Magazin

Utánajártunk a Linda és az X-men főcímei körüli anomáliának

"Linda ugyanarra a zenére veszi le a klumpáját, amire az X-Menes Őrszemeket gyaknak a sztyeppéken!" - Vagy valami ehhez hasonló mondat hangzott el egyik szerkesztőségi ülésünkön, minek hatására úgy döntöttünk megpróbálunk utána járni a "legendának".
Korábban a témában:

A TMZ komoly hírt robbantott október 9-én, legalábbis Magyarországra nézve mindenképp: azt írják, egy magyar rendező, Kriskó Zoltán beperelné a Marvelt, Disney-t, FOX-ot, Apple-t, Amazont és még másokat, mivel jogtalanul használták a Linda című ’80-as évekbeli magyar sorozat főcímzenéjét.

– írta anyaoldalunk, a 24.hu.

Öt évvel ezelőtt, a Roboraptor korábbi felületén Pálmai Bálint kollégánk már foglalkozott az üggyel, most ezt olvashtajátok.

Roboraptor Oknyomozó – A Legendás X-Men Vs. Linda Meccs!

Bevallom talán kissé eltúlzott prekoncepcióval ültem a monitor elé, amikor meghallgattam a kérdéses Linda és az X-Men: Animated Series sorozatok főcímzenéit. A számok meghallgatása után pedig döbbenten konstatáltam: ezt nem hiszem el!

Íme a száraz tények ismertetése: a Linda főcímdalát Vukán György szerezte, 1983-ban. Az X-Men animációs sorozat muzsikájáért ketten, Shuki Levy és Ron Wasserman voltak a felelősek. Wassermann lényegében a sorozat részeihez írta a zenéket, Shuki Levy pedig a kérdéses főcímet szerezte. Kettejük munkássága ismerős lehet a régi korok gyermekeinek, például Wassermannak köszönhetjük a Go Go Power Rangers!-t, Levynek pedig a Spider-man animációs sorozat főcímzenéjét is! A lényeg, hogy az X-Men animációs sorozat főcímdalának megszületését kb. 1992-re datálhatjuk.
Nem kell emelt szintű érettségi ahhoz, hogy lássuk, Linda főtémája látta meg először a napvilágot!

Mára már komoly kultusza van annak a teóriának, miszerint az X-ek főcímdala bizony a kis magyar sorozat átirata. Bár bizonyos kommentek esetében ez a meggyőződés inkább egy elburjánzott magyar öntudatnak tudható be, mondván a magyaroktól(!) loptak valamit a külföldiek. Maximum Vukán Györgytől és a sorozat készítőitől.

Kép forrása: origo.hu

A csatolt összehasonlító videót nagyon ügyesen vágták össze, hiszen kiemeli azt a hét másodpercet, amely nyomokban hasonlít az X-Men főcímdalában hallottakhoz. Azonban ne tekintsük el attól a ténytől, hogy a Linda főcímdala több mint két perc, a fennmaradó időnek pedig köze sincs a mutánsok bevonulójához. Sajnálatos módon Vukán Györgyöt már nem kérdezhettük meg erről a teóriáról, mivel a zeneszerző 2013 augusztusában elhunyt. 2010-ben viszont így nyilatkozott az esetről a Quart-nak:

Amit le tudtam hallani, az az általam írt Linda-zene, a másikból nem igen hallok, csak egy-két ütemet. Mi Gát Gyurival ezt 1992 előtt csináltuk. Nem tudom megítélni. De nem csodálkozom már semmin…

A kegyetlen igazságot kutatva e-mailben felkerestük az eset másik érintettjét is, az X-Men témáját jegyző Shuki Levyt, de kérdésünkre semmilyen választ sem kaptunk tőle. Shuky Levi és felesége, Aviva Paz, 1975-ben megalapította a Shuky and Aviva fantázianévre hallgató együttest. Az együttes világszerte komoly sikereket ért el, többek között Európában is nagyon közkedveltek voltak.

Kép forrása: danofgeek.com

Feltételezhetnénk, hogy akár meg is fordulhattak kis hazánkban 1983 és ’89 között a Linda televíziós sugárzása alatt, amikor is esetleg hallhatták, de ez minden bizonnyal örökre rejtély marad.

A cikk eredetileg 2015-ben jelent meg a Roboraptor.blog.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Roboraptor Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.