HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Egy igazi Star Wars-rajongó másokkal is megosztja a rajongását

A LetsGo Vállalat és a Concert Europe közreműködésével Budapestre érkezett a The Fans Strike Back: Csillagok háborúja kiállítás, amely a világ egyik legimpozánsabb rajongói gyűjteményét mutatja be. A relikviák között akadnak ritka és értékes darabok, és olyan alkotások is, amelyek minősége művészeti alkotásokkal vetekszik.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Daniel Prada nem sokban különbözik az átlagos Star Wars-rajongóktól. Szeret elmerülni kedvenc univerzumának világában, teljes egészében megismerni és megélni annak minden részletét. Rajongása gyűjtői szenvedélyét is előhívta: 1986-ban kezdett Csillagok háborújához köthető relikviákat gyűjteni, amiből végül Európa egyik legértékesebb Star Wars-műgyűjteményét állította össze. Az értékes relikviáinak otthonában, Spanyolországban is csodájára jártak, míg végül a spanyol Kulturális Minisztérium felajánlotta neki, hogy biztosítanak helyet és költséget a kollekció bemutatására. Prada a látogatók nagy érdeklődését és az értékeléseket látva (2017-ben számos közösségi oldalon a legjobb Star Wars-kiállításnak szavazták meg) úgy döntött, itt az ideje még több rajongóval megosztani a gyűjteményt.

Ezúttal Budapest ad otthont az impozáns gyűjteménynek, ezzel ünnepelve a magyarországi premier 40. évfordulóját és a  decemberben érkező IX. epizódot.


A terembe lépve az egyszeri látogató úgy érezheti, mintha a Star Wars-filmek forgatási helyszínére érkezne: gondosan összerakott, embernagyságú jelmezek, aprólékosan kidolgozott maszkok, amelyek csak arra várnak, hogy felvegyék őket, miközben a háttérben megszólalnak a jól ismert Star Wars-lények jellegzetes hangjai. A sajtónak Barta Zoltán, a magyar Star Wars-klub vezetője elmondja,

HIRDETÉS

Az itt látható élethű alkotások jelentős része elhivatott rajongók munkái.

A kiállításon a három trilógia idővonalán haladhatunk végig. Az első termekben az 1999-ben bemutatott előzménytrilógiával kezdődik, ám előtte a Star Wars franchise-zá válásának kezdeteibe is betekinthetünk.

Ennek keretében tekinthetjük meg például a ’78-79 között gyártott vintage korszak akciófiguráit. Mellettük érdekességként látható egy filmszalag, amelyre a Csillagok háborúja egy rövidített verzióját rögzítették; így forgalmazták a filmet a VHS megjelenése előtt.


A filmekhez kapcsolódó szobrok, mellszobrok, jelmezek, fegyverek és makettek mellett számos lenyűgöző alkotás is helyet kap a termekben. Az első ilyen darab, amivel találkozik a látogató, Anakin fogatja a Baljós árnyakból.

A lenyűgöző részletesség mellett a jármű érdekessége a magyar rajongók számára, hogy a benne ülő Anakin-bábut egy magyar rajongó, Füle Zoltán készítette.

A rajongói szobrok mellett olyan érdekességek is helyet kapnak, mint például a Pepsi 1999-es Star Wars-kampányában használt Darth Maul-szobor, vagy a buckalakók, melyek több, az eredeti trilógiában is használt kelléket is magukon viselnek. Egyes kiálítási tárgyakon még olyan történelmi érdekességeket is felfedezhetünk, mint például egy a 70-es években készült Han Solo-figura autós kesztyűje. Barta Zoltán felvilágosít minket, hogy a kesztyű a korszak divatja miatt került a csempészre, ám a későbbiekben elhagyták, és nem vált a karakter végső öltözékének részévé.

A főkánonnak tartott három trilógia kötelező elemei és szereplői mellett helyet kap az extended universe (kibővített univerzum) számos népszerű karaktere és videojátékokból ismert halálos ellenségek is. Ezek mellett pedig olyan érdekes elgondolásokkal találkozhat a látogató, mint például a Dead Trooper, amit az az ötlet hívott életre, hogy milyen lenne a Star Wars horrorként. Vagy ott van a „keleti nyitás” céljából, ázsiai rajongókra tervezett szamurájpáncélt viselő rohamosztagos.

A The Fans Strike Back teljes egészében mutatja be a Star Wars gazdag világát, ami kiegészül a rajongás szépségével: amikor rajongásunk tárgya alkotásra is ösztönöz. A kollekció értékét, a rengeteg energia és anyagfektetés mellett, ami a tárgyak megépítését jelenti, ez az odaadás emeli:

Megépülhet egy olyan hely, ahol a látogatónak nem kell semmi másra gondolnia, csak egy képzeletbeli univerzumra, ahol régi ismerősként mozoghat.

Fotók: Schumy Csaba

A kiállítást szeptember 15. és december 31. között tekinthetitek meg a Bálnában.

További részletek a kiállítás hivatalos honlapján.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.