HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Az okkultista Bruce Wayne – avagy kit rejt John Constantine ballonkabátja?

Összevetve a Hellblazer-képregényben megismert karaktert a mozivásznon, Keanu Reeves által megformált démonvadásszal, számtalan kérdés merülhet fel az olvasóban: amerikai vagy angol, hétköznapi ember vagy mágus, bűnöző vagy bűnüldöző? Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a láncdohányos ördögűzőről, és legfőbb képregényes és filmes megjelenéseit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ha a DC-világ legnagyszerűbb detektívje Bruce Wayne, a DC-túlvilág legjobb szimatú nyomozója nem lehet más, mint John Constantine. Sok a párhuzam a két karakter között – mindketten gyermekkori traumák következtében adták fejüket a gonosz elleni küzdelemre, mindkét férfi önkéntes magányba vonult, hogy megvédje szeretteit az életvitele jelentette fenyegetésektől, s ami a legfontosabb, mindkét igazságosztó álarcot visel. Bruce Wayne denevérmaszkot húzott, míg John Constantine az antiszociális, agresszív és alkoholista emberek megkeseredett cinizmusát viseli álarcként.

Forrás: Pinterest

A piás mágus karakterét nem más alkotta meg, mint a világ talán legismertebb és legkedveltebb képregényírója, Alan Moore, a Watchmen és a V mint Vérbosszú szerzője. Stephen Bissette rajzoló bevallottan az énekes Sting hasonmásaként rajzolta meg Constantine-t – a The Police énekesére később több easter egg is utalt a képregényekben. Először a Mocsárlény 37. számában, 1985 júniusában látott nyomdafestéket, majd 1988-ban saját sorozatot kapott, a Hellblazer-t, amely mintegy 25 éven át, kereken 300 füzet erejéig makacsul megragadt a képregényboltok polcain. 2011-ben a New 52-történetszálban a Sötét Igazság Ligája egyik kulcsfigurájaként tért vissza, majd 2016-ban újra saját füzetet kapott – a The Hellblazer: Rebirth a New 52-s újjáépítés egyik kevésbé sikerült próbálkozása volt. A rajongók nagy örömére azonban Simon Spurrier író történetével novemberben újraindítják a klasszikus John Constantine: Hellblazer sort, sőt, október végén kikerül a boltok polcaira a The Sandman Universe presents: Hellblazer #1 is!

Forrás: Blending Cool

John Constantine története korlátozott mennyiségben magyarul is olvasható. A Hellblazer hasábjain látott napvilágot minden idők egyik legismertebb horrorképregény-története, a Garth Ennis és William Simpson jegyezte Káros szenvedélyek, amely a Fumax kiadó gondozásában idén jelent meg magyarul. Korábban a Fekete-Fehér Képregényantológiában, illetve a  kingpines Vertigo-kötetekben is magyar káromkodások hagyták el a liverpooli varázsló alkoholáztatta ajkait. Vendégszereplőként találkozhattunk vele a Sandman-sorozat első, Prelűdök és Noktürnök című kötetében, vagy például az Végtelen Világok Krízisében is.

HIRDETÉS

Forrás: polygon.com

Bár teljesen különböző, olykor ellentétes morális elvek szerint tevékenykednek, mindketten öntörvényűek és könyörtelenek, a DC/Vertigo (illetve immár DC Black Label) univerzumának két legnépszerűbb antihőse. A hangsúly Constnatine esetében azonban nem a hős-ön van, hiszen célja elérése érdekében nem vetemedik vissza a lehető legerkölcstelenebb módszerektől sem. Akik olvasták a 2000-es évek elején megjelent kingpines Vertigo-kötetek Hellblazer történeteit még emlékezhetnek: a brit boszorkánymester még saját cimboráját is feláldozta annak érdekében, hogy tőrbe csaljon egy pestisként fertőző démoni lényt.

Forrás: kepregenydb.hu

Míg Bruce Wayne az amerikai Gotham-ben, a Wayne-rezidencia és -vagyon jelentette luxusban nőtt fel, addig John Constantine az angliai Liverpoolban szegénysorú munkáscsalád sarjaként látta meg a napvilágot. Bár gyermekkoráról több narratíva is szerepel a különféle történetszálakban, az egyik népszerűbb elbeszélés szerint anyja, Mary Anne meghalt, amikor a világra hozta, s vele együtt életét vesztette Constantine meg nem született ikertestvére is. Alkoholista apja ezért soha nem tudott megbocsátani neki: rendszeresen verte és egyszerűen gyilkosnak nevezte fiát. A fiatal Brucehoz hasonlóan John is kénytelen volt hamar felnőni: egyik első varázsigéjével egy dobozba zárta gyermeki ártatlanságát és sebezhetőségét.

Az azóta megjelent képregények egy egész mágus-dinasztiát alkottak a Constantine-családból, a boszorkányok és varázslók alkotta vérvonal egyik 18. századi női tagja feltűnik a Sandman-történetek második, Babaház című kötetében is. Johanna Constantine ugyanis tudomást szerez arról, hogy két halhatatlan, maga Sandman és egy barátja, száz évente egy fogadóban találkoznak, s megkísérli foglyul ejteni az Álmok fejedelmét, s vele együtt megkaparintani az örök élet titkát.

