkra találni a karakterekben, ez pedig a legnépszerűbb sztorik alapját is képzi. A földtől elrugaszkodottabb történetek számára pedig a legjobb táptalajjá vált az animáció, amivel teljesen ismeretlen, új univerzumokat térképezhetünk fel. Jó példa erre a Futurama, a Final Space és a Love, Death and Robots. Ám még ezek közül is kimagaslik a Rick és Morty, ami a nihilizmus filozófiáján  alapulva mutatja be számunkra a párhuzamos dimeziókon át kalandozó, őrült tudós Rick Sanchez és unokája, Morty kalandjait.

A sorozat körül óriási hype alakult ki az elmúlt években, legfőképp a gimnazisták és az egyetemisták körében, ugyanis ez az a korosztály, akiknek talán leginkább szólnak a sorozatban elhelyezett popkultúrális utalások, valamint a dialógusok is leginkább ennek a korosztálynak a stílusát idézik meg. Az idősíkok közötti, már-már követhetetlen ugrálás, az alpári poénok egész hada, és a Vissza a jövőbe-n alapuló karakterépítés mind-mind a sorozat alapját képzik. Ám egyszerűen lehetetlen megfelelni a rajongói követeléseknek, így annak is, hogy évente jöjjenek ki újabb évadok. És hát mi lenne jobb választás, mint egy képregénysorozat, ami nemcsak hogy el-ellavírozik a már kiötlött környezetben, és szinten tartja a nézők érdeklődést, de olyan szinten tágítja a Rick és Morty-univerzumot, amire nem számítottam a pazar animáció hiányában. A sorozat eddigi négy elkészült kötete a Pesti Könyv gondozásában kapott magyar kiadást, további érdekessége pedig, hogy a fősodor mellett több rövid történet is helyet kap a füzetekben.

A képregényes magyar fordításnak külön jár a taps, ugyanis az angol szófordulatok kiválóan lettek átültetve a füzetekbe, nem úgy mint a sorozat esetében, ahol csak hellyel-közzel sikerült ezeket frappánsan lefordítani. Ahogyan arra sem, hogy mennyiféle változatot agyaltak ki a két fő karakternek az épp aktuális idősíktól függően. Találkozunk a galaktikus diktátor Mortyval, de arra is akad időnk, hogy Rick levágott fejének mikrouniverzumát térképezzük fel, és persze az emberi céltáblát, Jerryt is szükségszerűen meg kell alázniuk minden részben.

HIRDETÉS

Rick and Morty: Első rész

Az első kötetben a galaktikus tőzsdét buherálja meg a két főszereplőnk, büntetésük gyanánt pedig egy, az Útvesztő könyv és filmsorozatra hajazó labirintusban találják magukat, ahonnan csak Rick transzcendentális elméje képes kimenekíteni őket. Mindemellett Terror Terry is külön sztorit kap, ami ismét csak egyértelmű utalás a Rémálom az Elm utcában mitikus gonoszára, Freddy Kruegerre. Az első köteten masszívan érezhető az, hogy még sokkal inkább a sorozat adta kereteken belül szeretni maradni, és csak rövid melléksztorikat próbálnak meg kibontani benne. Nem hoznak be új konfliktust, bolygót, népcsoportot, vagy népszokást, maradnak az alapkarakterek jól működő dinamikájánál. A későbbi kötetek ezzel szemben elkezdik a saját útjukat járni, és a mindent behálózó, galaktikus problémákat is részletesen mutatják be történetről történetre. Ezzel egyértelműen hozzájárulnak ahhoz is, hogy a Rick és Morty történetek ne csak a képernyőkön körvonalazódjanak majd, hanem a képregények is fontos részleteket árulhassanak el a „nagy egészet” illetően, épp mint ahogy azt a Marvel alatt futó Star Wars-képregények is teszik.

