HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Mulant már mindenhogyan vászonra vitték, az operától a háborús akciófilmekig

Mulan legendáját legtöbben a Disney 1998-as animációs filmjéből ismerik, a Disney Pluson bemutatott – Magyarországon a moziban debütáló – élőszereplős remake is erre épít, miközben az eredeti mondához való hitelességet ígér. A kínai hősnő azonban nem csak a Disney íróit ihlette meg. Hua Mulan története egészen a 4-6. századig vezethető vissza, ám az amerikai köztudatba Maxine Hong Kingston 1975-ös regénye, a The Woman Warrior hozta be. Az egész-estés mesét megelőzően Mulan története számos filmben, sorozatban, operában vagy színházi darabban elevenedett meg. A szeptember 10-én érkező új filmre hangolódva összeszedtük az elmúlt idők legfontosabb és legérdekesebb Mulan filmadaptációit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hua Mulan Joins the Army (1927)

A legelső Mulan-film a Tianyi Film Companynél készült 1927-ben Li Pingqian rendezésében. A némafilmként futó alkotás nagyjából az eredeti történetet követi: a fiatal lány, Mulan fiúnak álcázva magát csatlakozik a birodalmi hadsereghez, hogy megmentse idős édesapját a besorozástól. A filmről sok infó nem maradt fenn, de néhány kósza értékelés szerint főleg harci jelenetekre fókuszált.

HIRDETÉS

Mulan Joins the Army (1939)

Nagyobb karriert futott be a több mint tíz évvel később bemutatott Bu Wancang film, amiben az akkori kínai mozi egyik népszerű színésznője, Chen Yunshang, ismertebb nevén Nancy Chan keltette életre a kínai hősnőt. A Shanghaiban forgott film története nem indult zökkenőmentesen. A legtöbb filmes tehetség és cég Hong Kongba menekült az 1937-ben kezdődő második kínai-japán háború után, és csak a Xinhau Film Company maradt talpon abban a reményben, hogy megépíthetik a Kelet Hollywoodját. A cég fejese, Zhang Shankun mindent meg is tett ennek érdekében: készülődő kosztümös filmjének sikerült megnyernie Ouyang Yuqian forgatókönyvírót és a már említett Yunshangot, emellett hatalmas figyelmet generált a produkciónak – többek között egy nyugatosított karakterként megjelenő Mulánnal. A film cselekményével az akkori kínai közönség jócskán tisztában volt, hiszen az a jól ismert és szeretett legendán alapult.

Az idős apja helyett katonává előlépő Mulan magát férfinak álcázva lép be a hadseregbe. Kiképzése során számtalan atrocitás éri „nőies külseje miatt”, de minden kötekedőt a földre küld, annak rendje és módja szerint. Bár harcostársai kiközösítik, folyamatosan emlékezteti magát, hogy az igazi ellenségek a betörő nomádok. Egyetlen társa a seregben Liu Yuandu (Mei Xi), akivel kölcsönösen vonzódnak egymáshoz – annak ellenére is, hogy Liu nem érti a vonzódás okát. A jól ismert történetelemek mellett a filmet – a kínai-japán háború nagyon jelenlévő problémája miatt – egy elég erős nacionalista hangvételt is kapott:

Dicsőíti a háborút és a katonák önzetlen szolgálatát, emellett sorok mögé nézős dialógusokból reflektál a kor aktuál politikájára.

Aki kíváncsi a kínai mozi magányos szigetének nevezett alkotócsapatának filmjére, az a Youtube-on legálisan elérheti.

Lady General Hua Mu-Lan (1964)

Yueg Feng opera musicalje (pontosabban: huangmei) visszaviszi Mulant az alapokhoz abban az értelemben, ha felidézzük, hogy a hősnőt legelőször egy Wei-kori  hatsoros ballada említi. A Hong Kong-i filmben barbár hordák dúlják a közeli városokat. Mulan, egy vadászatról hazatérve tudja meg, hogy gyengélkedő édesapját behívták a seregbe. A család másik férfi tagja, Mulan öccse kora miatt nem vonulhat be, így Mulan jelentkezik apja helyett, ám a família ezt elutasítja. A lány nem adja fel tervét, ezért összejátszik unokatestvérével és nővérével: magát férfinak álcázva vonul be a seregbe, hogy támogassa édesapját. A lány a seregben megtalálja számítását is: harctudásának hála egyre feljebb és feljebb kerül a katonai ranglétrán, míg végül tábornok lesz.

A seregben Mulan összebarátkozik Li tábornokkal is, akivel egyik legfurább konfliktusa lesz, álcájából fakadóan: a férfi annyira tiszteli a férfinek gondolt új tábornokot, hogy hozzá akarja adni a lányát. Mulan, hogy ne sértse meg társát, nem meri elutasítani az ajánlatot, az igazságot (hogy ő igazából nő) pedig pláne nem meri elárulni, ezért súlyos sérültnek tetteti magát az utolsó csata után. Ehhez hasonló komikus szituációkból bőven kijut a filmben: nagyon színes, nagyon élénk jelmezek, nagy összecsapások, és természetesen sok-sok lerészegedés; egy jelenet erejéig Mulan is alaposan a pohár fenekére néz.

És persze, ahogy egy musicalhez illik, a cselekmény legváratlanabb részein fakadnak dalra a szereplők.

