HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Érthetetlen, miért nem a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligáját láttuk eddig

A világpremier előtt három nappal megnéztük a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligáját és bár számtalan prekoncepcióval indítottuk el, alaposan ránkcáfolt. A végeredemény egy koherens, jól átgondolt és szerethető film, ami bár filmideje miatt elég sokakat elrettenthet, nem okoz majd csalódást. A kritika a legapróbb spoilerektől is mentes.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az elmúlt pár évben már megszokhattuk, hogy az internet népe szinte mindennel kapcsolatban online petíciót indít, de az szinte elenyésző számban történik meg, hogy azokból lesz is valami. Persze akad néhány példa, hisz a Sonic sündisznóját újradizájnolták vagy a Star Wars 8. része körüli rinyának köszönhetően nagy hátraarc lett a 9. epizód, de ezeket tekintsük elszeparált eseteknek.

Az Igazság Ligája nemcsak attól nézhetetlen, hogy Joss Whedon újraforgatta

HIRDETÉS

De ami Az Igazság Ligája körül történt, az szinte példa nélküli. Mint emlékezetes, Zack Snyder családi okok miatt (fogadott lánya öngyilkossága után) kilépett a produkcióból (más pletykák szerint már korábban lapátra tették, miután a Warner-fejesek nézhetetlennek minősítették a rough cutot), és helyét Joss Whedon vette át, hogy befejezze a művet. Persze ezt még a Bosszúállók 1. és 2. részének rendezője sem tudta megugrani, hogy a végeredmény fogyasztható legyen, a 2017-es premier után pedig a legelvakultabb rajongók őt tették felelőssé, hogy Az Igazság Ligája nézhetetlen lett, és követelni kezdték, hogy láthassanak egy rendezői változatot, ami Zack Snyder igazi vízióját tükrözi.

Valószínűleg maga a Warner is azt hitte, ez a nyünnyögés hamar alábbhagy majd, viszont a nagy számú #ReleaseTheSnyderCut-mozgalmisták addig-addig tweetelgettek, hogy aztán maga Zack Snyder is csöpögtetni kezdte a képeket, amiket készített és nem került be a filmbe, majd végül a főszereplők közül szinte midnenki beszállt a kampányba, Gal Gadot (Wonder Woman), Jason Momoa (Aquaman), Ray Fisher (Cyborg) és Ben Affleck (Batman) is.

A Warner sokáig ignorálta ezeket a hangokat, és valószínűleg a koronavírus okozta forgatások leállítása is kellett ahhoz, hogy végül úgy döntsenek, rábólintanak arra, és még hozzávágnak Zack Snyderhez pár millát a befejezéshez, beteljesítetve azt, amit már egy nem is apró, de hangos kisebbség követelt.

A végeredmény pedig letaglózó lett. Letaglózóan jó.

Jó, persze, a 4 óra 2 perces filmidő gigantikusan hosszúnak tűnhet, de az a helyzet, még ez is jól áll Az Igazság Ligája Zack Snyder-féle verziójának. Bár még a whedoni ámokfutás előtt 214, majd 170 perces verziókról lehetett hallani, Snyder valójában ennél is hosszabban készítette el a filmjét.

Ebben van persze rengeteg megalománia is, hogy ő nem szinte nem is tud 3 óra alatt filmet készíteni, de az ilyen jellegű csapatépítős történeteknek egyszerűen jobban áll az emeltebb filmidő. A Marvel Végtelen háborújával és a Végjátékával kapcsolatban is mémek születtek arról, hol érdemes felállni és kihasználva a röpke üresjáratot pisiszünetet beiktatni, de ennek ellenére is jó, hogy volt annyi bátorság a Marvel Studiosban, hogy nem nyeste meg nagyon és hagyták kibontani a történetet.

Snyder valamiért nem kapta meg ezt a bizalmat a Warnertől 2017-ben és csak találgathatunk, hogy miért. Ellentmondó híresztelések vannak azzal kapcsolatban, hogy az utómunka mely stádiumában hagyta ott a produkciót, így azt is el tudom képzelni, hogy a tömérdek nyersanyag láttán megijedt a stúdió: ez nem fog összeállni történetként, és ezért véresszájjal rövidíteni meg újraforgatni kezdtek, de azt is hogy. Snyder hiányában nem értették, mi mi után következik. Bármi is áll a a háttérben, szörnyű hibát vétettek, mert a film a 242 perce ellenére is nagyon működik.

