HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Németh Gyula nélkül kevesebben ismernénk az új Criminal Macabre-t

Doktor Moreau illusztrációkkal házalt, majd egy szerencsés asztalszomszédség révén Dark Horse Comicsnak rajzolt – nagyjából így írható le az, hogy Németh Gyula hogyan lett a legutóbbi Criminal Macabre képregény, a The Big Bleedout rajzolója. Annak apropójából, hogy 2020 decemberében gyűjteményes kötetben jelent meg a sztori, megnéztük, milyen lett Steve Nilesszal közös munka végeredménye. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Németh Gyula 2017-ben találkozott Steve Nilesszal, a Criminal Macabre írójával egy londoni képregényfesztiválon. Németh épp a Doktor Moreau füzeteivel vett részt az eseményen, ahol egy egyszerű véletlennek köszönhetően – a fesztiválon egymás mellett kapott helyet az asztaluk – ismerte meg Nilest – mesélte nekünk a vele készített interjúban. A Doktor Moreau szigetéhez készített illusztrációk eléggé meggyőzték Nilest, ugyanis a fesztivál után pár nappal már a közös munka lehetőségét ajánlotta Németh-nek.

HIRDETÉS

Az állatok nálam valóban állatok – interjú Németh Gyulával

Németh Gyula szavait idézve

a Criminal Macabre világa egy furcsa egyvelege a noirnak és a horrornak, de soha nem veszi túl komolyan magát.

A történetek ügyeletes detektívje, Cal McDonald életre hívása egészen 1990-ig nyúlik vissza: első kalandját a Fly in My Eye: Daughters of Fly In My Eye c. antológióból ismerhette meg a nagyérdemű, majd ebből nőtte ki magát a négyrészes Hairball c. miniszéria. McDonald néhány kaland után 2003-ban talált otthonra a Dark Horse Comics kiadónál, mint a Criminal Macabre széria főhőse. Azóta 18 paranormális esetben volt része a morgós McDonaldnek különböző mellé szegődő természetfeletti lények, kalandjait pedig olyan rajzolók keltették életre, mint Ben Templesmith (30 days of Night), Kelley Jones (Doug Moench által írt Batman, Sandman) vagy Nick Stakal (Silent Hill képregények).

A legutóbbi, 2019-ben indult miniszéria a korábbiakhoz hasonló szellemiségben íródott. Cal McDonald azt hitte, szögre akaszthatja a természetfölötti nyomozó kabátját, ám egy éjszakai bárhoz köthető ügy nem hagyja, hogy tisztességben élvezze a jól megérdemelt pihenést. A röpke 96 oldalas kaland pont arra tökéletes, hogy némi ízelítőt adjon a Criminal Macabre világából: előzetes ismeretek nélkül is tökéletesen értelmezhető, hogy mi történik a képkockákon, hiszen Niles jól bejáratott történetsémákkal dolgozik. McDonald a jól ismert mogorva nyomozó típust hozza, aki a kiégés és a „mindent láttam már”-attitűd ellenére is mindig kész megmenteni a világot. Hű társaként megjelenő ghoul/zombi, Molok egy igazi kifinomult úriember, aki mindent nagy körültekintéssel lát el.

Ám a The Big Bleed Out megcseréli a kettőjük, feltételezhetően szokásos szerepkörét. Ezúttal Molok megy szörnyekkel verekedni, míg McDonald szörnyvadászból áldozattá válik.

A két történetszál külön fut, nem sokban osztoznak egymással a kezdőképsorokon kívül.

Két sztori sok izgalmat ígérne, de a képregény pont a rövidség és a karakterek szerepcseréje miatt nem tud igazán kibontakozni. McDonald kap nagyobb figyelmet Nilestól, hiszen mégis csak ő a főszereplő, ám kalandja nem sok olyan eseményt tartalmaz, ami megdolgozná az olvasó agysejtjeit vagy lerágná az ujját az izgalomtól; inkább egy belső tipródást mutat be. Ezzel még feltétlen nem is lenne probléma, ha Niles nem egy a zsáneren belül ezerszer látott sztorit lőne el. Ráadásul viszonylag gyorsan elvarrja az amúgy jó tempóban adagolt szálat egy végig sejthető, de mégis túl hamar érkező lezárással. McDonaldéval szemben Molok része jól felépített kaland, melyet két dolog ront el: a hirtelen lezárás és az élőholt által látottak meg nem magyarázása. Így sajnos ez a rész nem más, mint egy jól kinéző mellékküldetés. Egy ponton viszont kárpótol a rövid és kissé elsietett történet: amikor a két karakter szála összeér egy egyszerű, de ötletes csavarral.

Ha már jól kinézés. Németh Gyula itthon jól ismert színes, a rajzfilmesség és a horror határán mozgó képei tökéletesen kiegészítik a Criminal Macabre világát. Karakterei élettel teliek – még Molok is –, ám az igazán emlékezetes pillanatokat a nagy totáloknak is beillő képsorok jelentik. Ilyenekkel találkozhatunk McDonald és a vámpír bártulajdonos találkozóinál vagy Molok elhagyatott helyeken való bolyongásai során.

A The Big Bleedout lehet nem a legjobb Criminal Macabre történet, de nagyjából megmutatja, milyen élete is van McDonaldnak és Moloknak a természetfelettiekkel benépesített világban. Elég röviden, de nagyjából megalapoz ahhoz, hogy akár több CM képregényt is a kezünkbe vegyünk.

Magyar képregényrajongóként pedig fontos füzetként tekinthetünk rá, hiszen nem sok olyan alkotó kap olyan lehetőséget, hogy a Dark Horse Comicsnál megmutathassa a tehetségét.

Reméljük, ezután Németh Gyula rajzai még több ilyen kaliberű kiadónál köszönhetnek vissza a jövőben.

A képregényt az Edelweiss + jóvoltából olvashattuk el megjelenés előtt.

The ARC of this book was provided by the publisher via Edelweiss + in exchange for an honest review.

6 /10 raptor

Criminal Macabre: The Big Bleedout

Szerző: Steve Niles
Műfaj: okkult krimi
Kiadás: Dark Horse Comics, 2020
Rajzoló: Németh Gyula
Oldalszám: 96

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.