Mi nyomja szívedet, kedves Mulan? Énekeld el. El akarják foglalni a földünket a barbárok! Természetesen énekeljünk. Asztmával küzd az apa, de azért egy jó éneklésnél így is lehet rá számítani. Műfajában a film persze sikeres volt: 1964-ben a 11. Ázsiai Filmfesztiválon mutatták be, ahol a főszereplőt játszó Ivy Ling Pót a legjobb színésznőnek választották.

Mulan (1998)

Egy Mulan filmadaptációs listáról természetesen nem hiányozhat a Walt Disney változat. A Hong Kong-i változathoz hasonlóan a percre pontosan érkező dalbetétek nem hiányozhatnak a Disney Reneszánsz 9. filmjéből se.

Tony Bancroft és Barry Cook animációs filmje a Mulán legenda több eleméből táplálkozva építette fel a legismertebb változat történetét.

A Kínai Császárságot a hunok kegyetlen hordája ostromolja. A császár elrendeli, hogy minden család egy férfi családtagot küldjön a háborúba. Mulan, amikor meghallja, a család egyetlen férfitagja, a veterán ás betegesedik édesapja ismét háborúzni megy, kétségbeesik. Ellopja apja kardját és felszerelését, majd elszökik otthonról, hogy férfinak kiadva magát csatlakozzon a kínai sereghez. Mulan és Disney kapcsolatát az 1993-ban bővülő floridai részlegnek köszönhette, ugyanis a négy sikerfilm (Szépség és a Szörnyeteg, Aladdin és az Oroszlánkirály) után a stúdió elérkezettnek látta az időt egy saját, független film készítésére. Forrásanyagnak valamilyen ázsiai ihletésű történetet szerettek volna. Ekkortájt már készült egy VHS-re szánt rövidmese, a China Doll (A porcelánbaba), amelyben egy árva kínai lány a brit ügyeletes szépfiúval kavarodik össze. Thomas Schumacher, a Disney egyik fejese Robert D. San Souci gyerekkönyv íróhoz fordult tanácsért, aki Mulan legendáját ajánlotta megfilmesíteni.

A China Doll és a kínai legenda kombinálásából indult a ma ismert rajzfilm fejlesztése. Ehhez hasonló szimultán munkák mentén kerültek be a mese további ikonikus szereplői és elemei: például egy skót ihletésű, sárkány mesetervből kiindulva született meg Mushu karaktere; Chris Sanders (animációs rendező, többek között Az oroszlánkirályon dolgozott) hatására kikerült a Mulanból a romkom szál, és inkább az eredeti legendához való hűség vált a fő iránymutatóvá. Ez pedig magával hozta az alapos kutatómunkát: a kínai terepmunkától egészen a már ismertetett filmadaptációk alapos vizsgálásáig. Maga a Disney nem várt sokat a Mulantól A Notre Dome-i toronyőr és a Herkules nem túl fényes bevételei miatt, de már a bemutató hétvégén majdnem visszahozta a marketing költségeket a (promócióra 30 millió dollárt költöttek, az első hétvége bevétele 22,8 millió volt).

A kínai adaptációkkal ellentétben a Disney Mulanja a család, kötelesség és a becsület témakörét járja körül a Disney reneszánszára jellemző módon: jó arányérzékkel keveri a családbarát és gyerek-kompatibilis elemeket a mély karakterizálással és nehezebb témákkal, mint amilyen a háború vagy az áldozathozás.

A filmhez később, 2004-ben egy VHS-re szánt folytatás is készült.

Mulan: Rise of a Warrior (2009)

Zhao Wei főszereplésével érkezett 2009-ben a kínai mozikba a történelem hűnek  beharangozott legújabb Mulán mozi. Jingle Ma filmjét a világ (de főleg a kínai közönség) megújult Mulan-érdeklődése hívta életre: egy modern újramesélést kínai oldalról. Ma pedig megcselekedte, amit megkövetelt a haza. A Rise of a Warrior egyenesen 450-be veti a nézőt, a zsuanzsuanok által rettegésben tartott vidékre. A birodalom teljes nemzetétől vár segítséget a háborúban. Hua Hu, veterán katonát is behívják. Lánya, Hua Mulan számos fegyver és harcmodor ismerője, ám női mivolta miatt nem csatlakozhat a sereghez. Az éjszaka alatt Mulan ellopja apja páncélját és sisakját, férfinak álcázza magát, és családjuk lován szökik el otthonról, hogy apja helyett harcoljon a támadó népek ellen. Az álca nem megy zökkenőmentesen: a család barátja, Fei Yiaohu (Jaycee Chan) felismeri Mulánt, ám ahelyett, hogy leleplezné a lányt, segít neki megtartani a titkát.

Bár a filmet Kínán kívül is bemutatták (itthon 2011-ben jelent meg DVD-n), filmes elismeréseket hazájában nyerte a különböző filmfesztiválokon. Az előző Mulan adaptációkhoz viszonyítva Ma filmje számos érdekes újítást hoz. Megmutatja a hősnő személyes oldalát azáltal, hogy többször Mulan kénytelen a hozzá közelállók és a kötelessége között választani – nem mellesleg ez a szellem szinte minden területen végigkíséri itt a lányt. Az egyénnek le kell mondania a saját érdekeiről a közösségért. Mint nagybetűs hős, Mulannak meg kell felelnie ezen elvárásnak, ám magánéletében így nem érheti el az előző filmekben mindig meglévő happy endet. Emellett a háború borzalmaitól se ódzkodott Ma a vásznon.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.