Nem arról van szó, hogy a Whedon-féle verzió van felvizezve plusz kétórányi terjengősséggel, hanem pont ellekezőleg. Amíg a korábbi filmből hiányzik a mélység, a motiváció, a háttér, a karakterfejlődés, itt mindent megkapunk. Sokkal érthetőbb, Bruce Wayne miért akarja feltámasztani Supermant, betemetődnek az Aquamannel kapcsolatos plot hole-ok, Cyborg és Flash nemcsak biodíszlet, hanem komoly funkciójuk lesz a boss fightnál.

A végső csata ráadásul nem olyan nyomorult, mint korábban, mert nem ér véget attól, hogy Superman megérkezik a színre, ráadásul Steppenwolf indíttatásai is világosabbá válnak, hovatovább kiderül, nemcsak azért gonosz, mert gonosz. Vele kapcsolatos még, hogy a csilivili kinézete a képekkel ellentétben közel sem béna mozgóképen, ráadásul mélyebb hangtónust is kapott, kifejezetten sátáni, közel sem nevetséges karakter lett.

Tökletesen érthetetlen az a dilettantizmus, ami odáig vezetett, hogy Whedon elkészítette a szegény DC-ember Bosszúállókját, mert ez a film valójában mindet tartalmaz, ami miatt szeretni lehet a szuperhősfilmeket. Persze tele van olyan marhaságokkal, amit Snyder egyszerűen nem tud levetkőznni (számolatlan szuperlassítás, indokolatlanul kékre-szürkére fényelt képek), de ha felülemelkedünk a szőrszálhasogatáson, ennek a filmnek van lelke, stenkje és eredeti ötletei.

A forgatókönyvet tekintve is hatalmas az előrelépés az Acélember pátoszossága, és a Batman Superman ellen nézőt ostobának nézése után, hogy itt nemcsak a karakterek, de a jellemfejlődésük és cselekedeteik is valószerűek. És amiért állandóan ütik Snydert, hogy mindent túlságosan komolyan vesz, túldramatizál és patetikussággal fejeli meg, most még ebben is sikerült megtartóztatnia önmagát. Sőt, a forgatókönyvírókkal közösen sikerült poénokat is írni bele (és bár az összes whedoni tréfa ki van vágva, marad azért jónéhány így is).

Jó arányérzékkel összerakott, kellemes film ez, ami repíti a nézőt, kellően változatos ahhoz, hogy közben ne nézze az ember az óráját. Ha szőrösszívű akarok lenni, akkor talán egyedül a félórásra húzott epilógust, továbbá Barry Allen és Cyborg karakteralapozó jeleneteit kurtítanám meg, bár létezésüket tökéletesen értem, ezért el is fogadom. Mindenesete, ha a Warnernél belátóak és jobban bíznak a matériában 2017-ben, kompromisszumos megoldás lehetett volna akár az is, hogy ezek a jelenetek kerüljenek ki, így a film megállhatott volna valahol 3 óra 20 perc környékén, a többit meg kiadták volna a directors cutban, és így legalább egy olyan produktum születhetett volna, ami nem kukázza az egész DC filmes univerzumát.

Szuper dolog, hogy elkészült a Snyder Cut, tényleg kár lett volna érte, ha ez csak nyersanyagként maradt volna meg és a rajongók nem élvezhetik ezt, ráadásul így a rendező is megkapta vele a maga feloldozását. Csak attól félek, hogy ezek után #ReleaseTheSnyderCut precendessé válik, és e film létezése miatt a toxikus rajongói réteg evidensnek fogja tartani, hogy mindenért még hangosabban sivalkodjon, ha valami nem tetszik nekik.

Ennél a pontnál most kifejezetten olyan ostobaságokra gondolok, mint amikor azt követelik, hogy Brie Larson lépjen vissza a Marvel kapitány szerepétől, hogy bebizonyítsa, támogatja azt, hogy színes bőrű, homoszexuális nő játssza helyette a szerepet (mert korábban egyetlen egy alapítványnak sem adományozott korábban). Szóval az efféle véleményalkotó netes kultúrának vannak ugyan vadhajtásai, de jelen esetben tényleg a fanatizmus győzelme a Snyder Cut létezése, és jó is, hogy láthattuk. Kár érte, hogy nem hamarabb.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája március 18-án délelőtt, magyar szinkronnal és felirattal lesz elérhető a világpremierrel egyidőben a HBO Max-on.

7 /10 raptor

Zack Snyder: Az Igazság Ligája

Zack Snyder's Justice League

szuperhős
Játékidő: 242 perc
Premier: 2021. március 18.
Rendező: Zack Snyder
Csatorna: HBO Max

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.