HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Boldogok a tudatlanok, akik nem látták ezt a filmet – Bliss

A Netflix és az HBO Go újabb és újabb tartalmai mellett egyre inkább érdemes magyar nyelvű kontentre vágyó tekintetünket az  Amazon Prime Video kínálatára vetni, ugyanis az utóbbi időben elkezdődött a szolgáltató magyar lokalizációja. Az ütem még lassú, de akadnak már kellemes meglepetések, mint például az 1-2 éve elkészült Mr. Robot szinkron. Nemrég pedig ilyen kellemes pillanat volt az, hogy rögtön magyar felirattal is elérhetővé vált az Owen Wilson és Salma Hayek főszereplésével készült Bliss. A kérdés, hogy jól járt-e a magyar közönség egy ilyen “fizess elő”-beetetéssel. Rövid filmkritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A történet hasonló koncepcióval játszik el, mint anno a Mátrix-trilógia első darabja. Greg (Owen Wilson) élete nem alakul éppen túl jól. Elvált feleségétől, a munkahelyén se igazán érzi jól magát, inkább rajzolgatna, semmint fárasztó telefonhívásokat bonyolítson le. Majd a főnökével való kisebb incidens utáni félelme közepette találkozik össze Isabellával (Salma Hayek), aki azt állítja neki, hogy csak ők ketten, meg néhány ember valódi, mindenki és minden más puszta szimuláció.

Mike Cahill (A szem tükrében, Felettünk a Föld) filmje szép képekkel és helyszínekkel indul – miközben azért mindenre ráül a szürke filter -, és akcióból sincs hiány az első negyed órában.

Hayek karakterének megjelenésétől kezdve viszont kapunk egy erős WTF-érzést, amely nagyjából a Bliss felééig el is kísér.

HIRDETÉS

Sajnos ez azonban nem az a kellemesen meglepő, “ mi a franc folyik itt?” érzést generáló, hanem inkább az idegesítő típús, amiből egy jó nagy adagot kapunk a film során Greg a “semmi se érdekel”-attitűdjével és a “sodródik az árral, majd lesz valami”-hozzáállásával végtelenül idegesítő, ráadásul egyáltalán nem vált ki a nézőből szimpátiát. Karakterét a lányával való kapcsolatával – ahogy a történet folyamán rossz apából jó apává válik a férfi – próbálják jobban árnyalni. Azonban ez  igazából csak azt erősíti meg, hogy Greg karaktere tényleg egy reménytelen figura. Mellette Isabella teljesen őrültnek tűnik, nagyon sokáig nehéz eldönteni, hogy csak csőbe akarja húzni Greget, esetleg Salma Hayek játssza túl a szerepét, vagy tényleg tud valami  háttérbe meghúzódó összeesküvést a világ működéséről. Mivel egy Mátrix-szerű sci-firől beszélünk, ezért persze, az utóbbiról van szó. Ez az a pontja a filmnek, amikor a néző fellélegezhet az idegesítő WTF-érzésből. Ugyanis kiderül, hogy Isabella nem hazudik és átkerülnek szereplőink a trailerben már látott luxus világba. Azonban a helyszínváltás és Hayek karakterének bővebb bemutatása nem elég ahhoz, hogy megmentse ezt a filmet.

A párhuzamos valóságok hálás téma lehetne, de a Bliss nem hoz ki túl sok újat belőle, sőt amilye van, az is végtelenül leegyszerűsítő. Tudományos háttér egyáltalán nincs, csak pár egyszerűen követhető szabály a valóságokból ki és bejárkálásához. Isabella célja túl naiv és egyszerű, viszont ott van végig a potenciál, hogy ebből többet is ki lehessen hozni.  A szakmailag el nem ismert nő karakteréből legalábbis mindenképp. Néhány meghitt és kedves jelenetet leszámítva Owen Wilson és Salma Hayek párosa hiteltelennek hat, és ez nem feltétlen miattuk, hanem a forgatókönyv miatt van. Greg nagyon hamar és naivan ugrik be Isabella őrültségeibe (arról nem is beszélve, hogy a film eleji tette után tipikus felelősség-áttolással leplezi magát)Karaktereik túl hamar vallanak egymásnak lélektársi viszonyt, miközben minden túl simán is zajlik (erre persze a film későbbi szakasza implicite szolgál magyarázattal). A közös kaland vége és a karakterfejlődésük befejezése is kissé elnagyolt, némileg ad hoc, vagyis nem érezni, hogy végig lett-e volna gondolva ez írói oldalról.

Összességében nem a Bliss lesz az a film, amiért rohanunk előfizetni az Amazon Prime Video-ra, sőt.

Nem túl szimpatikus szereplők, akik időnként még idegesítőek is, és mindezért nagyjából csak a látvány tud kárpótolni valamelyest.

3 /10 raptor

Boldogság

Bliss

sci-fi
Játékidő: 103 perc
Premier: 2021. február 5.
Rendező: Mike Cahill
Csatorna: Amazon Prime

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.