HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Ezeket dobd be két bejgli között! – Képregények karácsonyra

Itt a karácsony, a nagy zabálások, a hatalmas költekezések, a családi összejövetelek, és – elsősorban – a szeretet ünnepe. Ebből az eseményből kedvenc képregényhőseink sem maradhatnak ki, így hát most ajánlunk nektek pár képregényt, amit átjár az ünnepi hangulat!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Jim Salicrup – Alan Kupperburg – Mike Esposito: Spider-Man: Christmas in Dallas

A Marvel ikonikus hálószövőjének karácsonykor is kijut a Parker-féle szerencséből, amiről tudjuk, hogy soha nem jelent jót. Ahelyett, hogy nénikéjével töltené az ünnepet, főszerkesztője, J. Jonah Jameson unszolására elmegy egy feltaláló által szervezett, puccos dallasi partiba, hogy fotókat készítsen. A rendezvényen megjelenik a Vezér is, aki miután leüti a Mikulást,válságdíjat követel a buliban megjelenő milliomosok szabadon bocsátásáért. Peter a feltaláló antigravitációs szerkentyűjével persze megmenti a napot, a vendéglátó pedig szép ajándékot ad neki: magángépével hazarepíti New Yorkba, hogy estére már a nénikéjével együtt egye a bejglit. (Szente Ádám)

Fred Van Lente – Sanford Greene: Merry Freakin’ Christmas 

Természetesen mindenki kedvenc bérgyilkosa, Deadpool is szerepelt már ünnepi történetben. A 2008-as Merry Freakin’ Christmasben Poolt felbérli egy maffiózó, hogy szerezze meg a Mikulás listáját, és a „rosszak” részből tegye át őt a „jók” oldalára. A Marvel-univerzum igaziMikulásáról tudni kell, hogy az egyik legerősebb mutáns, így Mr. Pool igencsak nehéz feladatra számíthaz. Küzdelmüknek egy vérszomjas hóember vet véget, aki rátámad az öreg szakállasra, ám Deadpool egy édesség segítségével megmenti. A Mikulás hálája jeléül odadja neki azokat a PEZ cukorkatartókat, amikre hősünk már régóta áhítozott, az említett gengszter pedig – mint minden rossz lurkó karácsonykor – büntetést kap! (Szente Ádám)

HIRDETÉS


Lee Bermejo – Batman: Noël

Ez a 2011-es kiadvány még a legfanatikusabb Batman-rajongók számára is ínyencség, a képregény ugyanis nem más, mint Charles Dickens, Karácsonyi énekének feldolgozása. Ha valaki, hát Batman pont karácsony idején borul a legjobban magába, ezért ebben a képregényben még a szokásosnál is sötétebben látja a világot és gépszerűen monotonon végzi a dolgát. A történetben Macskanő, Superman és Joker is megjelenik, mint a múlt, jelen és jövő karácsonyainak szellemei, akik végigkísérik Batmant a saját életén. A történet igazi főhőse azonban mégsem ő, hanem egy ötödik szereplő, aki az események láncolatában végül igazán utat mutat a Sötét Lovagnak. A történet egyediségénél csak látványvilága vetekszik, ezért mindenképp érdemes kézbe venni és elolvasni a fa alatt! (Zsótér Indi Dániel)

Slayride (Detective Comics #826)

„Csendes éj! Szentséges éj! Mindenek nyugta mély…” – kivéve természetesen, ha éppen Gothamban töltöd a karácsonyt. A bűn ugyanis nem vesz ki szabadnapot, ezt pedig Robin is kénytelen lesz a saját bőrén megtapasztalni, amikor két tűz közül egyenesen a Joker kocsijába menekül. Míg a Noël tényleges értelemben is egy karácsonyi képregény, a Slayride egy ízig-vérig Joker-sztori.  Paul Dini (a zseniális Batman: A rajzfilmsorozat egyik legfontosabb írója) történetében a Bűn Bohóc Hercege karrierjének egyik legfélelmetesebb arcát mutatja meg. Noha bűnei egészen triviálisak, (Robin túszul ejtése, emberek elgázolása és lelövése) amelyek az esetében mindennaposak, Dini nagyszerűen ragadja meg a karakter totális kiszámíthatatlanságát. Ott vagyunk, az anyós ülésbe kötözött Robinnal, és rettegünk, mert el sem merjük képzelni, hogy mit lép legközelebb. Mindezen csak tovább erősít a karácsonyi környezet, hiszen Joker olyan élvezettel és elvetemültséggel rongyol bele az ünnepi hangulatba, mint elszabadult tehervonat a szakadékba. A Slayride esszenciális Joker sztori, és az egyik legcinikusabb karácsonyi képregény. (Pongrácz Máté)

Gerry Duggan-Brian Posehn-Rick Remender: The Last Christmas 

Az Image kiadó 2006-os miniszériájában kitör a popkultúra hatezredik zombiapokalipszise, ám ezúttal a Télapó is belekeveredik az eseményekbe, ugyanis egy túlélő, Mad Max-szerű csoport megöli szeretett hitvesét. A fehérszakállú bánatában öngyilkosságot kísérel meg, ám kiderül, hogy addig nem tud meghalni, amíg egyetlen gyerek is hisz benne. A Télapó elindul hát, hogy hidegre tegye a fiút, aki miatt nem tud végre meghalni, ám időközben rájön, hogy ez nem lenne Télapóhoz méltó tett, így inkább gépágyút szerel a szánjára, és a zombikat kezdi írtani. A rengeteg elszállt húzást felvonultató The Last Christmas tökéletesen vegyíti az ünnepi történetek meghitt, emelkedett hangulatát a B-kategóriás horrorfilmek bájával, és már a Télapó első káromkodásánál („Ho-ho-holy shit!”) megnyer magának.(Szente Ádám)

Rick & Morty: „Rickkarácsony, nagykarácsony”

A Rick és Morty világától eddig sem állt távol a különböző vallások és azok ünnepeinek kifugárázasa, találkoztunk már karácsonyi kannibálokkal és gyilkos Télapóval is a képregények lapjain. Ezt a jó szokásukat a készítők a képregénysorozat negyedik darabjára is tovább viszik, és egy rövid történettel emlékeznek meg az egyik legfontosabb keresztény ünnepről. Ám most nem egy hajléktalant öltöztetnek Télapó-ruhába, mint a sorozatban, hanem a karácsony egy fontos részletéről rántják le a leplet. A Télapóhoz illő fogadtatásáról gondoskodó Rick kerül szópárbajba Jerryvel a süti és a tej kötelező ottlétének relevanciájáról. Jerry csak legyint annak a lehetőségére, hogy a Télapót kihozhatja a sodrából az üres tányér és pohár látványa, és jókedvűen fogyasztja el a rá váró eledelt. A Télapó érkezése hidegzuhanyként éri, amikor realizálja, hogy jelen esetben nem egy kedves öregember érkezik a házukba, hanem egy hidegvérű gyilkos, aki ételre vágyik. Egy alakváltó szörnyeteggel találja szemben magát, aki a táplálék hiányában új prédát keres, és jobb híján Jerryre esik a választása. Ahogyan az lenni szokott, Rick ismét megmenti a napot és egyben Jerryt is, ugyanis egy laposüvegnyi alkohol még a Télapót is meggyőzi arról, hogy az emberéletnek mégis csak van értéke. (Lányi Örs)

Ahogy a kötet végén az alkotók, úgy a Roboraptor képregény rovata is kellemes ünnepeket kíván mindenkinek!