Rick and Morty: Második rész

Visszatérő történetvonal, miszerint Rick vagy Morty egy idősíkot teljhatalommal ural, ám jelen esetben a felütésen sikerült egy hangyányit változtatni, és üldöztetésük során most egy olyan idősíkra tévednek, ami teljesen Rick-mentes. Eljátsszanak a „végtelen idővonal – végtelen lehetőségek” gondolattal, ami érdekes karaktertorzulásokat eredményez. A kötet elkezdi levetkőzni a sorozat határait, a bónusztörténetek ebben a kötetben sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, mégpedig okkal. Nem csak a sablonos, idegen lényekkel feltöltött bolygókat kapunk, hanem identitást és háttértörténetet kreálnak minden egyes felfedezett terület, bolygó vagy csillagrendszer számára. Ezzel pedig az olvasó is új ismereteket szerez, amivel kicsit úgy érezheti, hogy a két főszereplő mellett ő maga is átélhet egy galaktikus utazást. Ám ha ez az érzés még sincs meg, Morty karaktere alapból is az olvasói/nézői reakciókat hozza előtérbe, ezzel könnyű azonosulási alapot adva nekünk.

Rick and Morty: Harmadik rész

Egy kenyérpirító, két levágott fej a hűtőben, és már kész is az újabb kötet. Itt a Fej-térbe kalauzolnak el minket a szereplők, ahol előbb Rick, majd Morty elméjében kell túlélniük a szokatlannál is váratlanabb fenyegetések közt. De a sci-fi mellett most is jut idő arra, hogy olyan történetek elevenedjenek meg a szkeccs-sztorik között, mint a Ready Player One vagy akár a Gladiátor. A három kötet közül egyértelműen ez a darab rendelkezik a leghosszabban összefüggő, legösszetettebb történetszállal, ami nem válik egyáltalán unalmassá, hiszen tér és időbeli kiugrásokkal, esetleg visszatekintésekkel sikeresen tarkítja meg az összképet. A középkori stílust felelevenítő látványvilág mellett kiszólásokat kaphatunk a genderelméletre és a vallásra is, a készítőktől megszokott ironikus, vulgáris stílusban.

Rick és Morty: Negyedik rész

A fő történetszálat most két párhuzamos síkon követhetjük végig: előbbi során Rick egy csillagközi drogbizniszbe vág bele, melyhez különleges állatok sejtjeire van szükség. Ennek kapcsán Morty több aggályát is kifejti: az állatkísérletek moralitásáról és a drogok gyógyszerként való hasznosításáról is említést tesz. Summer ezalatt egy idegen utazó hajójára kerül, ahol férfi és nő együttélésének kozmikus szabályain időzhetünk el egy darabon, frappáns párbeszédekkel. A fősodor mellett szintén megelevenedik néhány kis szkeccssztori, köztük az Emlékmás és a Tűzgyűrű is bekerül a Rick és Morty univerzum végtelen körforgásba. Az Adult Swimen futó sorozatnak érdemes lenne elgondolkodnia egy olyan jubileumi epizódon, ahol a hasonló „átvett” világok végre beépülhetnének a sorozat helyszínei közé. A sorozat ötleteinek ugyanis véleményem szerint csak egyvalami szabhat határt: a jogdíjak.

A képregénysorozat bőven megállja a helyét a sorozat mélyre menő ismerete nélkül, ugyanis nagy előnye, hogy nem egy összefüggő történetfonalat követünk végig, hanem kis különálló történeteket, amelyek tágítják a nagy egész világát. Ezzel egyidejűleg pedig képesek nagyjából bárki arcára mosolyt csalni. A Rick és Morty novemberben landoló, negyedik évadáig jó szomjoltás lehet ez a rajongóknak, de az is szórakozásra tud találni benne, aki csak szeretne elszakadni a valóságtól kötetenként egy jó órára. A képregénysorozat következő, negyedik része pedig augusztus közepétől lesz elérhető a Pesti Könyv oldalán.

8 /10 raptor

Rick és Morty 1-4.

Rick and Morty

Szerző: Zac Gorman és mások
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Pesti Könyv, 2018-2019
Rajzoló: CJ Cannon és mások
Fordító: Rusznyák Csaba és mások
Oldalszám: 132, 132, 128 és 128

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.