A Sandman maga a mitológiai multiverzum

Constantine élettörténetének van azonban néhány kanonizált mozzanata, – például az, hogy a fiatal Johnnak volt egy punk-rock zenekara, a Nyálkás Membrán – ám ezek közül is kiemelkedik, s szinte minden Constantine-sztoriban visszaköszön a Newcastle-incidens. Ez volt a kezdő mágus életében az első eset, hogy megpróbált az igazságosztók bőrébe bújni és hősiesen viselkedni, de végül élete egyik legnagyobb kudarcát, s ezzel együtt traumáját élte át. Elhatározta, hogy visszaküldi a pokolba a Casanova Clubban kísértő Norfulthing nevű pokolfajzatot, s ennek érdekében megidézett egy másik, még erősebb démont, Nergált. Azonban hamar elvesztette az uralmat a démon, s egyben a kialakuló kaotikus helyzet felett, és a történet végül tragédiába fulladt: Nergál magával rántott a pokolba egy ártatlan kislányt, Astra Logue-ot. A lány halála felett érzett bűntudat kis híján az őrületbe kergette Constantine-t, aki ezután hónapokat töltött egy pszichiátriai szanatóriumban.

Forrás: deviantart.com

Később visszatért a mágiához és a démonűzéshez, azonban már soha nem volt a régi, a lemondó megkeseredettség és a keserű cinizmus ekkorra már falat emelt közé és az emberi társadalom közé. A démonok és elementálok, angyalok és szellemek ellen vívott háborújában sem földi sem égi törvényeknek nem hajlandó engedelmeskedni, s gyakran már-már a félistenek lekicsinylő megvetésével tekint az emberekre, kiváltképp a politikusokra és az egyházra. Humanizmusa csak maroknyi barátjával és rokonaival szemben nyilvánul meg, ilyenkor azonban megpillanthatjuk John Constantine könyörületességét és áldozatkészségét.

A láncdohányos démonvadász legismertebb filmes megjelenése minden bizonnyal a Keanu Reeves főszereplésével 2005-ben vetített Constantine volt. A film címe  eredetileg Hellblazer lett volna, ez azonban túl erősen rezonált a nem sokkal korábban vetített Hellboy címével, ezért döntöttek a címszereplő jól csengő családneve mellett. Az eredetileg Angliában játszódó történetet azonban a producerek nyomására végül áthelyezték Los Angelesbe, s bár maga a film egy baromi látványos és egészen jól sikerült okkult-horror-akció-kaland hibrid lett, az eredeti Constantine életérzésből csak a cigifüst és a főszereplő mágus modortalan morcossága maradt meg.

Forrás: Bloody Disgusting

Sajnos csak egy évadot élt meg a Matt Ryan főszereplésével forgatott Constantine sorozat, ami a mozifilmmel ellentétben foggal-körömmel ragaszkodott a kánonhoz: a walesi színész velős brit akcentusával, hanyag borostájával és ballonkabátjával végre hitelesen formálta meg a képregényekben is megismert tökös liverpooli ördögűzőt. A sorozat idővel beolvadt az Arrowverse-be, Constantine rendszeres szereplője volt a Legends of Tomorrow sorozat 3. és 4. évadának.

Forrás: Syfy Wire

Matt Ryan kölcsönözte szinkronhangját a 2018-ban megjelent Constantine: City of Demons című rajzfilm-sorozathoz és azonos című, egész estés rajzfilmhez is, amelyben közelebbről is megismerhetjük a Newcastle-incidens történetét és utóéletét, sőt, hallhatunk egy betétdalt John Constantine zenekara, a Nyálkás Membrán előadásában is! Batman mellett Constantine volt a főszereplője a 2017-es A Sötét Igazság Ligája című, hazánkban DVD-n is kapható, rendkívül jól sikerült rajzfilmnek is.

Van valaki azonban, aki szerint John Constantine nem csupán a képregények lapjain és a mozivásznon létezik, és ez a valaki nem más, mint Alan Moore. Egy, a Wizard Magazine-nak 1993-ban adott interjúban kijelentette: nem sokkal a ballonkabátos bestiavadász megalkotása után egy londoni szendvicsbárban szembe jött vele a hús-vér Constantine, mereven a szemébe nézett és mielőtt odébb állt volna, biccentett egyet. Sőt, a Hellblazer képregényeken dolgozó más alkotók is állítják, találkoztak a rocker mágussal, köztük Brian Azzarello, Jamie Delano és Peter Milligan is.

John Constantine képregényes feltámadását hamarosan filmes visszatérése követheti – Keanu Reeves egy, a John Wick harmadik részével kapcsolatos interjúban a napokban bejelentette, örömmel belebújna újra a démonvadász bőrébe. A horror műfaja amúgy is reneszánszát éli nem csak a mozikban, de a könyves megjelenések tekintetében is, John Constantine karaktere pedig kiválóan illeszkedik korunk cinikus és mindennel szemben kritikus képző- és filmművészeti, irodalmi társadalomszemléletéhez,ezért gyanítom, hogy a következő években még sokat fogunk hallani a liverpooli rocker, a morcos mágus John Constantine történetéről.

Kránitz Péter Pál