HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Képregényben árnyalja Kylo Rent a Marvel

December 18-án indult Charles Soule és Will Sliney közös Kylo Ren-képregénye, amiből kiderül, Ren miért állt át az Erő sötét oldalára. A rövidke, négyfüzetes képregény ennél több: egy tinédzser fiú keresi önmagát. The Rise of Kylo Ren képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Soule és Sliney a Lucasfilm tervei alapján, J. J. Abrams-szel egyeztetve kezdett dolgozni a Marvelnél Kylo Ren eredettörténetén. A képregény cselekményét addig az Az ébredő erőből ismert jelenetig kell eljuttatni, amikor először tűnik fel Kylo Ren mint a Galaxis rettegett Első Rendbelije. Mindezt úgy, hogy a Skywalker korában megjelenő Ren lovagokat és Az utolsó jedikben látott pálfordulást is lássák a Star Wars-rajongók. Az időbeli kitételek mellett a legfontosabb cél az volt, hogy Soule-ék egy fantasztikus történetet hozzanak össze, amiben az egykori érzékeny fiúból fokozatosan lesz hidegvérű gyilkos, és a Galaxis legrettegettebb ellensége. Soule szerint ennek az átváltozásnak méltónak kel lennie a Star Wars-kánon hasonló eseményeihez, mint például Anakin Skywalker Darth Vaderré válásához. Soule tudja is, miről beszél: a Marvelnél dolgozott már a Darth Vader, a Sith sötét nagyura képregényen, ahol kellő hozzáértéssel járta körül Vader karakterét. Lássuk, hogyan sikerült Kylo Rent bemutatnia.

A Kylo Renről szóló történet Az utolsó jedik a Luke-féle Jediképző jeleneténél kezdődik. Ben Solóban – Leia Organa és Han Solo fia – minden olyan képesség megvan, ami valakit kiváló Jedivé tesz. Azonban a család múltja, Darth Vader öröksége és a sötét oldal csábítása nagy súlyt helyez a fiatal Solóra. A múlt hangjai suttognak fülébe: ő nem az, akinek hiszi magát.

HIRDETÉS

Soule és Sliney képregénye négy számon keresztül mutatja be egy tinédzser fiú hiteles vívódását családja és saját értékei között. A történet a Marvel-féle kánonképregényektől elvárható minőségben kelti életre a Star Wars univerzumát, miközben hű marad a filmekből ismert szereplők megjelenéséhez. A külcsínen túl viszont sokkal érdekesebb az, ahogyan Soule elbeszéli Ben Solo átváltozását.

Párhuzamosan mutatja be a múlt és a jelen eseményeit: nem forradalmi újítás, de pont így válnak átélhetővé a fiú belső vívódásai, nyer minden értelmet.

Az utolsó Jedikből jól ismert, felgyújtott Jedi-iskolából indulva Ben zavarodottságában Snoke-ot, majd a régebbről ismert Ren lovagokat keresi fel. Ezen útja során a Kylo Renné válás fontos állomásait látjuk. Ilyen kulcsmomentum például Luke csatája a Ren lovagokkal, vagy Snoke-kal való első fizikai találkozás. Luke oldalán azt a fiút látjuk, aki csodálja tanárát, és a jövőben olyanná is szeretne válni, mint Luke. Snoke mellett viszont már azt látjuk, aki kész szakítani az eddig mintának tekintett családi örökséggel.

Még a nevem is hazugság!

–  mondja Ben, és elmeséli Snoke-nak, kik után kapta a nevét: a Solót apjától, aki a Galaxis hősének számít, a Bent pedig Obi-Wan Kenobi után. Szóval mindkét esetben egy hőssé avanzsált valakitől kapott nevet. Viszont Ben ismeri a két név eredetét is: Obi-Wan Kenobi bújkálása idején vett fel a Ben nevet, Han a Solót pedig a Corellián szerezte.

Így nem csak az a kérdés, hogy akkor hol is van Ben Solo ezen emberek neve alatt, hanem az, hogy a neve csak ködös legendákon és hazugságon alapszik?

A The Rise of Kylo Ren nagyon komoly identitással összefüggő kérdéseket tesz fel a fiatal Ben őrlődésén keresztül. Útján – mint a tinédzser életben általában – pedig nincs megfelelő közösség, ahol igazán megtalálhatja önmagát. A visszaemlékezésekből kiderül, származása és tehetsége milyen kívülállóvá tette a Jedi-tanoncok között (különösen érdekes a Voe nevű női padawannal való versengése).

A Ren lovagok között az eldobásra váró Jedi-múlt miatt érzi magát kívülállónak, és emiatt nehéz megfelelni az őket vezető Ren költői metaforákba csomagolt elvárásainak. Ben Kylo Renné való megérése egyrészt tökéletesen rímel az új trilógiában látott jellemfejlődésre (ahol szintén önmagát keresi, csak az Első Rend és Rey között), másrészt rendbe teszi a rajongók Az ébredő erő idején felmerült kérdéseit. Miért akar annyira nagyapjára, Darth Vaderre hasonlítani? Miért Snoke-ot választja mesterének Luke helyett? A későbbi Kylo Ren személyének sarkalatos pillanatai ezek, és a teljes megértéshez kulcsfontosságú jeleneteket és belső monológokat adott hozzá a Soule-Sliney páros a kánonbeli, későbbi gonoszhoz.

A karakter ilyen fokú mélyítésének a képregény rövidsége szab egyedül gátat. Soule nagyon sok mindent szeretne bemutatni, a Luke-féle Jediképzéstől kezdve egészen a Ren lovagok sajátos működéséig, és mindezt úgy, hogy sem Ben Solo karakterfejlődését, sem pedig az őt követő Jedi-tanoncok történetszálát se hanyagolja.  A 3. füzettől minden írói igyekezet ellenére is érezni, hogy a vállalásokra egy villanásnyi idő jut csupán, a 4. füzet pedig mindent lezár, amit le kell zárnia. Befejeződik a nagy belső átváltozás, amit a nagy pillanathoz méltó grandiózus rajzok kísérnek. Bár rajongóként egyszerre felemelő és keserédes ez a pillanat, azért ott van az az érzés, hogy milyen rövid úton jutott ide a képregény. Főleg, hogy a legelején többet ígért: Ben Solónak szembe kell nézni a jedi ellen elkövetett árulásának következményeivel, felnőnie új mesteréhez és a Ren lovagokhoz. Röviden, bőven lenne még mit elmesélni Ben Solo Kylo Renné válásáról, főleg érzelmi vonatkoztatásban.

A The Rise of Kylo Ren rövidsége ellenére is egy jó kiegészítője a Disney-féle Star Wars trilógiának. Sokat árnyal Kylo Ren karakterén, olyan hátteret ad a szereplőnek, ami könnyen átélhető, hisz rengeteg olyan azonosulási pontot rejt magában, amivel egy átlagos Star Wars rajongó már találkozott élete során.

Rajongóknak kötelező darab ez a Kylo Ren-képregény, de azoknak is bátran ajánlom, akik eddig nem mentek a filmeken túli kánontörténetek közelébe.

7 /10 raptor

Star Wars: The Rise of Kylo Ren

Szerző: Charles Soul
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Marvel Comics, 2019-2020
Rajzoló: Will Sliney

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.